Toxické húsenice zamorili pláže. Ohrozujú ľudí, zvieratá môžu aj zabiť

Na plážach a ďalších obľúbených miestach po celom Spojenom kráľovstve sa rozšírili chlpaté húsenice, ktoré môžu byť pre ľudí aj domáce zvieratá nebezpečné.

02.05.2022 07:00
debata (2)

S vyššími teplotami sa po celej krajine objavili pavučinové hniezda plné malých lariev nočného motýľa mníšky zlatoritky. Húsenice majú chĺpky, ktoré môžu podráždiť pokožku a ich vdýchnutie môže vyvolať problémy, napríklad astmatický záchvat.

Húsenice, ktoré prvýkrát zaznamenali v mestách Bournemouth, Boscomb a Christchurch v Dorsete počas veľkonočného víkendu, sa ďalší týždeň objavili aj na chodníkoch v blízkosti Jaywick Sands v Essexe, informuje Euronews.

Majitelia psov dostali varovanie, aby boli ostražití, pretože toxíny, ktoré uvoľňujú húsenice, môžu byť pri požití pre psov až smrteľné.

Španielsko, dážď, dáždniky, počasie, prší, Pamplona Čítajte viac Egypt postihla 'biblická' rana: Po extrémnej búrke sa vyrojili jedovaté príšery, troch ľudí zabili

Úrady v mestách Bournemouth, Christchurch a Poole tvrdia, že húsenice ktoré ľudia spozorujú blízko pláží, môžu nahlásiť pobrežnému tímu.

Hovorca však dodáva, že tieto húsenice sú pôvodným druhom a jednou z bežných koristí kukučky. Verejnosti sa odporúča, aby sa húseníc nedotýkali, pretože ich chlpy môžu dráždiť pokožku.

Miestne úrady budú postupovať v závislosti od toho, kde sa húsenice nachádzajú, koľko ich je a aké nebezpečenstvo môžu predstavovať pre ľudí a zvieratá. Buď ich nechajú tak, alebo k hniezdam umiestnia varovné značky, aby sa ich nedotýkali. Len v zriedkavých prípadoch húsenice zničia.

pavúk, pavučina Čítajte viac Jedovaté pavúky, šváby aj osy. Hmyz úraduje v lietadlách, takto ohrozuje bezpečnosť

Húsenice sú hnedé, na každej strane majú bielu bodkovanú čiaru a na zadnej strane chvosta majú dve červené bodky, vďaka čomu sú ľahko rozlíšiteľné.

Zvyčajne sa vyskytujú v južnom Anglicku a Walese a v niektorých pobrežných oblastiach ďalej na severe.

Vyššie jesenné teploty umožňujú larvám stučnieť ešte predtým, ako sa uložia do zimného spánku. Nedávna štúdia publikovaná v časopise Environmental Entomology popísala, že práve to im dáva lepšie možnosti na prežitie a znamená to, že na jar bude húseníc viac. Vedci predpokladajú, že počas leta sa popri pobrežiach aj vo vnútrozemí objavia ešte ďalšie hniezda húseníc.

žaba, ropucha, madagaskar, Čítajte viac Prímorské letovisko ohrozuje záplava jedovatých ropúch

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #pláže #húsenice