Najkrajšie miesta v Egypte

Dovolenka v Egypte je krásna, hoci má v sebe aj veľa svojráznosti. Pozrite si zopár tipov, kam sa vybrať.

18.06.2012 13:08
pláž, leto, slnko, pokožka, opaľovanie, UV... Foto:
Ilustračné foto
debata

Sharm El Sheikh Raj potápačov, ako býva obvykle nazývaný. Sharm El Sheikh je vzdialený asi 25 km od najjužnejšieho cípu Sinajského polostrova. Moderné a luxusné letovisko s množstvom hotelov v typickom egyptskom štýle, reštaurácií a obchodov, kde môžete zakúpiť typické výrobky z kože, zlatých šperkov a keramiky, je situované v krásnej piesočnej zátoke Naama Bay.

Hurghada Hurghada je najväčším a najvyhľadávanejším prímorským turistickým letoviskom v Egypte na africkom pobreží Červeného mora. Hurghada sa skladá zo starej časti El-Dahar, modernejšej Sekally, kde sa nachádza množstvo barov, reštaurácií a diskoték, a najnovšej obchodnej pasáže El-Korra.

Taba

Taba je turistické letovisko na severe Arabského zálivu s výhľadom na tri susedné krajiny – Izrael, Jordánsko a Saudskú Arábiu. Taba je vyhľadávaná pre svoje krásne pláže, zátoky a zálivy v pozadí panorámy hôr. Najnavštevovanejším miestom je Faraónov ostrov obklopený tyrkysovou vodou.

Marsa Alam Marsa Alam je jednou z najkrajších oblastí na egyptskom pobreží, ktorá si v posledných rokoch získava čoraz väčšiu obľubu. Leží 210 km južne od Hurghady a 230 km od Edfu. Obrovským plusom tejto oblasti sú nielen krásne pláže, čisté more a večne svietiace slnko, ale taktiež prekrásne koralové útesy.

Rady a tipy

Telefonovanie Zo Slovenska do Egypta: 0020 + č. miesta v sieti + č. volaného, z Egypta na Slovensko: 00421 + predvoľba mesta bez nuly + č. volaného. Miestne i medzinárodné hovory sú možné zo všetkých hotelov a telefónnych automatov, je možné tiež telefonovanie z/do mobilných sietí.

Zdravotná starostlivosť

  • Za všetky poskytnuté zdravotnícke služby sa v štátnych zariadeniach platia poplatky. Tie sú v porovnaní so súkromnými lekárskymi zariadeniami nepatrné.
  • Odporúča sa uzavrieť zdravotné poistenie na Slovensku.
  • Štátne nemocnice poskytujú všeobecnú starostlivosť a prvú pomoc za úhradu rovnako osobám dočasne alebo prechodne zdržujúcim sa v EAR. V EAR už tiež existuje systém rôznych poistení. Pri vstupe do EAR nie je požadovaný medzinárodný očkovací preukaz. Okrem bežných očkovaní vykonávaných v SR (tetanus, polio) sa odporúča očkovanie proti hepatitíde typu A a B a tiež proti meningitíde A, C.
  • Káhira je jedným z najviac znečistených miest na svete s vysokou úrovňou smogu. Cestujúci s dýchacími ťažkosťami, astmou, resp iným druhom alergie môžu mať počas pobytu v Káhire problémy.
  • V Káhire je relatívne hustá sieť lekární, mnohé z nich majú nepretržitú prevádzku. Zásobené sú liekmi z domácej produkcie, vyrábanými väčšinou v licencii. Za lieky sa platí aj keď sú na recept. Rozdiel hradí neskôr poisťovňa.

Doprava

  • Taxislužba je lacná, s výnimkou dopravy na letisko, kde sa ceny horšie dojednávajú pod 7 – 10 USD.
  • Ceny za dopravu nie sú vo všeobecnosti vysoké. Vlak Káhira – Luxor stojí zhruba 20 USD (jedna cesta), autobus spiatočný asi 25 USD, spiatočná letenka pre turistov zhruba 260 USD.
  • Doprava do EAR vlastným vozidlom je spojená s byrokratickými problémami a vstup vlastného vozidla je finančne náročný a čakacia lehota na vybavenie formalít môže byť aj tri dni.
debata chyba