Objavte najdlhšiu piesočnatú pláž v EÚ: Monolithi má neuveriteľných 25 kilometrov!

Titul najdlhšej piesočnatej pláže v Európskej únii má Monolithi v gréckej Preveze. Tiahne sa 25 kilometrov a nachádza sa na západe krajiny, pozdĺž Iónskeho mora na pevnine Epirus.

30.06.2022 07:00
debata

Pláž Monolithi sa rozprestiera pozdĺž západného pobrežia prefektúry Preveza.

Názov Monolithi pochádza z gréckych koreňov „Μόνος“ + „Λίθος“ = „jediný“ + „kameň“. Na mieste, blízko pobrežia, totiž kedysi stála obrovská skala veľkosti 10 krát 10 metrov. V roku 1942 ju však zničili nemeckí a talianski vojaci mínometnou paľbou.

Pláž sa rozprestiera od dediny Mytikas v Preveze (mys Komarus) až po dedinu Kastrosykia v meste Preveza. Široký piesočnatý pás má v zime asi 50–100 metrov a končí sa v chránenom lese Monolithi, tiež v kopcoch Koukos.

Celková dĺžka pobrežia západne od prefektúry Preveza je 70 kilometrov a je to nedotknutá, no na popularite rastúca turistická oblasť.

Jennifer Lopez Čítajte viac Osem pláží, kde najpravdepodobnejšie stretnete dovolenkovať celebritu letná dovolenka, leto, more, deti, pláž, piesok, cestovanie, dievčatá, plavky, slnko, opaľovanie, kúpanie, hra Čítajte viac Idete do Chorvátska? Tu je 6 atrakcií Dalmácie, kam určite vezmite deti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #pláž