Postpandemický cestovateľský boom: Táto krajina prosí turistov, aby do nej necestovali

Jedna z najobľúbenejších dovolenkových destinácií na svete s množstvom histórie, kultúry a prírodných atrakcií na objavovanie - kto by túto geniálnu kombináciu nemiloval? Po odznení pandémie sa turisti vracajú do svojich obľúbených destinácií alebo si plnia tajné sny, no nie všetky dovolenkové raje sú z toho nadšené.

21.06.2022 07:00
Pláž Papakolea, Kau, Havaj Foto:
Pláž Papakolea na Havaji. Ilustračné foto.
debata

Aké je to byť jednou z top destinácií pre dovolenkárov? Havaj by vedel rozprávať… Ostrovný štát je zaťažený nadmernou turistikou – a to sa stáva veľkým problémom.

Videá na sociálnych sieťach ukazujú, ako sa turisti dotýkajú ohrozených tuleňov havajských a chodia po zakázaných chodníkoch, ako je Diamond Head (ktorý ako odpoveď zaviedol rezervačný systém, aby obmedzil počet návštevníkov).

Jeden miestny starosta Mike Victorino dokonca zašiel tak ďaleko, že požiadal letecké spoločnosti, aby pomohli štátu tak, že znížia počet prichádzajúcich le­tov.

Čína, srdce, rúška Čítajte viac Kam cestujú bohatí Číňania počas pandémie? Tradičné rezorty aj kontroverzné oblasti

Starosta Victorino je zodpovedný za dohľad nad druhým najväčším ostrovom štátu Maui – jednu z oblastí, ktoré sú najviac zaťažené zvýšeným záujmom turistov.

Jeho takmer 50 kilometrov nedotknutých pláží priťahuje až 300 000 návštev­níkov každý mesiac, ale súčasný počet turistov dokonca presahuje úroveň pred pandémiou. Vlani hneď na začiatku letnej sezóny len za prvé tri dni prichádzalo denne 35 000 turistov.

A tento závratný počet je sám osebe dobrým vysvetlením, prečo letecké spoločnosti neplánujú starostovu prosbu splniť.

Obyvatelia Maui majú aj svojich problémov dosť. Nedávno na ostrove zavládlo zdesenie po správach o nedostatku vody a domáci dostávali napríklad za umytie svojho auta či polievanie trávnika pokutu vyše 400 eur.

Iní sa zasa obávajú nového šírenia variantov COVID-19, ktoré spôsobilo, že na niektorých ostrovoch smú byť podniky naplnené len na 50 percent kapacity.

Aj tieto udalosti prispeli k nevôli domácich vítať zvýšené počty turistov.

India, horúčavy, dieťa, voda, teplo, Čítajte viac Južná Ázia sa praží v takmer 50-stupňových horúčavách. Prečo je to aj náš problém?

Množstvo turistov zaťažuje aj infraštruktúru, čo spôsobuje zníženie možností zásobovania. Všetky reštaurácie sú plné, takže ľudia musia čakať niekedy aj viac ako hodinu až 90 minút, aby dostali stôl. Miestni obyvatelia, ale aj turisti sú tak hladní a nervózni.

Nehovoriac o tom, že zamestnanci reštaurácií či hotelov pracujú omnoho viac ako trvajú ich bežné smeny, a preto sú unavení a neposkytujú takú úroveň služieb, akú hostia očakávajú.

Havaj priťahuje turistov najmä pôvabom svojho prírodného prostredia, a preto je iróniou že práve príroda pod tiažou prúdu návštevníkov trpí najviac.

Jednou z pomoci štátu Havaj svojmu cestovnému ruchu po pandémii bol grand vo výške 1 700 000 eur, ktorý sa využije na programy, ktoré budú chrániť a revitalizovať havajské prírodné zdroje a životné prostredie.

V súčasnosti sa pracuje na vývoji riešení, ktoré by kompenzovali problémy vyplývajúce z vysokej úrovne dopytu – napríklad zdvojnásobenie poplatkov za obľúbené aktivity pre zahraničných turistov či pilotná kyvadlová autobusová doprava, ktorá zníži zaťaženie poskytovateľov aktivít a verejnej dopravy.

Hostia, ktorí sa chcú šnorchlovať v slávnej prírodnej zátoke Hanauma na ostrove Oʻahu, budú musieť zaplatia 20 eur namiesto doterajších 10.

Erotika po slovensky - skutočné príbehy ponúknu Hriešne spovede Čítajte viac Nazrite do pompejských spální: Výstava erotického umenia odhalí, čo sa dialo za dverami lietadlo, letisko, hluk Čítajte viac Dvojica ušla z karanténneho hotela: Zaobchádzali s nami ako so psami!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Havaj #pandémia