Navštívte krokodíliu farmu aj miesto, kde sa nakrúcala Angelika

Ak túžite po exotickej rodinnej dovolenke, ktorá vás nezruinuje, vyberte sa na sever Afriky. Tunisko je krajina mnohých tvárí, kde si užijete more, pláže, mestá a keď budete chcieť, tak aj púšť. To všetko len necelé dve hodiny letu z Viedne. V Tunisku je veľa miest, čo stoja za návštevu, navštívili sme niekoľko z nich.

07.06.2022 15:00
Sidi Bou Said Foto:
V uličkách romantického modrobieleho letoviska Sidi Bou Said nakrúcali slávny film Angelika a sultán. Vznikla tu napríklad scéna z dražby otrokov aj Peyracovho lodného dobrodružstva. Mestečko je predmestím Tunisu, hlavného mesta Tuniska.
debata

Pobrežie Hammametského zálivu na východe Tuniska je známym a obľúbeným cieľom turistov. Letoviská ako Mahdia, Sousse, Monastir, Hammamet alebo golfový rezort Port el Kantaoui ponúkajú klasický a dostupný dovolenkový oddych, či už sem prídete s rodinou, kamarátmi alebo hoci aj sami. Jedlo je tu výborné, hotely sú dobre udržiavané, a teraz, v dobe postcovidovej, ešte stále nie preplnené. Ak si chcete užiť najkrajšie vlny Stredozemného mora široko-ďaleko, nájdete ich práve pri plážach Mahdie.

Pre milovníkov filmov

Pokiaľ patríte k dobrodružnejším povahám, vyberte sa na juh Tuniska smerom k Sahare. Na jej okraji, neďaleko mesta Tataouine sa nachádzajú pôvodné obydlia púštneho národa Berberov. Tieto sídla sa nazývajú ksary. V jednom z nich, Ksar Uoled Soltane, nakrúcali scény Hviezdnych vojen, ktoré sa vo filme odohrávali na púštnej planéte. A ďalší ksar Chenini inšpiroval filmárov, aby podľa neho pomenovali jeden z mesiacov domovskej planéty filmového hrdinu Luka Skywalkera. Tunisko je naozaj fotogenická krajina, čo z neho urobilo obľúbené miesto filmárov. Napríklad romantické mestečko Sidi bou Said neďaleko hlavného mesta Tunis bolo miestom nakrúcania filmu Angelika a sultán. V skalách predhoria Atlasu sa zasa nakrúcali scény z filmu Anglický pacient.

Najkrajšie vlny Stredozemného mora nájdete pri...
Krokodília farma na ostrove Džerba sa nachádza...
+1Tieto pôvodné berberské obydlia sa nazývajú...

Graffiti ako umenie

Džerba na pohľad pokrivkáva v rozvoji za pevninskými letoviskami na severe Tuniska. Je to údajne zámer, aby navonok ostal zachovaný charakter ostrova. No nenechajte sa pomýliť, v hoteloch nájdete všetok komfort a podmienky pre oddych, po ktorých na dovolenke túžite. Na Džerbe sú takmer všetky dni slnečné a môžete tam dovolenkovať celoročne. V zime však treba rátať s teplotami okolo 16 stupňov. V hlavnom meste Houmt Souk sa v roku 2014 konalo podujatie pouličného umenia nazvané Djerbahood. Počas neho vzniklo na múroch tunajších domov 250 rôznych graffiti, ktoré tu môžete obdivovať dodnes.

Sledujte liahnutie krokodílov

Ak sa vyberiete do Tuniska na rodinnú dovolenku, doprajte vašim ratolestiam návštevu krokodílej farmy v areáli Djerba Explore Park. Nachádza sa neďaleko letoviska Midoun na Džerbe. Na farme žije okolo 400 krokodílov od krokodílích bábätiek až po štvormetrové jedince vzbudzujúce rešpekt. Počas návštevy môžete sledovať kŕmenie krokodílov a v júni aj liahnutie mláďat. V areáli parku sa určite zastavte v skanzene, kde vám miestni predvedú tradičné remeslá.

Tunisko vo faktoch

Do hlavného mesta Tunis sa dostanete letecky z Viedne za necelé dve hodiny. Charterové lety vás dopravia do letoviska Monastir aj na ostrov Džerba. Pokiaľ by ste chceli navštíviť Saharu, vnútroštátnym letom z Tunisu sa dostanete do mesta Tozeur na severe púšte. V Tunisku sa bez problémov dohovoríte po francúzsky, po anglicky a po arabsky. Národnou menou je tuniský dinár (TND), za jedno euro dostanete pri výmene približne tri dináre. Oplatí sa nákup koženého tovaru, výborné je tuniské víno, pivo, pálivá pasta harisa, olivový olej a čerstvé datle. V Tunisku sa neodporúča piť vodu z kohútika, elektrické zásuvky sú rovnaké ako u nás.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Tunisko #exotika #rodinná dovolenka #krokodília farma