Grécko je letnou stálicou dovolenkárov: Stovky ostrovov a pobyty pod 300 eur

Trojicu top letných dovolenkových destinácií Slovákov po Taliansku a Španielsku tradične dopĺňa Grécko a jeho bohatá ponuka ostrovov. Najobľúbenejšími destináciami sú naďalej pozemné Atény či Solún, záujmu sa však tešia aj ostrovy na čele s Korfu, ktorý tento rok rastie aj s porovnaní s rokom 2019. Grécko tak v prvom júnovom týždni dosahuje podľa dát Pelikán.sk 64 percent z celkového počtu dovolenkárov v predpandemickom roku 2019. Grécko však bude v tomto roku ešte silnejším - len počas mája rástlo o 95 percent v porovnaní s májom 2019 a všetko nasvedčuje tomu, že sa mu bude rovnako dariť aj počas zvyšku leta.

09.06.2022 06:30
NEPOUZ, Grécko, Korfu Foto:
Z gréckych ostrovov u slovenských dovolenkárov dominuje najmä Korfu.
debata (1)

Grécko uvoľnilo pre dovolenkárov opatrenia ešte začiatkom mája – do tejto krajiny tak Slováci cestujú bez potreby preukázania sa očkovaním, testovaním či potvrdením o prekonaní. O krajinu mýtov a legiend tak od mája raketovo stúpa záujem, ukazujú dáta Pelikán.sk.

„V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom rástol záujem o letenky do Grécka v máji o viac ako 60 percent, pri pobytoch je záujem ešte výraznejší a v porovnaní s aprílom sa zvýšil o necelých 90 percent,” vysvetľuje Katarína Šuchterová z Pelikán.sk.

Na snímke pláž gréckeho ostrova Santorini.
Grécko, Santoríni, Oia
+5Nenechajte si ujsť západ slnka na jednej z...

Okrem Atén a Solúnu rastie záujem o grécke ostrovy – tých sa v krajine nachádza oficiálne okolo dvoch až šesť tisíc, toto číslo sa líši podľa toho, čo je považované za minimálnu veľkosť pre ostrov. Obývaných je však len približne 200.

„Najobľúbenejším je ostrov Korfu, ktorý rastie začiatkom júna o takmer desať percent v porovnaní s celým rokom 2019,” dodáva Šuchterová. Výrazne podľa nej rastie napríklad Skiathos, tzv. ostrov Mamma Mia – o 185 percent.

Lákadlom sú naďalej aj cenovky – letenky začínajú na sume pod 50 eur spiatočne a kompletné dovolenkové balíky v Grécku na cenovke pod 300 eur.

Palotel 3*, Korfu

Najzelenší z gréckych ostrovov lákal kedysi aj cisárovnú Sissi, dnes je obľúbenou destináciou slovenských turistov. Možnosťou na ubytovanie je napríklad trojhviezdičkový hotel Palotel priamo na hlavnej ulici v meste Gouvia len pár metrov od verejnej pláže. Hotel Palotel začína na cenovke od necelých 430 eur, v ktorej majú dovolenkári zahrnuté ubytovanie na štyri noci, spiatočný let z Viedne či Bratislavy a tiež letiskový transfer a raňajky.

Ostrov Korfu je považovaný za najzelenší ostrov... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Grécko, Korfu Ostrov Korfu je považovaný za najzelenší ostrov v Grécku.

Atlantica Belvedere Resort 5*, Kos

Ostrov Kos je známy svojim sto kilometrov dlhým pobrežím, ktoré lemujú tie najkrajšie pláže v Egejskom mori. Dovolenkárov láka napríklad na päťhviezdičkové pobyty s cenovkou od približne tisíc eur. V cene pobytu je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, odlet z Viedne, letiskový transfer a stravovanie formou polpenzie. Rezort Atlantica Belvedere sa nachádza priamo nad piesočnatou plážou v meste Kardamena, ktoré ponúka bohaté možnosti na zábavu.

Ostrov Kos je rodiskom velikána medicíny -... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Kos, Grécko Ostrov Kos je rodiskom velikána medicíny - Hippokrata.

Koukounaria Hotel & Suites 4*, Zakynthos

Pláže Zakynthosu si obľúbili aj korytnačky Caretta, ktoré na nich hniezdia, lákadlom Zakynthosu je však aj priezračná voda či krásna príroda. Z pláží je najznámejšia pláž Navagio, ktorá sa objavuje na takmer každej dovolenkovej pohľadnici z ostrova. Pobyt na ostrove Zakynthos možno zohnať od približne 630 eur na osobu. V cene je zahrnuté ubytovanie v štvorhviezdič­kovom rezorte na sedem nocí, odlet z Viedne, letiskový transfer a tiež raňajky.

Grécky ostrov Zakynthos je prezývaný aj kvet... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Grécko, Zakynthos Grécky ostrov Zakynthos je prezývaný aj kvet východu, celoročne na ňom kvitne 7-tisíc druhov kvetov.

Santo MiraMare Resort 4*, Santorini

Jedným z najromantic­kejších ostrovom je práve Santorini – preslávili ho typicky biele domy s modrými strechami či pláže s čiernym pieskom. Romantický pobyt na ostrove Santorini si možno vychutnať s cenovkou od približne 1200 eur na osobu. V cene je zahrnuté ubytovanie v štvorhviezdič­kovom hoteli na sedem nocí, odlet z Viedne, letiskový transfer a hotelové raňajky.

Santorini je ostrov vytvorený zo sopečných... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Grécko, Santoríni Santorini je ostrov vytvorený zo sopečných kameňov, ktorých pozostatkami sú pláže s čiernym pieskom.

Myconian Utopia Resort 5*, Mykonos

Nekonečné letné párty a luxusné rezorty. Tak je preslávený ostrov Mykonos, ktorého centrom je pláž Psarou. Práve tu sa nachádzajú tie najlepšie kluby, v ktorých zábava končí až v skorých ranných hodinách. Luxusný pobyt na ostrove Mykonos zoženú dovolenkári od približne 1900 eur. V cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí v päťhviezdičkovom hoteli, odlet z viedenského letiska a tiež letiskový transfer a hotelové raňajky.

Ostrov Mykonos je známy aj ako grécky párty... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Grécko, Mykonos Ostrov Mykonos je známy aj ako grécky párty ostrov.
NEPOUZ, Chorvátsko Čítajte viac Do Chorvátska autom? Minulosť! Letecké pobyty sa začínajú na cenovke 400 eur NEPOUZ Malta Čítajte viac Hitom tohto leta bude Malta: Čo na nej zažijete a ako to, že dovolenka stojí od 300 eur? NEPOUZ, titulná, Pelikán, Malorka Čítajte viac Sezóna Stredomoria je tu: Pobyty sa začínajú na cenovke 300 eur a rýchlo sa míňajú

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Pelikan.sk