Leto v Grécku vyjde tento rok o polovicu lacnejšie

Kam ísť tento rok k moru? Túto otázku si na Slovensku kladie každoročne okolo milióna ľudí. Vyše 600-tisíc z nich chodí na letnú dovolenku s cestovnými kanceláriami, zvyšných 400-tisíc individuálne. Najnavštevovanejšími krajinami bývajú už tradične Chorvátsko, Grécko, Egypt, Taliansko, Bulharsko, Turecko či Tunisko.

25.06.2012 10:12
Grécko, pláž, Zakynthos Foto:
Najznámejšia pláž na gréckom ostrove Zakynthos Navagio.
debata (2)

Tento rok však Slováci zvolili vyčkávaciu taktiku. Predaj letných dovoleniek sa po pomerne úspešných first momentoch zastavil. Blížiaci sa krach gréckej ekonomiky spôsobil masívny odlev záujmu, nepomáhali ani výrazne znížené ceny. Dopyt síce mierne stúpol po nádejných víkendových voľbách, ale strach z toho, že Grécko zo deň na deň zruší euro alebo ho opäť zaplaví vlna štrajkov, celkom nezmizol.

Pokles predaja zájazdov do Grécka sa oproti minulým rokom pohybuje v desiatkach percent. "O pobyty nie je záujem ani napriek ich nízkym, často dumpingovým cenám. Stav zhoršujú aj nepravdivé správy o neprijímaní eura na gréckych ostrovoch, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami,“ vraví Zoltán Cesnak z InterStore Travel Service, ktorý ponúka zájazdy od 76 slovenských a zahraničných tour operátorov.

Z poklesu predaja dovoleniek do Grécka sa teší najmä Turecko. Vďaka dobrému pomeru cena-kvalita bolo hitom už vlaňajšiu sezónu. Krajina polmesiaca bodovala už pri zimnom predaji first momentov. A to aj napriek tomu, že je dovolenka v tejto krajine tento rok drahšia.

„Zájazdy do Turecka sa predávajú veľmi dobre, a to aj napriek tomu, že ich ceny sú mierne vyššie v porovnaní s uplynulým rokom. Na júl je dokonca väčšina 10– a 11-dňových zájazdov vypredaných. Vplyv na to majú jednak vyššie palivové príplatky, ale tiež to, že turecké rezorty si získali dobré meno vďaka kvalitným službám a nemusia viesť takú tvrdú cenovú vojnu ako v minulosti,“ hodnotí Cesnak.

Pre neistú situáciu v Egypte, vyčkávajú aj tí, ktorí zvykli dovolenkovať v tejto africkej krajine. „Nepokoje sa už skončili. Zdá sa preto, že záujem o dovolenku v Egypte by sa mohol opäť zvýšiť. Navyše tam vzniklo niekoľko nových stredísk a služby majú na vysokej úrovni,“ podotýka Cesnak.

„Situácia v turistických strediskách v Egypte je zatiaľ pokojná,“ informuje Jana Jenisová z CK Ruefa Reisen. „Odporúčame ale vyhýbať sa demonštráciám, väčším zhromaždeniam, fotografovaniu protestných zhromaždení, hliadkujúcim ozbrojeným vojakom alebo policajtom.“ Podľa Jenisovej je jednoznačne najvhodnejším letoviskom pre rodiny s deťmi stredisko Hurghada, ktoré ponúka kvalitné hotely priamo na širokých piesočnatých plážach s pozvoľným vstupom do mora.

Pri plánovaní letnej dovolenky sa však treba riadiť aj inštrukciami ministerstva zahraničných vecí, ktoré odporúča vyhýbať sa protestným akciám, demonštráciám a rizikovým miestam.

Poistenie proti krachu si možno overiť

Prednedávnom skrachovalo v Čechách niekoľko cestovných kancelárií a a panické správy sa začali šíriť aj o slovenských. Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) však momentálne neeviduje žiadne problémy súvisiace s možným krachom medzi svojimi členmi.

Viceprezident SACKA Ivan Macko zdôraznil, že členovia ich asociácie sú poistení proti úpadku. „Neviem si predstaviť, že by poisťovňa, ktorá má v portfóliu produkt poistenia zájazdu pre prípad úpadku cestovnej kancelárie, poistila subjekt, ktorý je v likvidácii či konkurze alebo má na krku exekútora,“ uviedol Macko. Pripomína pritom, že záujemca o poistenie spravidla predkladá poisťovni hospodárske výsledky a tá podľa nich a podnikateľského plánu na budúcu sezónu rozhoduje o poistení.

Ľudia si môžu na internetovej stránke SACKA overiť, či cestovná kancelária, s ktorou idú na dovolenku, je poistená proti insolventnosti. „Každoročne na našej webovej stránke uverejňujeme zoznamy všetkých cestovných kancelárií, ktoré organizujú, ponúkajú a predávajú vlastné produkty a sú poistené. Sú medzi nimi, samozrejme, aj cestovné kancelárie, ktoré nie sú v súčasnosti našimi členmi,“ doplnil Macko.

Upozorňuje však, že cestovné kancelárie môžu zo zákona takisto len sprostredkovať predaj zájazdov. „Tu je podstatné, aby si záujemca overil, kto je organizátorom zájazdu, lebo ten je pre neho subjektom, ktorý musí byť poistený,“ dodal viceprezident SAC­KA.

Orientačné ceny v niektorých destináciách

Turecko – 8-dňove zájazdy

  • 3-hviezdičkový hotel – od 578 eur do 608 eur
  • 4-hviezdičkový hotel – od 621 eur do 830 eur
  • 5-hviezdičkový hotel – od 738 eur do 1 428 eur

Egypt – 8-dňové zájazdy

  • 3-hviezdičkový hotel – od 610 eur do 640 eur
  • 4-hviezdičkový hotel – od 475 eur do 734 eur
  • 5-hviezdičkový hotel – od 495 eur do 1 142 eur

Bulharsko – 8-dňové zájazdy

  • 2-hviezdičkový hotel – do 459 eur
  • 3-hviezdičkový hotel – od 384 eur do 600 eur
  • 4-hviezdičkový hotel – od 439 eur do 779 eur
  • 5-hviezdičkový hotel – od 639 eur do 919 eur

(tu sa platí aj komunálna taxa 10 eur – je zahrnutá v cene)

Grécko – 8-dňové zájazdy

  • 2-hviezdičkový hotel – do 589 eur
  • 3-hviezdičkový hotel – od 464 eur do 731 eur
  • 4-hviezdičkový hotel – od 514 eur do 988 eur
  • 5-hviezdičkový hotel – od 874 eur do 1 162 eur

(palivový príplatok 25 eur, vysoké servisné poplatky – až 175 eur)

Tunisko – 8 dňové zájazdy

  • 3-hviezdičkový hotel – od 431 eur do 631 eur
  • 4-hviezdičkový hotel – od 475 eur do 754 eur
  • 5-hviezdičkový hotel – od 541 eur do 954 eur

Vysvetlivky: Ceny za zájazdy sú s kompletnými poplatkami – servisný + letecké a palivové poplatky), termíny polovica júla. All inclusive je štandardom od 4-hviezdičkového hotela, v Egypte a Tunisku od 3-hviezdičkového.

2 debata chyba