Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

Ako sa z bežného dovolenkára stane milovník a odborník na Grécko? Čo všetko okrem pláží a "povinných pamiatok" ako Akropola, Parthenón či Meteora môžete v Grécku vidieť a zažiť? Prečo je lepšie vydať sa namiesto lietadla do Helénskej republiky autom, a ktorá trasa je najkrajšia? O svojej láske ku Grécku a jedinečných zážitkoch v rozhovore hovorí Zdeněk Šenkyřík, ktorý založil úspešný blog o Grécku Řecko nás baví.

01.07.2022 06:30
Řecko nás baví, Grécko, bloger Foto:
Ráno na strechách v pevnosti Monemvasia.
debata (2)

Ako sa začala vaša láska k tejto krajine? Čím je pre vás výnimočná? Čo vás inšpirovalo založiť blog Řecko nás baví?

Naozajstná láska a veľké puto ku Grécku sa zrodilo až po tretej dovolenke. Bolo to v roku 2010, keď som sa zamiloval do gréckej krásky menom Lefkada (ostrov v Iónskom mori). Chcel som sa vykúpať v tej neuveriteľnej tyrkysovej farbe mora s bielou penou. To som vtedy ešte netušil, že to budú ešte len začiatky mojej „modrobielej diagnózy“ :-).

V Grécku plynie všetko inak ako u nás. Neponáhľa sa tam. Čas strávený s rodinou a priateľmi v kostole, v taverne alebo pri oslavách na námestí je pre Grékov dôležitejší než sa pýšiť nablýskaným autiakom alebo najdrahším mobilným telefónom.

Keď k týmto trochu odlišným životným hodnotám pripočítame celkovú dobrosrdečnosť Grékov, úžasnú pohostinnosť, jedinečnú kuchyňu, tisíce kilometrov rôznofarebných pláží a hory až 2917 metrov vysoké, zistíme, že Grécko je rozmanitejšie, než prehliadka hotelov z turistických katalógov.

Hlavnou inšpiráciou blogu Řecko nás baví bola skutočnosť, že v roku 2015 bola ponuka gréckych destinácií asi desatinová, oproti celkovej rozlohe Grécka.

A ja som mal obrovskú túžbu inšpirovať sám seba i ďalších čitateľov u nás k tomu, aby sme postupne skúsili navštíviť tých 90 % miest, o ktorých sa už tak nehovorí.

Že v Grécku nie sú len ostrovy, ale aj oveľa väčšia pevnina. A je vidieť, že aj vďaka rôznym blogom a sociálnym sieťam záujem o Grécko naozaj medziročne rastie.

Cestovné kancelárie stále rozširujú svoju ponuku o nové destinácie a rovnako je čoraz viac ľudí, vrátane nás, ktorí začali cestovať do Grécka každoročne autom.

Lefkada - pláž Egremni Foto: Archív Z. Š.
Řecko nás baví, Grécko Lefkada - pláž Egremni

Cestujete stále inam, alebo máte aj obľúbené miesta, kam sa radi opakovane vraciate?

Áno, radi sa vraciame, ale objavujeme aj nové miesta. Za tie roky nadväzujeme rôzne priateľstvá a tým sa naše puto ku Grécku rozrastá.

Najviac ma zasiahol príbeh „gréckych detí“, ktoré po občianskej vojne v Grécku (1946–1949) museli emigrovať k nám do Československa.

Vďaka tomu som prišiel na to, že sú v horách na severe Grécka „české dediny“ a rovnako tak u nás na Morave početné „grécke obce“. Preto sa najčastejšie vraciame do hôr na severe, kde máme priateľov.

Z prírodných skvostov som si najviac zamiloval hornatý kraj Epirus. Obzvlášť oblasti Zagori a Tzoumerka. Ukrývajú desiatky dedín, v ktorých nájdete všetko postavené len z kameňa a dreva. Neskutočná romantika.

Mnoho pôvodných panských domov sa zrekonštruovalo, aby sme v nich dnes našli jednak moderné luxusné ubytovanie, jednak aj autentické miesta s minimálnym turizmom.

Pri ostrovných destináciách ma zase najviac oslovili Kyklady. To je naopak taká farebná romantika, na ktorej vám azda každá žena musí povedať svoje áno :-). Rád sa vraciam na Lefkadu, na polostrov Pelion, ale tiež na Peloponéz.

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

Grécko má okrem pevniny aj okolo 2 000 ostrovov, z ktorých je 170 obývaných. Koľko z nich ste navštívili? Ktoré sú najzaujímavejšie?

Za 8 rokov som navštívil „len“ 17 ostrovov. Posledných 7 rokov chodievam totiž autom na pevninu, takže moje počty ostrovov sa na nejaký čas zastavili.

Ale zase som objavil množstvo krásnych miest, dedín, vodopádov, starých kamenných mostov, divokých kaňonov a prekrásnych jazier s kŕdľami pelikánov, kormoránov a stádami vodných byvolov.

Medzi najzaujímavejšie ostrovy, ktoré som zatiaľ navštívil určite patria: Milos, Ikaria, Karpathos, Amorgos, Astypalea, Koufonisia a okrem Lefkady určite aj Kefalónia.

Ktorá pláž je podľa vás najkrajšia?

V Grécku je toľko krásnych a rôznofarebných pláží, že ich musí byť najkrajších aspoň päťdesiat. Nech máte predstavu, aké rôznorodé môžu byť, skúste si dať do Googlu napríklad tieto názvy: Sarakiniko beach (Milos), Seychelles beach (Ikaria), Egremni beach (Lefkada), Simos beach (Elafonisos), Voidokilia beach (Peloponéz) či Balos beach (Kréta).

Pláž Egramni na Lefkade.
Chora na ostrove Astypalea
+12Chora na ostrove Folegandros.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #bloger