Pokračovanie článku: Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

Ktoré pamiatky by mal navštíviť každý turista v Grécku, a naopak, ktoré sú podľa vás preceňované?

V tomto budem úprimný. Vzhľadom na svoj vek, sa k gréckym pamiatkam ešte len dostávam. Potrebujem na nich jednoducho dozrieť. Som milovník prírody, šliapem rád do kopcov, takže áno, mal by som navštíviť raz aj Akropolu, kam mieri snáď úplne každý v Aténach.

V roku 2020 sme naopak zažili kláštory Meteora a veštiareň Delfy úplne bez ľudí. K tomu skalná pevnosť Monemvasia, či mesto Nafplio. Boli sme doslova nadšení.

Rád navštevujem grécke kláštory. Keď sa postavíte na ostrove Amorgos pod 300 metrov vysokú skalnú stenu a vidíte tam hore v skale kláštor Hozoviotissa monastery, nechápete, ako ho tam postavili.

Krásny je polostrov Mani plný obraných kamenných veží. Vybavujem si Portaru pri západe slnka na ostrove Naxos.

Epidauros, ktorý sme minule nestihli a odložili nabudúce. Veľa antických miest na mňa naozaj ešte čaká.

K tomu, čo je preceňované, sa nemôžem vyjadriť. Zažil som Meteory pod návalom autobusov, keď sme urobili len pár fotiek a pred tým davom sme radšej utekali preč. A potom som ich zažil znova. Úplne prázdne, v dobe covidu.

Prespali sme sami priamo na vyhliadke na skale, kde rok predtým mávalo 100 ľudí selfie tyčkami a preháňali sa v tom, kto urobí lepšiu fotku. Podľa mňa má každé miesto svoj čas, ktorý si len musíme nájsť.

Delfy Foto: Archív Z. Š.
Řecko nás baví, Grécko Delfy

Váš blog má podtitul „Objavte skryté krásy Grécka“. Kam by ste nasmerovali návštevníka, ktorý nemá rád typické turistické miesta, ale chce vidieť nenápadné poklady krajiny?

Najmä v hlavnej sezóne platí pravidlo: „čím ďalej od medzinárodného letiska, tým lepšie“. Na Santorini sa môžete po pár dňoch cítiť naozaj trochu utláčane, ale stačí vyraziť trajektom na vedľajšie ostrovy a spoznáte ten rozdiel.

Takže jednoducho všade tam, kam nelietajú veľké lietadlá, kam sa skôr pláva loďou alebo letí malým vrtuláčikom.

Alebo choďte do Grécka vlastným autom a zastavte sa kdekoľvek budete chcieť. Tipov na výlety u nás na blogu nájdete hneď niekoľko. Od severu Grécka až na juh. Od termálnych kúpeľov Pozar Loutraki a jazera Kerkini, cez dlhý hornatý pás pohoria Pindos, kamkoľvek k moru.

Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile

Je Grécko miestom aj pre milovníkov hôr a túr?

Určite áno! Grécko je vzhľadom na svoju rozlohu jednou z najhornatejších krajín Európy. Však Olymp má skoro 3000 metrov a oproti rakúskym Alpám, môžete ísť na vrchol pekne z nuly, rovno od mora.

V Zagori sme podnikli slávnu okružnú túru okolo kaňonu Vikos. Spali sme pri jazere Drakolimni vo výške 2000 metrov.

Rovnako rád spomínam na výstup na druhú najvyššiu horu Grécka Smolikas a spanie pri druhom jazere Drakolimni.

Alebo horu Grámmos. Tam počas občianskej vojny prvýkrát otestovali Američania napalm pred vojnou vo Vietname. To veľa ľudí ani nevie. Na Gramme sme sa dokonca stratili a pán domáci pre nás išiel jeepom na druhú stranu hory, pretože sme nenašli cestu k zostupu. Bolo to zle značené a 1 meter od nás sme našli starý nevybuchnutý granát.

Nádherne vzdušná je hrebeňovka Atheras ridge na ostrove Ikaria. A už niekoľko rokov sa pracuje na najdlhšom chodníku v Grécku – Pindus Trail, ktorý povedie cez hory zo severu na juh a bude mať neuveriteľných 600 kilometrov!

Noc pri kamennom moste - Valia Kalda.
Vodopády Souda, Tzoumerka
+15Jaskyňa v Kipina monastery Tzoumerka.

Môžu si turisti užiť Grécko aj v zime?

Určite áno. Odporúčam vám prekrásny video projekt „Frozen Ambrosia“ od jedného gréckeho filmára, žijúceho v USA. Chce týmto projektom ukázať, že Grécko má skvelé podmienky na lyžovanie, podobné ako napríklad Kalifornia.

Nikde inde v Európe sa totiž nemôžete kochať pri zjazde takým výhľadom na more ako v Grécku.

Skialpinizmus tu zažíva „boom“. Aj my sme plánovali skialpy na vrchu Parnassos, ale prišiel covid.

Grécko má lyžiarske vleky. Najbližšie od Solúna je veľmi populárne stredisko Voras Ski Center (Kaimaktsalan). Obľúbená je Vasilitsa neďaleko mesta Grevena, ďalej Karpenissi v Evritania a už spomínaný Mount Parnassos.

V Grécku na lyžovanie chýba len väčší záujem verejnosti a najmä finančná podpora štátu či EÚ, aby sa toto raz zmenilo. Grécko by potom mohlo úplne s prehľadom ponúknuť turistiku nám Európanom po celý rok.

Pokiaľ máte radi sneh a more zároveň, zadajte na Youtube: „Mount Dirfys (Hera's Angels)“ a budete pozerať, čo sa dá v Grécku na lyžiach zažiť. Toto je môj veľký sen!

Zamrznutá Ambrosia Evia. Foto: Consantine Papanicolaou
Řecko nás baví, Grécko Zamrznutá Ambrosia Evia.

Na svojom blogu propagujete aj dobrodružnú stránku Grécka – ktoré adrenalínové atrakcie a kde vyskúšať?

Keď si odmyslíme tie komerčné a ľuďom najdostupnejšie atrakcie ako je jazda na banáne alebo zapožičanie vodných bicyklov v nejakom tom letovisku, tak Grécko je skvelá destinácia pre canyoning, rafting, jazdu na kajaku, horolezectvo a tiež tu pribúda mnoho nadšencov do speleológie.

V Evritanii sme si skúsili tzv. river trekking. Prechod riekou bez použitia lana k vodopádom Pantavrechi (v preklade „stále prší“). Schádzali sme rieku Arachtos na rafte a veľmi rád by som sa raz posunul ďalej a vyrazil na canyonig.

Trás na zlaňovanie vodopádov je po celom Grécku viac ako dosť. Oveľa viac ako v Slovinsku. Vidíte, mal by som napísať článok o „Bráne raja“ na riečke Chrousias pod dedinami Syrrako a Kalarites na Tzoumerke. To je miesto ako z ríše Elfov. Staré platany porastené machom, krištáľová voda a narazíte tu na jar aj na divoké orchidey.

Pantavrechi - Stále prší. River trekking. Foto: Archív Z. Š.
Řecko nás baví, Grécko Pantavrechi - Stále prší. River trekking.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #bloger