Pokračovanie článku: Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

Na čo si dávať v Grécku pozor? Čo môže zaskočiť?

Prvé, čo ma v Grécku vtedy trochu zaskočilo, bol zákaz hádzania toaletného papiera do záchodu. Áno, naozaj to na mnohých miestach stále platí a musíte papier po vašej potrebe hodiť jednoducho do koša. Inak sa vám môže stať, že upcháte úzke rúrky.

Keď pôjdete do hôr, najmä do odľahlých miest na severe Grécka a budete tam chcieť prespať nadivoko, môžete stretnúť divé zvieratá – napríklad medveďa. Najmä v pohorí Pindos, v oblasti Valia Calda žije až na stovky medveďov hnedých.

Takže pri táborení v lese vždy dbám na zvýšenú opatrnosť a dodržiavam základné pravidlá pre pobyt v prírode. Keď som ja hosťom a medveď je tam pánom domácim.

Nevarím na mieste, kde spím. Nezanechávam nikde odpadky, ktoré mu voňajú. Značkujem si stromy v okolí stanu pred spaním močom, aby som dal včas najavo, že tam spím atď.

V horských oblastiach stretnete často stáda oviec a kôz. Hlavne ovčiarske psy dokážu byť veľmi ostré. Keď budete okolo stád prechádzať v tesnej blízkosti autom, nebuďte prekvapení, keď vám psy zaútočia na bicykle a budú sa vám snažiť „zožrať ráfiky za jazdy“. To nás na Tzoumerke prvýkrát dosť prekvapilo.

Ale nie je potrebné sa plašiť. V aute vám nič nehrozí a ak ich stretnete pri prechádzke, opäť platí pravidlo, že pokiaľ si budete udržiavať bezpečnú vzdialenosť od stáda, psy nemajú potrebu vám ubližovať.

Na slnečných miestach, okolo kamenných múrikov si dajte pozor na hady. Platí to aj na ostrovoch. Všeobecne sa odporúča nosiť pri peších výletoch radšej vyššie topánky ako sandále, najlepšie aj dlhé nohavice. Zmija milóska alebo zmija ružkatá patrí k najjedovatejším hadom v Európe. Nelezte, kam nemáte. Pozerajte sa kam šliapete, pri chôdzi v rizikovom teréne dupte a had sa pred vami včas schová.

Delfy
Jazero Kerkini
+12Jazero Plastira

Do Grécka väčšinou lieta. Na blogu však odporúčate aj cestu autom. Aké má výhody? Nie je to príliš zdĺhavé?

Všetko je o našich prioritách. Ak si chce turista hlavne oddýchnuť, zvolí si lietadlo a cca za pol dňa sa opaľuje v Grécku pri mori na pláži.

Aj my sme tak začínali a napríklad na Kyklady alebo na odľahlé ostrovy (Rhodos, Kréta, Karpathos) by som aj dnes rozhodne letel.

Cesta autom zaberie z Brna na sever Grécka asi 13 hodín. Nie je to ľahké sám odšoférovať, ani napriek množstvu hraníc to nie je najrýchlejšie, ale tá sloboda, ktorú vám to dáva, je jednoducho na nezaplatenie.

Neriešite čas odletu, váhu svojej batožiny, vezmete si, čo chcete. Idete, kam chcete a kedy chcete. Doveziete si z Grécka akýkoľvek suvenír, pokojne zásobu olivového oleja.

Pre 4 ľudí (rodina) je to celkovo autom oveľa lacnejšie ako lietadlom a pri dnešných dobrých asistenčných službách sa nemusíte báť, že vám nikto po ceste nepomôže.

Covid nám navyše ukázal, ako vzrástol záujem o obytné autá, o spanie v aute. Vôbec o individuálny spôsob cestovania.

Uvediem aj ďalší príklad, ktorý som už niekoľkokrát v Grécku použil. Sme v horách a prichádza dážď na niekoľko dní. Zmeníme plány a behom pár hodín prechádzame tam, kde bude pekne.

Za 2 hodiny sme boli zo Zagori na Lefkade a keby aj tam malo pršať, za podobný čas môžeme byť na Pelione, na druhej strane Grécka. Tomu sa hovorí skutočná sloboda výberu a toto si pri leteckej dovolenke a zaplatených rezervácií väčšinou nemôžete dovoliť.

Chora na ostrove Folegandros.
Kastoria - mesto na jazere.
+5Ráno na strechách v pevnosti Monemvasia.

Poradíte najlepšiu trasu na výlet autom zo Slovenska?

Z Brna ideme vždy na Bratislavu, takže trasu máme podobnú ako zo Slovenska. Najrýchlejšia cesta vedie celý čas po diaľnici: na Budapešť – Belehrad – Kumanovo – Evzoni – Solún. Najhoršie je Maďarsko – Srbská hranica (Röszke – Horgoš), kde sa môžete zdržať niekedy aj pár hodín (tam aj späť). Aktuálny stav je možné sledovať vždy na internete a prípadne použiť menšie vedľajšie prechody (napr. Tompa).

Alternatívne je možné použiť trasu cez štáty EÚ – Rumunsko a Bulharsko. Napríklad v prípade akýchkoľvek problémov v Srbsku či Severnej Macedónsku (prípadné covid obmedzenia atď.).

Pre fajnšmekrov stojí za skúšku Jadranská cesta (Chorvátsko – Bosna a Hercegovina – Čierna Hora – Albánsko – Grécko). Je o dosť dlhšia, ale o to krajšia.

Ak máte čas, tak cestou sú úžasné miesta na zastavenie. Napríklad Boka Kotorska v Čiernej Hore. Do Grécka sa dá plávať aj loďou z Talianska, ale cena za trajekt s autom je zbytočne drahá.

more, pláž Čítajte viac Mafiánske praktiky? Turistky zažalovali plážový bar za účet 600 eur za 2 drinky a meze

Je Grécko aj krajinou kempov? Dá sa tu podniknúť dobrodružný roadtrip?

Áno v Grécku je mnoho kempov. Rovnako je tu aj mnoho apartmánov najrôznejšej kvality a ceny. A ako už spomínam, dá sa v Grécku spať aj nadivoko. Oficiálne je to vo všetkých hlavných turistických destináciách síce zakázané, ale na mnohých miestach sa to stále v nejakej miere toleruje.

Majme len všetci na pamäti, že dané miesto by malo vždy pri našom odchode vyzerať úplne rovnako, ako keď sme sem prišli.

A všetkým vrelo odporúčam aj svoj spôsob „platenia“ a to taký, že keď prespím na nejakom tom mieste „zadarmo“ a vidím tam odpadky od iných ľudí predo mnou, tak ich v rámci svojich možností upracem a odveziem do najbližšej koša. Aj jedna PET fľaša sa počíta. Len vďaka nášmu správaniu môže prežiť pojem „dobrodružný roadtrip“.

Inak nám tie obytné autá budú časom úplne na nič. Veľa miest sa totiž pred nimi už uzatvára. Česko je toho príkladom.

Kempovanie na vyhliadke na opustenom mieste... Foto: Archív Z. Š.
Řecko nás baví, Grécko Kempovanie na vyhliadke na opustenom mieste Boucharia.

Známa je aj grécka kuchyňa. Souvlaki, musaku, gyros, či pitu s tzatzikmi si dáme kdekoľvek na svete. Aké je vaše obľúbené, no nie známe grécke jedlo?

Popravde… gréckeho šalátu, pity s tzatziki a gyrosu by sme sa v lete stále nedojedli, :-). Nie je azda miesto, kde by sme si tieto základné pokrmy nedali. Vlastne si už bez nich už letnú dovolenku v Grécku nedokážeme ani predstaviť.

Ale vždy, keď sme najviac hladní, tak sa pýtame obsluhy, čo majú dnes práve pripravené (čerstvé) alebo aké sú v danej oblasti tradičné jedlá.

Napríklad v Zagori sa často pečú plnené pity na všetky spôsoby (s hubami, s feta syrom, s divokými bylinkami – chortou, so špenátom).

Naučili sme sa, že moderný gyros pripravovaný na vertikálne ihle, vychádza z pokrmu Kontosouvli – teda grilovaného mäsa pripravovaného na horizontálne ihle.

Takto sa v Grécku na dedinách najčastejšie griluje. Od malých kúskov mäsa, cez vnútornosti až po celú kozu. Gyros je vlastne iba moderný (fast food) nápad. Nie je tradičným jedlom.

Na raňajky či ku káve najviac milujeme čerstvú bougatsu s cukrom a so škoricou. Trochu podobné je galaktoboureko – krupicový pudingový dezert vo filo ceste so sladkou zálievkou.

Pri frappé či gréckej káve nám nesmie chýbať ani portokalopita – pomarančový desert nasiaknutý sladkou zálievkou (sirupom).

Z lacných tradičných jedál milujem napríklad favu. Jemné hrachové pyré s karamelizovanou cibuľkou a olivovým olejom.

Skúste občas tzatziki nahradiť nátierkami tyrokafteri (syrová, pikatná) alebo melitzanosalata (nátierka z pečených baklažánov).

Z polievok je výborná kotosoupa avgolemono (kuracia polievka, zahustená citrónovo vaječnou záklichtkou).

Z hlavných jedál musíte ochutnať určite: stifado, kleftiko, gemista, pastitsio, paputsakia či sutzukakia. A pokiaľ ide o mňa, nedám dopustiť na giouvetsi!

Na grécku kuchyňu máme na blogu „Řecko nás baví“ kamaráta Laďu (TYDRA), ktorý nám tam rozširuje svojim každým gréckym receptom obzory. Trúfam si povedať, že u nás na internete neexistuje detailnejšia fotodokumentácia a súpis gréckych receptov. Naučíte sa robiť napríklad svoje vlastné domáce filo cesto a to hneď na niekoľko spôsobov.

Kontosouvli Foto: Archív Z. Š.
Řecko nás baví, Grécko Kontosouvli

Aký suvenír si návštevníci takpovediac musia z Grécka doniesť?

V prvom rade zážitky, na ktoré sa nezabúda. Nové priateľstvá, ktoré je možné dnes vďaka mailom a sociálnym sieťam celkom dobre udržiavať aj na diaľku.

Ďalej si môžete doviesť autom napríklad nejaké tie grécke dobroty či spomienkové suveníry. V kufri odveziete pokojne niekoľko litrov olivového oleja aj keramickú vázu.

A pokiaľ vám počas dlhej zimy olej dôjde, nemusíte byť smutní a môžete si zásoby doplniť napríklad z nášho e-shopu, ktorý sme tento rok spustili aj v slovenčine.

A keď sa Grécko stane veľkou súčasťou vášho života, môžete si doviesť napríklad darček najväčší. My sme si naposledy doviezli dcérku Zoe a teraz máme Grécko každý deň doma. Snáď sa do Grécka tento rok všetci spolu vrátime ??

Ostrov Elafonisos Foto: Archív Z. Š.
Řecko nás baví, Grécko Ostrov Elafonisos
Santorini, pláž Čítajte viac Milovaný grécky ostrov má novú atrakciu - unikátny hotel v tvare priesvitnej bubliny mapa, suveníry, club med Čítajte viac Máte ich doma? Toto sú top suveníry krajín sveta. Na Slovensku vedú šúpolienky Kréta, dovolenka, leto, čln, loď, more, cestovanie, ostrov, plavba, pláž Čítajte viac Experti vydali hrozivé varovanie: Grécko sa čoskoro môže premeniť na púšť

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #bloger