Žiadne tielka, dresy! Reštaurácie na Malorke zavádzajú dress code, chcú stopnúť alkoholovú turistiku

V snahe zastaviť prílev "opileckého turizmu" viaceré reštaurácie na španielskom ostrove Malorka zakázali vstup hostí v tielkach, plavkách, futbalových topoch, kostýmoch a ďalších odevoch, ktoré nie sú klasifikované ako 'smart chic', teda elegantné a šik.

17.07.2022 07:00
Malorka, Mallorca, more, dovolenka, cestovanie,... Foto:
Malorka je čarovná, no láka "nesprávnu" klientelu.
debata (2)

Skupina 11 reštaurácií v Palma de Mallorca na španielskych Baleárskych ostrovoch zaviedla kódex obliekania, aby tak odradila nevhodne oblečených turistov, ktorí najčastejšie konzumujú priveľké množstvá alkoholu.

Pomôže však dress code, aby sa celý model turizmu na Baleárskych ostrovoch, v súčasnosti známych ako párty destinácia, zmenil?

pláž, leto, dovolenka Čítajte viac Štúdia: Krajiny EÚ, kde najviac ľudí nemôže dovolenkovať. Neobstálo ani Slovensko

Toto všetko bude zakázané

Reštaurácie zaviedli pred vstupmi QR kódy, aby si ich zákazníci cez mobil načítali a mohli skontrolovať, či sú vhodne oblečení. A tak zistia, že odev, ktorý sa bežne nosí na pláži, je vnútri stravovacích zariadení zakázaný.

Ide o plavky, tielka, maškarné kostýmy, ktoré sa nosia na rozlúčkach so slobodou, ale aj doplnky, ktoré sa dajú kúpiť na každom kroku od pouličných predajcov, ako slnečné okuliare, klobúky, parochne…

Do jedenástich reštaurácií nemôžu vojsť ani turisti so zlatými reťazami, oblečení vo futbalových dresoch či v odeve s logami značiek iných podnikov na ostrovoch, ktoré propagujú opilecký turizmus.

Zásah proti nevhodnému oblečeniu prichádza ako súčasť širšej snahy o zmenu modelu cestovného ruchu, ktorý Baleárske ostrovy momentálne ponúkajú.

Rybárska dedina, Malorka
Dvojica nad Madridom.
+6Madridčania čakajú na západ Slnka nad mestom.

Briti a Nemci prúdia za lacným alkoholom

Stredomorské súostrovie, ktoré tvorí Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera, je dobre známe nielen svojimi krásnymi pobrežnými letoviskami, ale aj miestami, kde sa hojne pije alkohol.

Turisti z celej Európy, ktorých lákajú lacné nápoje, krčmy a alkoholové výlety, na ostrovy prichádzajú za „nízkou“ zábavou už celé desaťročia.

Napríklad Magaluf na Malorke je obzvlášť obľúbený u Britov, ale aj u Nemcov a ďalších Severoeurópanov, ktorí túžia po lacnej dovolenke plnej pijatiky.

Dom, byt, kvety, balkón, bývanie, reality Čítajte viac S prílivom turistov sa na Baleárach obnovil 'balconing', má už aj obeť

Nové tvrdé pravidlá

Nové pravidlá, ktoré zasahujú proti nadmernému pitiu a hlučnému až výtržníckemu správaniu na ostrovoch, to teraz turistom sťažujú a úrady sa snažia zmeniť imidž Baleár.

Nové pravidlá, ktoré sa pôvodne zaviedli v januári 2020, ale stali sa do značnej miery irelevantnými v dôsledku pandémie Covid-19, teraz vstupujú do platnosti s blížiacou sa letnou sezónou 2022 a zahŕňajú legislatívu zakazujúcu napríklad aj akcie „2 za cenu 1“, „šťastná hodina“ a „bezodný pohár“.

Do platnosti vstupuje aj obmedzenie predaja alkoholu medzi 21:30 a 8:00, zákaz vydávania nových licencií na „párty člny“ a obmedzenie alkoholických nápojov na šesť za deň v all inclusive hoteloch.

Neslávne známa turistická zábavka „balkónovania“ – keď sa opití turisti vrhajú z balkónov do bazénov – je tiež zakázaná a podľa oficiálneho vládneho bulletinu z roku 2020 „s okamžitou platnosťou vykáže“ tých, ktorí sa zúčastňujú na tejto populárnej, no často smrteľnej aktivite.

Španielsko, Barcelona, Sagrada Familia, chrám, Gaudi Čítajte viac Pre dostavbu Sagrady Famílie hrozí 15.000 obyvateľom vysťahovanie

Situácia je horšia ako pred covidom

Nové pravidlá sa na niekoľko mesiacov skutočne osvedčili a na ostrovy prestalo chodiť väčšie množstvo turistov hľadajúcich lacný alkohol, no letné mesiace zvrátili tento „mimoriadne pozitívny“ trend.

Situácia je teraz podľa miestnych dokonca ešte horšia ako v rokoch 2017, 2018 a 2019. Majitelia reštaurácií volajú po podpore úradov, pretože sami tento úpadok nedokážu zastaviť.

Zmeny na Baleárskych ostrovoch prichádzajú uprostred širšej diskusie v Španielsku o úlohe a modeli cestovného ruchu – ktorý tvorí približne 13 percent miestneho HDP – a o tom, ako je v súlade so španielskou ekonomikou, ktorá smeruje do prvej letnej sezóny bez covidu po dvoch rokoch a snaží sa zotaviť z pandémie.

Zavedený dress code na Malorke je len jednou časťou smeru k novému typu cestovného ruchu.

koronavírus, USA, cestovanie Čítajte viac Hrozí kolaps: Turistov v obľúbenom letovisku čaká pekelné leto, chýba personál, vybavovanie mešká Funchal, Portugalsko, záhrada, voda, potok, vodopády, raj, ostrovček, palma, leto, dovolenka Čítajte viac World Travel Awards: Najlepší ostrov Európy vyhral už 7. raz Malorka, Malorca, Majorka, pláž, leto, dovolenka, more, ostrov, lode, člny, mesto, Rybárska dedina, Cala Figuera Čítajte viac Malorka obmedzí počty veľkých výletných lodí

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Malorka #alkohol #Mallorca #dress code #Baleárske ostrovy