Tri najkrajšie európske ostrovy, kde nájdete nečakaný pokoj aj počas letnej sezóny

Keďže krajiny v Európe takmer úplne odstránili cestovné obmedzenia spojené s pandémiou, turisti začínajú cestovať a opäť obsadzujú obľúbené miesta. Preto nájsť toto leto destinácie, ktoré nebudú preplnené návštevníkmi, bude výzva.

26.07.2022 06:00
debata

Tí, ktorí túžia po pokoji mimo hlavných cestovných prúdov, by sa mali poobzerať po takých častiach kontinentu, o ktorých sa veľa nepíše a nehovorí.

Európa má, našťastie, stovky skvelých ostrovov, kde stále vládne ticho, no ich úžasná príroda, kuchyňa a pamiatky, nadchnú.

Tu sú tri z týchto výnimočných ostrovov v Európe.

Gozo, Malta

Ostrov Gozo, maltsky Għawdex, ktorý je súčasťou súostrovia Malta, hrá popri hlavnom ostrove často druhé husle. Dostanete sa naňho trajektom za 25 minút a oplatí sa ho preskúmať celý.

Hlavné mesto je Victoria leží na úpätí starodávnej pevnosti Cittadella. Pozornosť púta aj megalitický chrám Ggantija z doby 3 800 až 3 000 pred Kristom. Mýtické nálezy dláždených ulíc na Goze vás zase zavedú k barokovej architektúre.

Podľa legiend vraj na Goze prežil Odyseus niekoľko rokov s nymfou Kalypso.

Gozo je tiež obľúbenou destináciou u potápačov, ktorí radi objavujú jeho mnohé jaskyne. Vrcholným zážitkom je kúpanie v Modrej diere, jedinečnom geologickom fenoméne, podvodnom oblúku v mori naplnenom tou najtyrkysovej­šou vodou.

Na ostrove je niekoľko pekných pláží, najväčšia je čistá piesčitá Ramla Bay na severnej strane. Neďaleko nej sa nachádza jaskyňa Kalypso.

Keďže je ostrov Gozo úrodnejší než hlavný ostrov, pestuje sa tu veľa ovocia, zeleniny, viniča. Bez vychutnania miestnych špecialít – olejov, vín a chleba – by preto žiaden turista nemal odísť. A ešte bez svetra z ovčej vlny z tamojších oviec.

Maltský ostrov Gozo.
Miesto, kde stával vápencový oblúk Azúrové okno...
+6Miesto na maltskom ostrove Gozo, kde sa vypínal...
domorodkyňa, Cookove ostrovy, obézna žena Čítajte viac Tri rebríčky na rok 2022: Lonely Planet zverejnila top krajiny, mestá a regióny
debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #ostrovy #Formentera