Osem miest Krku - osem dôvodov, prečo sa vybrať na dovolenku po moste na Zlatý ostrov

Chorvátsko má až 1244 ostrovov, najznámejšie sú Hvar, Pag, Vis, Korčula či Brač. Svoje svetlé miesto medzi týmito pokladmi má nesporne aj Krk, ktorý je spolu s Cresom najväčším - oba majú zhodnú veľkosť 405,78 km2. Krk má pobrežie dlhé 189,3 kilometrov a žije na ňom najviac obyvateľov zo všetkých chorvátskych ostrovov - takmer 20 000.

21.07.2022 06:00
debata

Krk sa nachádza v centre Kvarnerského zálivu a je známy ako Insula Aurea, Zlatý ostrov. Kultúrne dedičstvo mu dalo zasa meno „kolíska chorvátskej kultúry“, a na začiatku 20. storočia ho pomenovali „šiesty kontinent“.

Krk je ostrov s neobvykle rozmanitým reliéfom, od malebných miernych kopcov a zátok cez úrodné polia a husté lesy so stredomorskou vegetáciou až po oblasť skutočnej horskej krajiny. Ďalšou zaujímavosťou je, že Krk má okrem mora aj dve jazerá a tri potoky.

Je najdostupnejším ostrovom v krajine, s pevninou je totiž spojený mostom, ktorý umožňuje obyvateľom a návštevníkom veľmi jednoducho sa pohybovať hore-dole autom a autobusom. Navyše sa na tomto ostrove nachádza aj letisko Rijeka.

počítač, práca, notebook, dovolenka Čítajte viac Splnil sa vám sen! Chorvátsko otvára dedinu pre digitálnych nomádov, nájom poteší

Tento ostrov sa môže pochváliť bohatou históriou, pretože je domovom najväčšieho dedičstva hlaholiky v krajine, vyrába sa na ňom prémiové víno a pestujú delikátne olivy. Je tiež jedným z najdôležitejších pútnických miest a vedie k nemu Camino Krk.

Nadôvažok netreba zabudnúť ani na jeho dokonale čistý vzduch, vďaka ktorému sa preslávil aj ako destinácia zdravotného cestovného ruchu.

Krk je zaujímavý ako celok, poďme si ho však teraz prezrieť po častiach, tu sú najkrajšie mestá, v ktorých môžete stráviť čarovné chvíle dovolenky.

Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest

Vrbnik

Vrbnik je nepochybne jednou z najznámejších osád nielen na ostrove Krk, ale aj v celom Chorvátsku. Je známy najmä lahodnými vínami, zlatožltou Žlahtinou, ktorá má výbornú medzinárodnú reputáciu.

Vrbnik leží na veľkom útese pri mori, vďaka čomu ponúka nádherný výhľad do diaľky.

dieťa, pláž, leto, dovolenka Čítajte viac Top 6 ostrovov Chorvátska: Najslnečnejší, najzelenší... Vyberte si!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #ostrovy