Chorvátska pláž Zlatni rat je 12. najlepšou na svete (+ celý rebríček top 50)

Celosvetová cestovateľská stránka Big Travel 7 zverejnila svoj každoročný zoznam „50 najlepších pláží na svete“ a chorvátska pláž Zlatni rat sa umiestnila na 12. mieste.

05.08.2022 06:00
debata

Tento rebríček vydal portál aktuálne už po štvrtý raz. Pláže sveta hodnotí pomocou súhrnných výsledkov z predchádzajúcich mediálnych výsledkov, oficiálnych miest označených Modrou vlajkou, popularity na sociálnych sieťach a príspevkov od redakčného tímu Big 7 Travel.

Pláž Zlatni rat – mys a polostrov, ktorý nájdete 1,5 kilometra západne od obce Bol na južnej strane dalmatínskeho ostrova Brač – získala ocenenie jednej z najlepších pláží na svete, keď si v tej najširšej konkurencii vybojovala skvelé 12. miesto v zozname.

„Zlatni rat je najpozoruhodnejšia zo všetkých chorvátskych pláží. Nie je to len jej tvar, vďaka ktorému je taká krásna a jedinečná. Kamienkovú pláž obklopuje krištáľovo čisté more, ktoré na 10 až 20 metroch prechádza od tyrkysovo modrej po tmavomodrú,“ píše sa v odôvodnení.

Kamienková pláž má tvar rohu vybiehajúceho z ostrova v dĺžke niekoľkých stoviek metrov, ktorý sa zvažuje prudko do mora.

Štrky unášajú morské prúdy a vlny, a preto má pláž stále iný tvar a sklon – niekedy je roh zahnutý doprava, inokedy doľava.

Výbežok vznikol odplavením materiálu z veľkej skalnatej rokliny, ktorá vyúsťuje z hôr nad výbežkom.

"Desaťročia staré borovice poskytujú tieň, no z teplých vôd sa vám tu nebude chcieť vyjsť,“ píše Big 7 Travel o jedinej chorvátskej pláži, ktorá sa tento rok dostala do zoznamu.

V borovicovom lesíku v tesnom susedstve Zlatého rohu sa nachádzajú zvyšky rímskej villy, vrátane zvyšku nádrže, ktorá sa niekedy označuje ako plavecký bazén, aj keď zrejme išlo skôr o rezervoár vody.

Najlepšou plážou na svete roku 2022 je podľa Big 7 Travel Playa Conchal v Kostarike. Turquoise Bay v Austrálii sa umiestnila na druhom mieste, nasledovala Grace Bay v Turks a Caicos a Siesta Beach na Floride.

more, pláž Čítajte viac Tri chorvátske pláže sa zaradili medzi najkrajšie v celej Európe. Tu ich nájdete

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Chorvátsko #pláže #Najkrajšie pláže sveta