Malý ostrov s obrovskými zážitkami: Toto musíte na Malte zažiť a vidieť

Kompaktné súostrovie troch ostrovov v srdci Stredozemného mora nie je ťažké spoznať. Funguje tu spoľahlivá sieť autobusov a trajektov, ale na cesty môžete vyraziť aj autom, bicyklom či elektroskútrom. Tu je niekoľko odporúčaní Lonely Planet ako vidieť tie najkrajšie miesta Malty.

29.07.2022 06:00
Malta, Valeta, prístav Foto: ,
Malta je najmenším štátom Európskej únie. Hlavným mestom je Valletta.
debata (8)

Pohodlným spôsobom, ako precestovať Maltu a jej sesterský ostrov Gozo, je nasadnúť do tamojšej verejnej dopravy.

Cestovné poriadky nájdete v online plánovači ciest verejnej dopravy Malty alebo v aplikácii Tallinja.

Autobusom do nemotorizovaných miest

Na Malte sa trasy začínajú na autobusovej stanici v metropole Valletta, južne od Mestskej brány, na ostrove Gozo je ústredným bodom mesto Victoria. Comino turisti zvyčajne navštevujú počas organizovaných jednodňových výletov a je dosť malý na to, aby ste ho zvládli prejsť pešo.

Cez deň je Valletta plná zvedavých turistov. V...
Utrpenie Malťanov počas druhej svetovej vojny...
+26Na Malte je údajne 365 kostolov. Ich veže a...

Pretože väčšina trás sa začína v centrálnych uzloch Valletty a Victorie, navštíviť autobusom v jeden deň viac destinácií nemusíte stihnúť.

Autobusy premávajú na najvyťaženejších trasách každých 10 minút, na menej navštevované miesta vyrážajú autobusy v hodinových intervaloch.

Problémom však môže byť nedochvíľnosť, popoludňajšie a večerné autobusy často meškajú, upozorňuje Lonely Planet.

Všetky maltské autobusy sú nízkopodlažné a sú vybavené rampou pre invalidné vozíky a vstupom bez schodov.

Autobusom sa určite vyberte do stredovekého mesta Mdina, ktoré leží v centre ostrova Malta. Takzvané „Tiché mesto“ je bývalým hlavným mestom tohto ostrova a prezývku si vyslúžilo vďaka zákazu automobilovej dopravy.

Aj rybárske mestečko Marsaxlokk najlepšie spoznáte počas autobusového výletu. Tisíce fotografov sem lákajú stovky luzzu, malé pestrofarebné loďky, ktoré tu kotvia v prístave a sú viac než fotogenické.

Jednosmerné lístky, ktoré platia dve hodiny, stoja 2 eurá a dajú sa kúpiť priamo v autobusoch. V ponuke je aj karta na 12 ciest za 15 eur. Sedemdňový lístok stojí 21 eur.

Azúrové okno, Malta, more Čítajte viac Zo zrúteného Azúrového okna je podmorská atrakcia. Potápači riskujú pre zábery

Trajekty spájajú Vallettu s okolitými mestami

Z južného okraja opevneného polostrova Valletta premávajú trajekty cez Grand Harbour do troch miest – Vittoriosa, Senglea a Cospicua.

Druhá linka premáva z prístavu Marsamxett na severnom okraji Valletty do obchodnej štvrte Sliema.

Trajekty vypravujú od októbra do mája denne od 7:00 do 19:00, od júna do septembra premávajú približne do polnoci.

Ďalšou možnosťou, ako sa dostať z Valletty do Troch miest, je dghajsa – tradičná maltská vodná taxislužba s ručným veslovaním, za ktoré si lodníci účtujú 2 eurá.

Lode tu majú tradíciu od 17. storočia a na výhľad na zlaté múry pevnosti Fort St. Angelo si ani nemôžete vybrať lepší spôsob.

Čočík, Čína, mall.tv Čítajte viac Vnútorné Mongolsko: Unikátne zábery z veľmi odvážneho výletu

Užite si voľnosť s prenajatým autom

Mnohé odľahlé pláže a menšie mestá a dediny na Malte a Goze nie sú obsluhované autobusmi, preto je na cestu k nim ideálne si prenajať vozidlo.

Sadzby za prenájom áut na Malte patria medzi najnižšie v Európe, najmä ak využívate miestne spoločnosti, ako je Billy's Car Hire na Malte a Mayjo Car Rentals na Gozo.

Z Malty na Gozo trajektom

Kyvadlová doprava medzi severným maltským prístavom Ċirkewwa a prístavom Mġarr na ostrove Gozo – trajekt pre vozidlá a pasažierov, ktorý premáva cez kanál Gozo – pláva 30 minút a odchádza v 45-minútových intervaloch.

Gozo Fast Ferry, ktorý bol spustený v roku 2021, je pohodlný trajekt pre cestujúcich, ktorý spája prístav Mġarr na ostrove Gozo s Vallettou. Cesta trvá 45 minút a na palubu si môžete vziať bicykle.

Na súostroví sa dajú požičať aj bicykle a elektrické kolobežky.

čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Tajomstvá lásky: Ako funguje čínska zoznamka a aké to je randiť s Číňankou? Nemecko, čajka, mólo, Baltské more Čítajte viac Tunel pod Baltským morom bude mať 18 kilometrov, čo z neho spraví najdlhší na svete Kalifornia, vlny, more, oceán, California, leto, kúpanie, surfovanie, dovolenka, Čítajte viac Muž objavil na Google Earth záhadné podmorské stavby. Internet sa pustil do pátrania

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #Gozo