Pokračovanie článku: Obľúbená destinácia chce za pomoc účtovať mastné sumy. Nebude prvá

Záchrana sa účtuje už aj inde

Normy umožňujúce úradom vymáhať náklady na záchranné operácie existujú na rôznych miestach sveta, vrátane ôsmich štátov USA.

Len málo z nich ich však presadzuje tak, ako New Hampshire, ktorý v priemere ročne získa náklady späť za 12 incidentov. Väčšinou ide o peších turistov.

Miestna norma pochádza z roku 2008, keď sa úrady snažili nájsť prostriedky na pátracie a záchranné misie, hovorí Kevin Jordan zo štátneho ministerstva pre ryby a lovnú zver.

„Ľudia, ktorí sú dobre vybavení, dobre pripravení a ktorí spadnú a zrania sa – tí podľa mňa nezodpovední nie sú. To sa jednoducho stáva a za to nič nechceme,“ hovorí Jordan.

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

„Ak je to mladý človek s autizmom alebo starší pacient s demenciou, tiež nič neúčtujeme,“ dodáva s tým, že rovnako postupujú aj v smrteľných prípadoch.

Naopak náklady za záchranu zaplatia peší turisti, ktorí sa rozhodnú vyšplhať na 1200 metrov vysoký vrcholok neskoro popoludní, počas búrky a bez vybavenia, alebo tí, ktorí ignorujú pokyny záchranárov.

Zákon musel obstáť pred najvyšším súdom v New Hampshire v roku 2015, keď sa turista odvolal proti zaplateniu 9000 dolárov za 14-hodinovú záchrannú operáciu, do ktorej sa zapojilo asi 50 ľudí.

Súd dal za pravdu štátu, že si muž počínal nedbalo.

Po štyroch operáciách bedra, s umelým kĺbom, ktorý sa päťkrát vykĺbil, sa muž sám vydal na päťdňovú pešiu túru, ktorá zahŕňala niekoľko vrcholov vyšších ako 1500 metrov. Podľa predpovede mal počas výletu silne fúkať vietor a malo pršať…

čína, čočík, mall.tv Čítajte viac Aké sú čínske mobilné aplikácie? Na míle pred Západom
debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #San Sebastián