Expert na morské štúdie: V Jadrane žije 34 druhov žralokov, môže sa útok z Egypta zopakovať v Chorvátsku?

Nedávne incidenty v Egypte, keď žralok usmrtil dve turistky kúpajúce sa v mori, vyvolal po svete vlnu zdesenia a mnohí turisti, nie len tí, čo smerujú k Červenému moru, sa zaprisahali, že celú dovolenku strávia pri bazéne a na more sa budú pozerať maximálne z brehu.

09.07.2022 06:00
debata
žralokár, Richard Jaroněk, žraloky, more, ryby, čeľuste, potápač, potápanie, Čítajte viac Žralokár Jaroněk: Stretli ste žraloka? Buďte šťastný. O 40 rokov tu už nebudú

V chorvátskom Jadranskom mori žije až 34 rôznych druhov žralokov… Nie je to však dôvod na paniku, ani výkriky hrôzy. Odborníci sa zhodujú, že útoky žralokov sú extrémne zriedkavé a že situácia v chorvátskych vodách je oveľa bezpečnejšia ako v mnohých iných.

Nedávne smrteľné útoky žraloka v Červenom mori pri egyptskom pobreží, ktoré vyústili do tragickej smrti Rakúšanky a Rumuny, spôsobil, že mnohí sa mora doslova zľakli, no chorvátske Jadranské more je veľmi bezpečné, napriek množstvu žralokov, ktoré ho nazývajú domovom, píše Total Croatia News.

Ako píše Poslovni Dnevnik, profesor Univerzitnej katedry morských štúdií Univerzity v Splite, Alen Soldo, bol nedávno živým hosťom v štúdiu N1 a hovoril o otepľovaní svetových morí, častejšom výskyte medúz, ako aj o žralokoch žijúcich v chorvátskom Jadranskom mori.

žaba, ropucha, madagaskar, Čítajte viac Tesáky, rohy, toxíny. Toto sú najnebezpečnejšie tvory a miesta, kde na vás číhajú

V reakcii na to, ako sa more otepľuje, profesor Soldo povedal, že tieto teploty sú vzhľadom na ročné obdobie nezvyčajné.

"Keď sa pozriete na celkovú situáciu, bolo tu pomerne dlhé obdobie vysokých teplôt vzduchu, nízkych zrážok a nedostatku vetra, čo by malo pomôcť premiešať horné, teplejšie vrstvy mora s nižšími, chladnejšími. Je jasné, že táto teplota je výsledkom celej tejto situácie, a ak sa tieto ostatné veci a okolnosti nezmenia, môžeme očakávať, že tá teplota bude ešte vyššia,“ varoval Soldo.

Žralok biely Čítajte viac Ktoré obľúbené pláže sú zamorené žralokmi? A kedy predátor vlastne zaútočí?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #žralok #Červené more #Jadranské more