Kvarner: kde sa zrodil turizmus pri Jadrane

Tristotisíc ubytovaných Slovákov v roku 2019 hovorí jasne. Suverénne najobľúbenejšou prímorskou destináciou Slovákov je Chorvátsko. Dva roky covidu síce mnohých od ciest k Jadranu odradili, ale tento rok sa zdá, že sa všetko vracia do starých koľají. Veria v to aj samotní Chorváti. Dúfajú v hlad po mori a cestovaní a že tohtoročné leto prekoná aj rekordný rok 2019.

20.07.2022 06:00
Crikvenica Foto:
Pláže v Kvarneri sú rozmanité.
debata

K popularite Chorvátska prispieva rozmanitosť pobrežia, jazyková blízkosť, keďže ešte stále sa tu dá dohovoriť aj bez znalosti angličtiny či nemčiny a, samozrejme, ľahká dostupnosť.

To znamená, že sa sem dá bez problémov za pár hodín docestovať po súši. Drvivá väčšina našincov volí ako dopravný prostriedok auto, niektorí lietadlo a stále populárnejšou sa stáva aj cesta vlakom.

Najmä u tých, ktorí majú pocit, že na dovolenke auto nemusia nevyhnutne potrebovať a chcú cestovať pohodlne, bez stresov, ktoré cesta autom k Jadranu prináša.

Rijeka pred karnevalom.
Vilky v Opatiji.
+2Socha dievčaťa s čajkou je symbolom Opatije.

Veď si stačí pustiť cez víkend dopravné spravodajstvo… cesta, ktorá bežne trvá 6–7 hodín, sa môže natiahnuť aj na dvojnásobok.

Cesta vlakom trvá dlhšie ako cesta autom (ak rátame cestu bez státia v zápchach), ale určite je pre mnohých pohodlnejšia. Z Bratislavy sa dá dostať vlakom do Rijeky a do Splitu – polovica vozňov má konečnú stanicu v Rijeke a polovica v Splite.

Spoločnosť Regiojet, ktorá túto linku denne vypravuje, hovorí o veľkom záujme o tento spôsob dopravy. Podľa ich informácií v júni, keď jazdili vlaky trikrát do týždňa, sa takto do Chorvátska vybralo z Česka (vlak začína v Prahe) a zo Slovenska 11-tisíc ľudí. V tejto letnej sezóne predali už 62-tisíc lístkov.

Indonézia, tanečnice, Bali Čítajte viac V exotickom raji dovolenkovali milióny turistov. V roku 2021 ich prišlo iba 45

Vypredané lôžka

My sme boli v Chorvátsku hneď prvým vypraveným vlakom začiatkom júna a mal úctyhodných 16 vozňov. Nezmestil sa ani na perón bratislavskej Hlavnej stanice – do posledných dvoch vozňov bolo treba ísť cez iné vozne. Aj tak boli lôžkové vozne vypredané už dva týždne pred odchodom vlaku.

Ide o nočný spoj, časť vozňov je lôžková, časť „normálna“. Poviete si možno, ufff, cestovať celú noc v sede nestelesňuje práve pohodlné cestovanie.

Je na tom niečo pravdy, ale nočné cestovanie týmto vlakom je určite pohodlnejšie ako nočný let ekonomickou triedou. Zažili sme ho pár dní predtým a v Regiojete je rozhodne viac miesta na sedenie.

Rovinj, cyklistka, bicykel, Chorvátsko Čítajte viac Čo môžete očakávať počas tohtoročnej dovolenky v Chorvátsku? Takto bude vyzerať vaša cesta

A najmä: nehrozí tu nočná mora všetkých letov, sedadlo v strede, kde niekedy nielenže nemáte miesto na vystretie nôh, ale ani na položenie rúk na operadlá.

Jedinou nevýhodou je zatiaľ nočný prejazd cez maďarsko-chorvátsku hranicu (a naspäť), kde sú toto leto ešte pasové kontroly. Keďže Chorvátsko bude na budúci rok už súčasťou Schengenu, aj táto drobná nepríjemnosť odpadne.

K Jadranu po koľajniciach

My sme išli týmto vlakom do Rijeky, centra regiónu Kvarner. Mnohí Slováci sa možno zamyslia, kde vlastne leží. Ale keď sa povie Krk, Rab, Rijeka, Opatija či Crikvenica, čo sú ostrovy a mestá, ktoré do tohto regiónu patria, už sa „rozjasní“.

Kvarner, ležiaci medzi Istriou a Dalmáciou, je miestom, kde sa začal na Jadrane na konci minulého storočia rozvíjať turizmus. Za jeho zrodom treba hľadať tunajšie podnebie a tiež – vlak.

more, pláž Čítajte viac Tri chorvátske pláže sa zaradili medzi najkrajšie v celej Európe. Tu ich nájdete

Rozhodujúcu úlohu v začiatkoch jadranského turizmu totiž zohrala rakúska spoločnosť Južná železnica, ktorej trasa Pivka-Rijeka, otvorená v roku 1873, prechádzala v blízkosti Opatije. Tá bola aj prvým miestom, ktoré bolo oficiálne vyhlásené za klimatické kúpele a de facto za turistickú destináciu.

Keď sa domácich aj dnes spýtate, prečo by ste mali prísť dovolenkovať práve sem, okrem dôvodov ako krásne more a rozličnosť pláží spomenú vždy klímu a podnebie. Je tu stálejšie počasie ako v severnejšej Istrii a nie tak teplo, ako v južnejšej Dalmácii.

Kombinácia neďalekých zalesnených hôr a mora navyše vytvára špeciálnu klímu, ktorá je doslova dobrodením pre ľudí, ktorí majú astmu či problémy s dýchacími cestami.

Nie div, že Opatiju v minulosti navštevovali všetky európske „pomazané“ hlavy a európska šľachta. Týždne tu strávila napríklad aj populárna rakúska cisárovná Sissi.

Svedkovia minulých čias

Svedkami čias minulých sú doteraz mnohé secesné vily a vilky, ktoré doteraz slúžia svojmu účelu – ubytovávať hostí a dodávajú mestu nostalgické čaro. Opatija je aj mestom parkov a v tom najznámejšom, v parku Angiolina, stojí rovnomenná vila, kde sa to všetko „začalo“.

Práve sem chodievali relaxovať európske korunované hlavy. Cez Opatiju vedie aj slávna promenáda Františka Jozefa I., známa ako Lungomare.

nepouž, bludisko, stará ľubovňa Čítajte viac Najväčšie bludisko v strednej Európe je v Starej Ľubovni, uličky merajú vyše 3 kilometre

Tá spája rybársku dedinku Volosko s mestami Opatija, Ičići, Ika a Lovran, mestečkom, ktoré je ďalším klenotom Kvarneru. Svoje meno získalo podľa vavrínu, ktorý hojne rastie v stále zelených hájoch v meste a okolí.

Kým Opatija si stále uchovala nádych mondénnosti Rakúsko-Uhorska, Lovran má úplne iné čaro. Úzke uličky v historickom centre poskytujú tieň, aj keď je horúco, kamenné domy majú priedomia vyšperkované baldachýnmi kvetov.

Celé historické centrum sa v podstate prenajíma ako prázdninové domy, ich majitelia žijú mimo staré mesto.

Malé obchodíky, kaviarne, reštaurácie sú na skok a k moru – k malej štrkovej pláži je to z centra tiež len pár desiatok metrov.

Mesto pláží

Ďalším známym turistickým miestom v Kvarneri je Crikvenica. Nenájdete tu krásne secesné budovy, má však jedny z najkrajších pláží na chorvátskej strane Jadranu.

Sú to vlastne štyri mestá v jednom, pretože destináciu tvoria Selce, Crikvenica, Dramalj a Jadranovo, ktoré sú takmer spojené.

Dlhé piesočnaté a kamienkové pláže s množstvom zariadení pre deti sú prepojené prírodnou promenádou. Pre (nielen) malých návštevníkov je tu aj ďalšia atrakcia – akvárium, kde si môžu pozrieť sto druhov rýb, ktoré žijú v Jadrane a päťdesiat z tropických morí.

žralok belavý, belasý, žralok modrý Čítajte viac Expert na morské štúdie: V Jadrane žije 34 druhov žralokov, môže sa útok z Egypta zopakovať v Chorvátsku?

Crikvenica je známa aj medzi psičkármi – práve tu otvorili v roku 2010 prvú oficiálnu pláž pre psy v Chorvátsku. Vstupné sa neplatí, treba dodržiavať len určené pravidlá.

Pešo po promenáde alebo loďkou sa možno ľahko dostať do susedného mestečka Selce, ktoré je vzdialené len tri kilometre. O ňom sa dá povedať – malé, ale milé.

A oceňované, pretože dostalo napríklad ocenenie Modrý kvet ako najupravenejšie miesto na Jadrane. Na prímorskej promenáde je jedna reštaurácia vedľa druhej, na námestíčku sa konajú koncerty a recitály.

Kto chce trochu uniknúť pred davmi turistov, len kúsok odbočí a môže sa kochať kostolmi, kaplnkami a kamennými domami, ktoré sú ukryté pred turistickým ruchom.

História aj karnevaly

Keď už sme pri kostoloch a kaplnkách, teda histórii, desať kilometrov od Crikvenice je mestečko Novi Vinodolski, ktoré by mohlo zaujímať najmä priaznivcov dejín – práve tu vznikol v roku 1288 Vinodolský zákonník, čo je najstarší chorvátsky právny dokument napísaný v hlaholike a na túto udalosť sú miestni dodnes veľmi hrdí.

Novi Vinodolski bol tiež jedným z prvých turistických stredísk na Jadrane, krátko po Opatii a to tiež vďaka stále zelenej vegetácii, miernemu stredomorskému podnebiu, čistému moru a vzduchu.

Chorvátsko, Pula, koloseum, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Inflácia tlačí cenovky nahor: Ako sú na tom aktuálne ceny hotelov v Chorvátsku?

Centrom Kvarneru je mesto Rijeka. Rozhodne stojí za návštevu, aj keď bývate niekde inde. V prvom rade je to prístav a priemyselné mesto, Rijeka je však miesto, ktoré skrýva mnohé prekvapenia. Vystriedalo sa tu množstvo vládcov a každý na ňom nechal svoje stopy. Preto máte pocit, že má vzhľad stredoeurópskych aj prímorských metropol.

Málokto tiež vie, že Rijeka je aj mesto karnevalov, tunajší karneval patrí medzi najväčšie v Európe. Keď sme tu boli, všade v uliciach sme videli vlajočky a girlandy. Avizovali karneval, ktorý bol preložený na leto, keďže v čase, keď sa mal konať, bol ešte lockdown.

Aj mimo karnevalu sa môžete poprechádzať po slávnej promenáde Korzo a pozrieť si ďalšie pamiatky, ako napríklad Kostol sv. Vida, palác Modello, krásnu budovu Chorvátskeho národného divadla či Astronomické centrum.

A keď už v Rijeke ste, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť návštevu stredovekej pevnosti Trsat. Je odtiaľ krásny výhľad na mesto, je to miesto ako stvorené na prechádzky, pitie kávy a obdivovanie pamiatok.

Takže summa summarum, ak zavítate do Kvarneru, rozhodne by bola škoda, aby ste strávili dovolenku len na pláži a v baroch a reštauráciách.

fontána di Trevi, Taliansko, Rím, hádzanie, minca, turistka, Čítajte viac Taliansko kvári najhoršie sucho za 70 rokov. Aké obmedzenia vám môžu skomplikovať dovolenku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko