Evakuácia pláží: Najrýchlejší žralok na svete sa potuluje pri obľúbenej stredomorskej destinácii

Najrýchlejší žralok na svete dokáže udrieť rýchlosťou takmer 80 kilometrov za hodinu. Práve tento druh spozorovali pri španielskom pobreží, neďaleko Barcelony.

18.07.2022 14:10
debata (4)
žralok belavý, belasý, žralok modrý Čítajte viac Expert na morské štúdie: V Jadrane žije 34 druhov žralokov, môže sa útok z Egypta zopakovať v Chorvátsku?

Mako rýchly alebo žralok mako je veľký druh žraloka, meria okolo 2,5 metra, aj keď niektoré exempláre dosahujú desivú dĺžku až 4,5 metra.

Aj keď je extrémne vzácny, je jedným z najsmrtiacejších predátorov oceánu. Jeho blesková rýchlosť, silné telo a hrôzostrašné útočné návyky z neho robia smrteľnú šelmu.

Expert zo španielskej Associacio Cetacea (Asociácia veľrýb) natočil tohto tvora, ako pláva vo vodách pri Garraf v Katalánsku na pobreží Stredozemného mora.

Video pritom maka zachytilo náhodne, počas projektu fotoidentifikácie veľrýb a delfínov pri katalánskom pobreží. Že ide skutočne o nebezpečného žraloka maka rýchleho potvrdili až odborníci, ktorí si zábery prehliadli.

žralokár, Richard Jaroněk, žraloky, more, ryby, čeľuste, potápač, potápanie, Čítajte viac Žralokár Jaroněk: Stretli ste žraloka? Buďte šťastný. O 40 rokov tu už nebudú

V Stredozemnom mori ide podľa IUCN (Medzinárodnej únie na ochranu prírody) o kriticky ohrozený druh. Hoci v minulosti sa v týchto vodách nachádzal hojnejšie, dnes je ho tu výrazne menej. Podľa vedcov sa jeho populácia za posledných 75 rokov znížila o viac ako 60 percent.

V oblasti ho naposledy videli pred desiatimi rokmi.

Jeho hlavnou hrozbou je rybolov a degradácia jeho biotopu. V španielskych vodách Stredozemného mora je lov žralokov mako zakázaný.

Podobne ako iné druhy žralokov, aj tento je obeťou medzinárodného obchodu so žraločími plutvami, ktoré sú na ázijských trhoch veľmi žiadané.

Záznamy hovoria o deviatich útokoch žralokov mako na ľudí v rokoch 1580 až 2022 – tri boli smrteľné. Zároveň mako 20-krát zaútočil na člny.

Žraloky sa toto leto spomínajú už po niekoľký raz – začiatkom mesiaca zaútočil v egyptskej Hurgade, v Červenom mori, žralok na dve turistky, ktorým spôsobil smrteľné zranenia.

žaba, ropucha, madagaskar, Čítajte viac Tesáky, rohy, toxíny. Toto sú najnebezpečnejšie tvory a miesta, kde na vás číhajú NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #žralok