Pozor na hlavonožce v Jadrane: Pri Splite je v mori 100 000 chobotníc

Splitské vody sú bohatšie o približne 100 000 chobotníc. Vypustili ich tam v rámci projektu Wider, ktorý skúma možnosti chovu chobotníc v ich ranom vývojovom štádiu za účelom ich opätovného osídlenia, napísal Morski. Na programe spolupracujú Splitský inštitút oceánografie a rybolovu a Chorvátske združenie pre športový rybolov na mori.

27.07.2022 06:00
debata (9)

V rámci výskumu sa do mora, presnejšie do splitských vôd, vypustili státisíce jednotlivých lariev chobotníc.

V priebehu budúceho roka sa plne vyhodnotí úspešnosť skúšobného „obnovenia stavov“ týchto chobotníc, ako aj oblasť biotopu vypustených jedincov.

Chobotnica je najväčší a najznámejší hlavonožec Chorvátska, ktorý sa vždy objavoval ako lahôdka na stoloch. Ako postupne klesal úlovok rýb, hlavonožce sa začali loviť intenzívnejšie, takže stúpala aj ich hodnota.

žralok belavý, belasý, žralok modrý Čítajte viac Expert na morské štúdie: V Jadrane žije 34 druhov žralokov, môže sa útok z Egypta zopakovať v Chorvátsku?

Dnes sú chobotnice kvôli značnému dopytu vystavené intenzívnemu vykorisťovaniu. Loví a chytá ich takmer každý, od športových a rekreačných rybárov až po profesionálnych rybárov.

To nevyhnutne vedie k zmenšovaniu vzácneho biotopu chobotnice.

Výsledkom je nielen nedostatok chobotníc pre ľudské potreby, ale aj poškodený ekosystém, v ktorom hrá chobotnica mimoriadne dôležitú úlohu.

Udržateľnosť populácií chobotníc možno dosiahnuť znížením dopytu po ich mäse alebo prísnou reguláciou a zvýšenou kontrolou počas rybolovu.

marihuana, droga, drogy, ľahké drogy, canabis Čítajte viac V Záhrebe otvorili prvé múzeum konope v Chorvátsku, naproti policajnej stanici

Ak však nie je možné dosiahnuť udržateľnosť takýmto spôsobom, možno zvážiť aj „zarybnenie“ (zachobotnicovanie) alebo opätovné osídlenie.

Predbežné pozorovania poukazujú na túto možnosť, preto Inštitút oceánografie a rybárstva v spolupráci s Chorvátskym združením pre športový rybolov na mori spustil štúdiu, ktorá by mala definovať model pestovania chobotníc v ich ranom štádiu vývoja, a nájsť ten najlepší model, ktorý im zaručí úspech v chorvátskom Jadranskom mori.

Chobotnice žijú bezstarostne a kladú vajíčka v bazénoch, inkubačná doba je asi štyri týždne. Vypustené chobotnice by sa mali na budúci rok usadiť v splitských vodách, kde sa stanú súčasťou voľne žijúcej populácie.

Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest kempovanie, stanovanie, stan, rodina, príroda, výlet, deti, stanovačka, stan, jedlo, potraviny, relax, les, príroda, víkend, radosť, rodičia, deti, Čítajte viac Dovolenka v Chorvátsku za dobrý peniaz? Tu je 7 kempov, v ktorých si užijete leto a ušetríte roadtrip, cesta, autom, auto, dvojica, dvaja, dovolenka, kabriolet, cestovanie Čítajte viac More a diaľky: Toto sú 3 najúžasnejšie road tripy v Chorvátsku (+ mapy)

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Split #chobotnice