Je vaša voda OK? Chorvátska interaktívna mapa ukazuje čistotu mora na plážach

Voda pri chorvátskych brehoch sa zdá byť poväčšine čistá, no je to naozaj tak? A má rovnakú kvalitu na všetkých miestach?

24.07.2022 06:00
Lastovo, ostrov, Chorvátsko, more, leto,... Foto:
Lastovo. Ilustračné foto.
debata

Mnoho turistov potvrdí, že len málo morí je tak nádherných, krištáľovo čistých a príťažlivých ako chorvátsky Jadran. No aké čisté je v skutočnosti? Nová chorvátska interaktívna mapa všetko odhaľuje.

Ako píše Poslovni Dnevnik, správne kritériá na hodnotenie kvality morskej vody na plážach, ako aj testovacie metódy, predpisuje nariadenie o kvalite mora na kúpanie, ktoré je harmonizované so smernicou Európskeho parlamentu z februára 2006 o riadení kvality vody na kúpanie, Smernicou pre kvalitu morskej vody na kúpanie v Stredozemnom mori Stredozemného akčného plánu OSN pre životné prostredie a kritériami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Makarska, Chorvátsko Čítajte viac More v Chorvátsku úplne zmenilo farbu. Úkaz pri Makarskej vidieť až z vesmíru

Vyššie uvedené predpisy udávajú normy kvality morskej vody na kúpanie na plážach a majú limitné hodnoty mikrobiologických ukazovateľov a iných charakteristík mo­ra.

V porovnaní s predchádzajúcim nariadením o normách kvality morskej vody na plážach sú podľa Inštitútu verejného zdravia Dubrovnícko-neretvanskej župy limitné hodnoty nového nariadenia vyššie, pretože spĺňajú bezpečnostné kritériá kvality vody určenej na kúpanie, šport a rekreáciu, ktoré sa uplatňujú v krajinách Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Chorvátsko #kvalita vody #Jadranské more