Eurostat: Kvalita vody na kúpanie v Európe je najlepšia v Chorvátsku. Ako dopadli ostatné destinácie?

Letná sezóna je v plnom prúde, dovolenkári sa na plážach len tak striedajú, a preto je otázka kvality vody na kúpanie viac ako aktuálna. Eurostat odhaľuje, že kvalita vody na kúpanie je v Európe podľa údajov EEA z roku 2021 najlepšia v Chorvátsku.

31.07.2022 06:00
Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko,... Foto:
Šibenik. Ilustračné foto.
debata (2)

Eurostat (Európsky štatistický úrad), Generálne riaditeľstvo Európskej komisie, zverejnil v júli 2022 údaje, ktoré odhaľujú lokality na kúpanie s vynikajúcou kvalitou vody. Údaje boli prevzaté z Európskej environmentálnej agentúry (EEA), informuje Total Croatia News.

Makarska, Chorvátsko Čítajte viac More v Chorvátsku úplne zmenilo farbu. Úkaz pri Makarskej vidieť až z vesmíru

"Ukazovateľ meria počet a podiel pobrežných a vnútrozemských kúpalísk s vynikajúcou kvalitou vody. Hodnotenie ukazovateľa je založené na mikrobiologických parametroch (črevné enterokoky a Escherichia coli). Nová smernica o vode na kúpanie vyžaduje, aby členské štáty identifikovali a posúdili kvalitu všetkých vnútrozemských a morských vôd na kúpanie a tieto vody sa klasifikujú ako „nevyhovujúce“, „dostatočné“, „dobré“ alebo „výborné“,“ uvádza sa na webovej stránke Eurostatu.

Pri pohľade na 27 krajín Európskej únie, s výnimkou vnútrozemských krajín – Českej republiky, Luxemburska, Maďarska, Rakúska a Slovenska, je na prvom mieste v rebríčku Chorvátsko, ktoré v roku 2021 zaznamenalo pôsobivo vysokú kvalitu vody na kúpanie – 99,2 %.

Pláž Whitehaven, Queensland, Austrália Čítajte viac Najkrajšie pláže sveta: Výber toho najlepšieho z rebríčkov top destinácií

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #eurostat #kvalita vody