Keď sa dovolenka zadarí... Zadar je top chorvátskou destináciou leta 2022 - koľko ušetríte letecky?

Jadran je destináciou, do ktorej sa každoročne presúvajú stovky až tisícky Slovákov na kolesách svojich áut. Tento trend zmenila pandémia - letecky sa do Chorvátska v minulom roku vybralo o 96 percent viac cestovateľov ako v roku 2019, ukazujú dáta Pelikán.sk. Tento rok si lietadlo vybralo ešte viac dovolenkárov - koncom júla si letenky do Chorvátska zakúpilo o 120 percent viac cestovateľov ako za celý minulý rok. Hlavným lákadlom sú akciové letenky, ktoré počas celého leta začínajú na úrovni pod 20 eur. Top dovolenková destinácia je jasná a od minulého roka sa nezmenila. Do Zadaru ešte stále lietame s cenovkou pod 50 eur spiatočne.

28.07.2022 06:10
NEPOUZ, Zadar, Chorvátsko Foto:
Dedina Nin v blízkosti Zadaru.
debata (3)

Prímorský Zadar je top dovolenkovou destináciou pri Jadranskom mori. K obľúbenosti mu v minulom roku ponúkla priama linka z košického letiska, toto leto lietame vďaka nízkonákladovým dopravcom z Viedne ešte jednoduchšie a lacnejšie. Priemerná cena letenky do Zadaru klesla v porovnaní s rokom 2019 o 50 percent, ukazujú dáta Pelikána.

Zadar je výbornou destináciou na letnú dovolenku. Mesto ponúka dostatok atrakcií na celodenné objavovanie, hlavným lákadlom je zároveň jeho prímorská poloha,” vysvetľuje Katarína Šuchterová z Pelikán.sk.

Zadar je známy svojim Morským orgánom – experimentálnym hudobným nástrojom umiestneným na schodoch promenády. Orgán rozohrávajú morské vlny. Hneď vedľa sa nachádza Pozdrav slnku – inštalácia, ktorá po západe slnka spúšťa hru svetiel. Samotný západ slnka je atrakciou Zadaru – bol to Alfred Hitchcock, ktorý ho kedysi označil ako najkrajší na svete.

Priamo z mesta sa dá presunúť do menej rušných, avšak turisticky stále atraktívnych destinácií v okolí. Príkladom sú napríklad dediny Nin, Zaton či Privlaka, ktoré žijú z turistického ruchu, napriek tomu ponúkajú dovolenkárom pokoj a autentickejšiu atmosféru. Zo Zadaru sa dovolenkári navyše za necelú polhodinu presunú aj na ostrov Vir.

V okolí sa nachádza hneď niekoľko krásnych pláží, najobľúbenejšou je mestská pláž Kolovare – je ocenená Modrou vlajkou za čistotu a kvalitu, zároveň ponúka možnosti na športovanie a niekoľko stánkov s občerstvením.

„Za plážami sa oplatí si zájsť – v blízkej dedine Nin sa nachádza napríklad pláž Bilotinjak, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších v regióne. Ako jedna z mála v Chorvátsku je piesková, nie je však vybavená, preto si občerstvenie či ležadlá treba priniesť so sebou,” dodáva Šuchterová.

Krásne pláže sa nájdu aj na ostrove Vir – príkladom je menšia pláž Mala Slatina – v okolí sa nachádza hneď niekoľko reštaurácií a kaviarní. Pláž je síce sčasti kamienková a sčasti vybetónovaná, počas plávania však ponúka skvelý výhľad na neďaleké Velebity.

Tour de odmorište

Práve cesta lietadlom ušetrí dovolenkárom čas, ale aj peniaze. Let z Viedne do Zadaru trvá približne jednu hodinu, pre porovnanie cesta z Bratislavy autom bude dovolenkárom bez pauzy trvať medzi sedem až osem hodín.

Akciové letenky do Zadaru momentálne začínajú na cenovke od 42 eur na osobu. Vypravenie jedného auta vyjde dovolenkárov o niečo viac – prvou položkou sú poplatky za diaľnice. Desaťdňová diaľničná známka pri ceste cez Maďarsko bude dovolenkára stáť 14,10 eur, poplatky na chorvátskej diaľnici sú na trase cez priechod Goričan do Zadaru na sume zhruba 22 eur jednosmerne. Dokopy za diaľnice zaplatíme pre jedno auto zhruba 58 eur.

S pohonným hmotami ide cena vyššie – záleží od spotreby vozidla, benzínu či nafty. Pohonné hmoty sa tak na tejto trase pohybujú na sume od 150 do 200 eur spiatočne. Výhodou auta v porovnaní s lietadlom je sloboda kedykoľvek sa zbaliť a odísť, zároveň ho využiť na spoznávanie krajiny. Cestovateľa zároveň neobmedzuje predpísaná váha či rozmery batožiny. V prípade, že autom cestujú dvaja, vyjde ich cesta na jedného od 100 do 140 eur.

Dedina Nin v blízkosti Zadaru. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Chorv, Nin Dedina Nin v blízkosti Zadaru.
NEPOUZ, Chorvátsko Čítajte viac Do Chorvátska autom? Minulosť! Letecké pobyty sa začínajú na cenovke 400 eur NEPOUZ, Malorka Čítajte viac Španielsko je top dovolenkovou krajinou. Toto sú najobľúbenejšie destinácie leta 2022
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Zadar #Pelikan.sk