Pokračovanie článku: Prieskum odhalil, ktoré dovolenkové destinácie ponúkajú najlepší pomer cena-kvalita

Na treťom miesto sa umiestnilo Grécko so skóre 89 percent. Tesne za ním nasleduje Portugalsko, s ktorým je po cenovej a hodnotovej stránke spokojných 88 percent, potom Turecko. Na šiestej priečke sa umiestnilo Mexiko so skóre 85 percent.

Do prvej desiatky sa dostali aj Thajsko, Malta a Cyprus.

Nie všetky destinácie však uspokojili aspoň polovicu opýtaných. Kým Španielsko v rebríčku hviezdi, neďaleké Taliansko to vytiahlo len na 17. miesto a Francúzsko sa dostalo až na 22. miesto z 26. krajín.

Luxusný Dubaj získal predposledné miesto rebríčka so 44 percentami a na poslednom mieste sa umiestnila drahá Škandinávia, ktorá uspokojila len 42 percent návštevníkov.

Typický nákup turistu

Prieskum pošty tiež ohodnotil 36 destinácií podľa ceny jedla, nápojov a základných potrieb. Výskumníci vybrali osem položiek, ktoré ‚reprezentovali nákupy, ktoré turisti pravdepodobne urobia‘ – trojchodovú večeru pre dvoch s vínom, fľašu piva, pohár vína, plechovku Coca-Coly, veľkú fľašu neperlivej vody, šálku kávy, opaľovací krém a repelent proti hmyzu.

V prístavnom meste Marmaris v Turecku alebo na Slnečnom pobreží v Bulharsku by vás tento zoznam vyšiel iba na 30,5 eura.

Prekvapenie prišlo pri Španielsku, s ktorým bolo celkovo spokojných až 92 percent turistov. Spomínaný balíček by tu stál až 71 eur. Na kanárskom ostrove Lanzarote by stál dokonca až 84 eur. Hoci je krajina tapasov, paelly a sangrie lákavá, ceny tu rastú.

Tieto všetky sumy však nepripadajú až také vysoké v porovnaní s drahým Reykjavíkom, kde by na účtenke pod nákupným zoznamom uvedených položiek svietila suma 186 eur.

Z tohto výskumu vyplýva, že dovolenkári by si mali pred vycestovaním spraviť o cieľovej destinácii prieskum. Pravdou je, že ceny v niektorých destináciách prudko vzrástli, aj keď v iných výrazne klesli.

Napríklad ceny v tureckom Marmarise klesli o viac ako tretinu v porovnaní s týmto obdobím minulého roka, čo podporil pád tureckej líry. O 15 percent medziročne klesli aj ceny v Grécku.

šťastná žena Čítajte viac Top 10 najšťastnejších krajín: Boduje Európa, na 10. mieste náš sused Lastovo, ostrov, Chorvátsko, more, leto, dovolenka, plávanie, Jadran, kúpanie, letná dovolenka, slnko, Čítajte viac Je vaša voda OK? Chorvátska interaktívna mapa ukazuje čistotu mora na plážach NEPOUZ, Chorvátsko Čítajte viac Do Chorvátska autom? Minulosť! Letecké pobyty sa začínajú na cenovke 400 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie