Ďalšia časť Chorvátska môže čoskoro čeliť nedostatku pitnej vody. Turisti musia rátať s opatreniami

Krasové vody v južnom Chorvátsku závisia od zrážok viac ako iné zdroje. Ak bude sucho pokračovať, môže sa nedostatok pitnej vody stať reálnym problémom, keďže spotrebu vody mimoriadne zvyšuje vrcholiaca turistická sezóna.

08.08.2022 05:55
debata (1)

Chorvátsku, podobne ako na mnohých miestach Európy, vládnu už pár týždňov extrémne teploty, koncom júla vystúpili až na 39 stupňov Celzia.

Nedostatok zrážok výrazne ovplyvňuje aktuálne hladiny v riekach, aj keď zatiaľ ešte nepokorili absolútne minimá, informovala Chorvátska meteorologická a hydrologická služba (DHMZ).

V dôsledku toho by sa voda na juhu krajiny pozdĺž pobrežia mohla stať nedostatkovou komoditou, podobne ako sa to deje už na severe, na Istrii.

Idyllic hill village of Groznjan view, landscape and architecture of Istria, Croatia Čítajte viac Chute, vône, delikatesy aj výnimočné zážitky: Ponúka ich Istria

Krasové vody sú obzvlášť dôležité pre zásobovanie vodou, najmä v oblastiach s nedostatkom vodných zdrojov.

Vodné obmedzenia, ktoré zakazujú zavlažovanie verejnej a súkromnej zelene, používanie spŕch na plážach, umývanie áut a umývanie ulíc a námestí, okrem farmárskych a rybích trhov, zaviedla aj Istrijská župa už 18. júla. Miestny župan potvrdil, že opatrenia zostanú v platnosti ešte nejaký čas.

Rieky Dunaj a Dráva menej závislé od zrážok

Cez Chorvátsko pretekajú okrem riek v povodí Jadranského mora aj rieky z povodia Čierneho mora a tam je situácia o niečo lepšia, pripomína Total Croatia News.

Chorvátsko, Dubrovník, Čítajte viac Chorvátsko zdraželo, na menej vyjde dovolenka na Kréte, Rodose či v Turecku

Dunaj a Dráva, ktoré sú súčasťou povodia Čierneho mora a ktorých zdroje sú mimo Chorvátska, sú menej závislé od miestnych zrážok a odrážajú hydrologickú situáciu ich povodia.

Na rozdiel od Dunaja a Drávy je povodie Sávy výrazne závislé aj od lokálnych zrážok, keďže zaberá takmer polovicu (43 %) územia Chorvátska.

Zatiaľ je menej pravdepodobné, že sa v týchto povodiach vyskytnú nejaké hydrologické extrémy, teda minimálne hladiny riek, uviedol DHMZ.

chorvátsko Krk Čítajte viac Osem miest Krku - osem dôvodov, prečo sa vybrať na dovolenku po moste na Zlatý ostrov lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac Juhoslovanské letisko ukryté v kopci: Cesta k nemu vedie cez míny, chemikálie a hroziace kolapsy
1 debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #horúčavy #sucho #Chorvátsko