Ukrutne preľudnený Santoríni: Blogerka zažila nátresk, ponúka tipy, ako si užiť ostrov napriek davom

Jeden z najznámejších gréckych ostrovov s azda najpodmanivejšími západmi slnka, ktoré sfarbujú dočervena biele domy mesta Oia, je snom mnohých cestovateľov. Viacerých však odstrašujú davy turistov, ktorí majú presne takú istú túžbu - vidieť a odfotiť si posledné lúče opierajúce sa do terasovitých uličiek nad morom.

16.08.2022 06:00
debata (2)

Cestovateľka a fotografka Arlah Kate sa na Instagrame podedila o svoje zážitky z ostrova Santoríni. Jej video záľahy ľudí, ktorí čakajú na trajekt pred odchodom z ostrova, spôsobilo doslova husiu kožu tisícom jej sledovateľov.

Arlah pripustila, že davy jej značne znepríjemnili snahu vychutnať si na Santoríni západ slnka aj plavbu na výletnej lodi. Napriek tomu zdôrazňuje, že svoj výlet do Grécka vôbec neľutuje.

Na internete opisuje a dáva niekoľko tipov aj ďalším turistom, ako si Santoríni užiť aj napriek preľudneniu.

Na trajekt sa vybrala z Firy, hlavného mesto ostrova Santoríni, kde je pomerne veľký prístav, ktorý má reštaurácie, autobusy, k dispozícii aj autá a čakárne.

Vybrala si väčšie plavidlo, pretože pred tým čítala, že niekedy sa plavby trajektmi zrušenia kvôli poveternostným podmienkam ako silný vietor a rozbúrené more.

Pred nastupovaním ju však zaskočil pomerne veľký chaos ako vidieť aj na videu, ktoré uverejnila na Instagrame.

Samotná jazda trajektom nebola podľa nej zlá, pretože si vybrala časť so sedadlami, takže sa jej cestovalo pohodlne. A prekvapilo ju, že napriek davu, ktorý sa natlačil do trajektu, bolo všade dostatok voľných miest.

Turisti na ostrove Santorini, v dedine Oia, sa...
Santorini, dedina Oia a turisti.
+9Leto na ostrove Santorini.

Ďalej Arlah ponúka niekoľko tipov na cestu.

Cestovateľov upozorňuje, že trajekty nemajú vypísané žiadne pevné časy odchodov, ani kam smerujú. Ako to teda funguje? Jednoducho raz za čas niekto zakričí, ktorý trajekt prichádza.

Dovolenkárov však upozorňuje, aby venovali pozornosť názvom trajektov, pretože niektoré prichádzajú v rovnakom čase. Treba mať preto oči na stopkách alebo sa spýtať na radu personálu, ktorý sa sem-tam prechádza pomedzi cestujúcich.

Podotýka, že pred okienkami, kde sa predávajú lístky, stoja dlhé rady, takže pri kupovaní nie je veľmi priestor na pýtanie si rád od zamestnancov.

Ďalej Arlah podotýka, že pred nástupiskom sa síce tvorí dlhočizný rad, no ten je úplne nezmyselný, pretože v momente príchodu plavidla sa všetci nahrnú k brehu ako to zachytila na video.

Upozorňuje, že zaplatením lístka vyššej triedy nezískajú turisti prednostný nástup, iba lepšie miesto na sedenie po nástupe na palubu.

Blogerka ďalej ocenila, že na palube sú na každej strane police na batožinu, takže sa kufre a batohy nemusia váľať počas plavby po zemi.

Na každej strane sú zároveň dvere na vstup do priestoru na sedenie, kde sa skontrolujú lístky.

Arlah hodnotí, že najrušnejší je práve trajekt na ostrov Santoríni, jej skúsenosť s trajektom z Mykonosu na Paros bola lepšia, pretože tam oznámili, ktorý trajekt prichádza a kam smeruje.

Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím Oia, Grécko, domy, more, domy, veterné mlyny, biele domy, dovolenka, večer, západ slnka Čítajte viac Najvychytenejšie grécke destinácie sú pre domácich nad rozpočet. Dovolia si ich Slováci? Grécko, more, pobrežie, piesok, vtáky, holuby, dvojica, prechádzka Čítajte viac Objavte najdlhšiu piesočnatú pláž v EÚ: Monolithi má neuveriteľných 25 kilometrov! more, pláž Čítajte viac Mafiánske praktiky? Turistky zažalovali plážový bar za účet 600 eur za 2 drinky a meze

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Santorini