Chorvátsko smeruje k novému rekordu: Za 8 mesiacov hlási 15 miliónov príjazdov

Chorvátsky cestovný ruch smeruje po dvoch pandemických rokoch k novému rekordu, informuje na základe správy agentúry APA.

04.09.2022 07:00
debata

Chorvátsko za prvých 8 mesiacov 2022 zaznamenalo celkovo 15 miliónov príjazdov turistov a 86,6 milióna prenocovaní. Tým sa už takmer vyrovnali čísla z rovnakého obdobia posledného predpandemické­ho roka.

Počet príjazdov dosiahol 91 % a počet prenocovaní 96 % v porovnaní s prvou osmičkou mesiacov rekordného roka 2019, uviedlo chorvátske ministerstvo cestovného ruchu.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku

V medziročnom porovnaní počet príjazdov vyskočil o 40 % a počet prenocovaní o 27 %.

Veľká väčšina prenocovaní pripadala na zahraničných hostí (76,3 milióna) a z nich najviac prenocovaní pripadalo na turistov z Nemecka (19,8 milióna), za ktorými nasledovali Slovinci (8,8 milióna) a Rakúšania (6,5 milióna).

Najobľúbenejšou turistickou destináciou bola Istria (24,7 milióna prenocovaní), nasledovaná regiónom Split-Dalmácia (16 miliónov) a Prímorsko-gorskokotarskou župou (15,3 milióna).

Šéf chorvátskeho zväzu cestovného ruchu HTZ Kristjan Staničič počíta s tým, že počty turistov do konca roka stanovia nový rekord.

Po veľmi silnej hlavnej sezóne, počas ktorej niektoré regióny a destinácie už prekonali predpandemické maximá, sa črtá aj veľmi silné posezónne obdobie.

Predovšetkým v oblasti jachtingu a obchodných ciest sú prognózy na jeseň veľmi dobré.

chobotnica, akvárium Čítajte viac Pozor na hlavonožce v Jadrane: Pri Splite je v mori 100 000 chobotníc počítač, práca, notebook, dovolenka Čítajte viac Splnil sa vám sen! Chorvátsko otvára dedinu pre digitálnych nomádov, nájom poteší
debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko