Pokračovanie článku: Desivá predpoveď: Cunami na 100 % zmetie mnohé európske mestá. Na útek máte 20 minút

Všetky ohrozené komunity by mali mať informácie do roku 2030. Medzi najnovšie, ktoré sa pridajú, patria Marseille a Cannes vo Francúzsku, Alexandria v Egypte, Istanbul v Turecku a Chipiona v Španielsku. Tu všade hrozí vlna vyššia ako meter. A pravdepodobnosť je podľa vedcov v nasledujúcich 30 rokoch takmer 100-percentná.

Cannes
Pohľad na starý prístav v Marseille.
+10Galéria MaMo sa nachádza na streche známej...

Bernardo Aliaga, hlavný odborník na cunami z UNESCO, sa pri predpovedi odvolal na predchádzajúce cunami v Indickom oceáne a Japonsku a povedal: „Tsunami v rokoch 2004 a 2011 boli varovným signálom. Od roku 2004 sme prešli dlhú cestu a dnes sme vo väčšom bezpečí. Existujú však nedostatky v pripravenosti a musíme ich zlepšiť; musíme zabezpečiť, aby návštevníci a komunity porozumeli varovaniam.“

Aliaga uviedol, že sa vykonala revízia na zriadení 12 centier varovania pred cunami, ktoré pokrývajú väčšinu oceánu, vrátane piatich v Stredozemnom mori a severovýchodnom Atlantiku, v Grécku, Turecku, Taliansku, Francúzsku a Portugalsku.

Riziko cunami sa vo väčšine oblastí vrátane Stredozemného mora podľa neho podceňuje. Tieto udalosti nie sú veľmi časté, a tak sa skúsenosti neprenášajú z generácie na generáciu.

Montana, národný park, strom Čítajte viac Nezničiteľné stromy: Prežili atómový výbuch, pád lietadla aj cunami

Hoci varovania môžu pri záchrane životov výrazne pomôcť, Aliaga otvorene povedal, že samé osebe nestačia. Druhou časťou je pripravenosť komunity – ako sa ľudia správajú a reagujú.

Úrady v Alexandrii, Istanbule, Marseille, Cannes a Chipione pomáhajú komunitám stať sa lepšie pripravenými zavedením evakuačných značiek, postupov a plánov na varovanie turistov.

Aliaga vysvetľuje, že obyvatelia majú maximálne 20 minút pred prvou vlnou miestneho cunami. Druhá vlna je väčšia a prichádza 40 minút po prvej.

NEPOUZIVAT horský vodca Robert Turjanik Čítajte viac Horský vodca: Vodca a sprievodca nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel? žena, písanie, podpis Čítajte viac Meškali 60 rokov! Doručili listy, ktoré mohli úplne zmeniť dejiny či osudy zopár ľudí čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Vyhliadka na Severnú Kóreu: Odvážny Čech vám ukáže hranicu KĽDR, Ruska a Číny
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Stredozemné more #cunami