Národný park s rozlohou len 54 km2 získal prestížny certifikát INHERITURA

Mljet je nádherný zelený chorvátsky ostrov v južnej časti Jadranského mora. Jeho severozápadná časť bola vyhlásená za národný park s rozlohou 54 km2, čo je asi polovica jeho celkovej rozlohy.

09.10.2022 06:00
debata
Zátoka Soline, národný park Mljet, Chorvátsko.
Pohľad zhora na pláž Saplunara na ostrove Mljet.
+2Benediktínsky kláštor sv. Márie na ostrove Mljet.

Založenie tohto národného parku v roku 1961 predstavovalo prvý pokus ochrany pôvodného ekosystému v Jadrane – jedinečného geologického a oceánografického javu. Nádherný národný park Mljet teraz získal prestížny certifikát INHERITURA, ktorý sa udeľuje destináciám za vynikajúce príklady stredomorskej udržateľnosti.

Ako píše Morski, certifikáty INHERITURA sa udeľujú destináciám, ktoré sú vzorovými príkladmi udržateľnosti v Stredozemnom mo­ri.

Náročné kritériá na udelenie tohto označenia úspešne splnili štyri chorvátske destinácie a nedávno sa k nim ako piata chorvátska lokalita pripojil aj Národný park Mljet.

16 prísnych kritérií

Certifikáty INHRRITURA sa inak udeľujú stredomorským oblastiam za udržateľnosť a ochranu životného prostredia a za zachovanie a zhodnocovanie prírodného dedičstva v pobrežných a morských oblastiach pri rešpektovaní miestneho životného prostredia a prírody.

Každá destinácia musí plne spĺňať 16 prísnych kritérií ochrany životného prostredia a trvalej udržateľnosti, aby získala tento certifikát.

počítač, práca, notebook, dovolenka Čítajte viac Splnil sa vám sen! Chorvátsko otvára dedinu pre digitálnych nomádov, nájom poteší

Zachovanie prírodného dedičstva a biodiverzity, najmä v morských oblastiach a na ostrovoch, sú ciele, ku ktorým musím prispieť aj rozvoj trvalo udržateľného cestovného ruchu, ktorý je absolútne najlepším základom pre udržanie turistickej konkurencieschop­nosti Stredozemného mora, povedala ministerka.

Udržateľný cestovný ruch a rešpektovanie prírody a nášho životného prostredia sa presadzuje na globálnej úrovni, a pokiaľ ide o Európsku úniu, väčšina stratégií má teraz v popredí svojich plánov digitálny a zelený prechod.

Chorvátsko je žiarivým príkladom pomerne pozoruhodnej prírody a biodiverzity a Národný park Mljet azda nebude poslednou chorvátskou lokalitou, ktorej bolo toto uznanie udelené.

Najstarší zachovaný borovicový les v Európe

Mljet sa pokladá za jeden z najkrajších chorvátskych ostrovov. Je známy svojou panenskou prírodou a vďaka lesom a hustému porastu je „najzelenším“ ostrovom celého Jadranu – lesy pokrývajú až 72 % jeho plochy. Rastú tu borovice, duby aj cédre, uvádza web Chorvatsko.cz.

Na ostrove žije okolo 1230 obyvateľov. Strediskom je osada Babino Polje vo vnútrozemí ostrova – pôvodné osady sa stavali ďalej od mora, aby ich obyvatelia mohli pri pirátskych nájazdoch utiecť do lesov.

Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest

Mljet je typický vápencový krasový ostrov s mnohými dolinami a jaskyňami. Z jaskýň je najznámejšia Odysseova jaskyňa, zvaná Jama a jaskyňa Movriča dlhá tisíc metrov.

Pobrežie je veľmi členité.

Na severozápade ostrova, v národnom parku, sa rozkladajú dve unikátne jazerá, Veľké a Malé. Sú to vlastne hlboké krasové doliny zaliate morskou vodou, ktorá do nich vniká prielivom Soline. Pri prílive a odlive tu vzniká silné prúdenie, ktoré už v dávnej minulosti využívali tunajší mnísi ako pohon mlynov.

Vo Veľkom jazere je malý ostrovček Otočić Svete Marije, na ktorom stojí románsky benediktínsky kláštor z 12. storočia s kostolom Panny Marie.

Vstup do národného parku je spoplatnený a je možný na troch miestach: Crna klada, Pomena a Polače. Po národnom parku sa dá chodiť len po upravených cestách, ktoré vedú z prístavov Polače a Pomeny k jazerám a potom pozdĺž brehov oboch jazier.

Ďalej sú tu vyznačené pešie cesty, napr. na vyhliadkový bod Montokuc, odkiaľ sa otvára prekrásny pohľad na celý národný park, polostrov Pelješac až k ostrovu Korčula.

Stálymi obyvateľmi pobrežných vôd bývali v minulosti tulene stredomorské, ale miestni poľnohospodári a rybári ich ako škodcov vyhubili. Dnes tu už tulene nežijú, patria k najviac ohrozeným živočíšnym druhom v Stredomorí.

Ostrov Mljet je mimoriadne slnečný, lúče si tu užívajú v priemere až 2580 hodín ročne.

chorvátsko Krk Čítajte viac Osem miest Krku - osem dôvodov, prečo sa vybrať na dovolenku po moste na Zlatý ostrov tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka, cestovanie, leto, lode, more, člny Čítajte viac Taliansko zhabalo ruským oligarchom vily a jachty za 143 miliónov. Pozrite sa na ne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #národný park #ostrovy