Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou

Mnohé dnes mimoriadne populárne dovolenkové krajiny, ktoré sú synonymom letnej pohody, sa pre mnohých turistov môžu stať do piatich rokov no-go zónou.

17.10.2022 06:00
San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto,... Foto:
San Sebastián v Španielsku. Ilustračné foto.
debata (10)
Ilustračné foto
Potulky španielskou Andalúziou si najlepšie...
+23Pláž na Alicante.

Podľa najnovších informácií si veľa dovolenkárov myslí, že v Španielsku, Grécku, Turecku, Portugalsku či Taliansku bude do roku 2027 „príliš horúco“ na návštevu, pretože klimatické zmeny zvyšujú teploty.

Leto pri mori je pre väčšinu ľudí zo severnejších častí Európy alebo z krajín, ktoré nemajú to šťastie na vlastné more, príjemných spestrením inak chladného roka.

Dovolenku v Španielsku, Grécku či Turecku si radi vyberajú najmä Briti, ktorí sa z umrholených ostrovov hrnú za slnečným žiarením.

Ale keďže ortuť medziročne neustále stúpa, tento trend by sa mohol zmeniť, naznačuje nový výskum.

Väčšina z nich si totiž myslí, že v týchto destináciách už o niekoľko rokov nebudú vedieť tamojšie pekelné teploty zniesť.

Paríž, Francúzsko, Socha slobody, Eiffelova veža Čítajte viac Najdrahšia fľaša vína, kráľ 20 minút na tróne, svadby s mŕtvymi: 12 faktov o Francúzsku

Podľa prieskumu britského poskytovateľa cestovného poistenia InsureandGo menia klimatické zmeny dovolenkové očakávania ľudí.

Z prieskumu, do ktorého sa zapojilo viac ako 2 000 respondentov, vyplýva, že 71 percent si myslí, že niektoré južné časti Európy budú v lete 2027 príliš horúce na to, aby ich navštívili.

Zvyšujúce sa teploty môžu najviac zasiahnuť španielsky cestovný ruch. Pred pandémiou pricestovalo do krajiny každý rok viac ako 15 miliónov dovolenkárov len Spojeného kráľovstva. Takmer dve tretiny (65 percent) sa však obávajú, že do roku 2027 tam bude príliš horúco.

Grécko – ďalšia obľúbená cestovateľská destinácia Britov – môže tiež stratiť značný počet turistov. Asi 59 percent účastníkov prieskumu sa obáva horúčav aj v tejto krajine.

A viac ako polovica opýtaných uviedla, že sa do roku 2027 vyhnú Turecku (55 percent) a Cypru (51 percent).

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto

Portugalsko a Taliansko by tiež mohli stratiť potenciálnych návštevníkov: 49 percent respondentov sa plánuje vyhnúť dovolenke v najzápadnejšej pevninskej krajine Európy a 42 percent opýtaných bude o pár rokov považovať za príliš horúcu aj krajinu Apeninského polostrova.

Po extrémne horúcom lete 2022, keď v Británii hlásili aj roztápanie povrchu pristávacích dráh na letisku, považuje za príliš horúci aj vlastný domov jeden z piatich Britov.

Kde v Európe stúpnu teploty?

Európa tento rok zaznamenala najteplejšie leto v histórii. Na celom kontinente sa obyvatelia aj turisti piekli v bezprecedentných horúčavách a sužovalo ich sucho.

V Európe to bolo už druhé extrémne leto v rade a tento rok prekonali teploty aj priemer z vlaňajška. Odborníci varujú, že realitou v Európe by sa mohli stať letné teploty až nad 50°C.

Tieto hrôzostrašné teploty sa budú v budúcnosti vyskytovať na rôznych miestach Európy, s najväčšou pravdepodobnosťou však najviac v blízkosti Stredozemného mora, kde bude vplyv horúceho vzduchu zo severnej Afriky je najsilnejší.

Benátky, karneval, masky, Námestie svätého Marka, Taliansko, kostýmy Čítajte viac Hotelieri v Benátkach rozdávajú hosťom vodné pištole. Dôvod neuhádnete!

Za tieto zmeny je veľkou mierou zodpovedné globálne otepľovanie spôsobené ľudskou činnosťou.

Priemerná povrchová teplota Zeme sa od predindustriálneho obdobia (1850–1900) zvýšila približne o 1,1 °C. V Európe je toto číslo bližšie k 1,8 °C.

Kam pôjdu turisti?

Výsledky prieskumu naznačujú, že potenciálnych cestovateľov môže v budúcnosti začať lákať chladnejšie podnebie.

Viac dovolenkárov si možno bude vyberať na letné prázdniny krajiny ako Švajčiarsko, Holandsko či Škandináviu.

lízanka - farbivá v sladkostiach Čítajte viac Hľadáte šťastie? Na Slovensku ho veľmi niet. Medzi 150 krajinami sme nezahviezdili NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #letná dovolenka #extrémne horúčavy