More na Istrii má stále 24 stupňov, 4 známe destinácie však mali zhoršenú kvalitu vody

Morská voda okolo polostrova Istria má vynikajúcu kvalitu, výnimkou sú však pláže v blízkosti niektorých obľúbených destinácií.

24.09.2022 06:00
debata
Mnohé podniky aj ulice v Poreči zívali prázdnotou.
Mnohé podniky aj ulice v Poreči zívali prázdnotou.
+9Mozaiky s fascinujúcimi vzormi možno obdivovať...

Ako píše Morski, kvalita morskej vody sa nedávno testovala na plážach v okolí Istrijskej župy. Od 5. do 13. septembra 2022 sa uskutočnil deviaty prieskum v rade, v rámci neho sa odoberali vzorky morskej vody na 217 meracích bodoch na Istrii, na plážach od Savudrije po Brestovu.

Počas odberu vzoriek sa zaznamenáva aj teplota vzduchu a mora: tentoraz sa teplota mora pohybovala od 23,0 ºC do 25,8 ºC, zatiaľ čo teplota vzduchu sa pohybovala od 17 ºC do 28 ºC.

Na 210 meracích miestach, čo predstavuje 96,8 % vzoriek, bola na základe výsledkov mikrobiologických ukazovateľov (prítomnosť črevných enterokokov a Escherichia coli) zaznamenaná výborná kvalita morskej vody na kúpanie.

Chorvátsko, Pula, koloseum, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Rozhorčená Pula: Istria taká nie je a nikdy nebude!

Šesť meracích bodov v okolí obľúbených destinácií ako ako Umag, Rovinj a Fažana zaznamenalo dobrú kvalitu, no na 1 mieste mala voda len vyhovujúcu kvalitu.

Výsledky odberu vzoriek ukázali, že na meracom mieste Poreč, Molindrio, Hotel Molindrio (pod hotelom) indikátory prekračovali limitné hodnoty, to znamená, že mikrobiologické znečistenie.

Výsledky opätovného odberu vzoriek vykonaného o deň a o dva dni neskôr našťastie ukázali, že zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazovateľov neustále klesali a mikrobiologické znečistenie pre uvedené lokality bolo len krátkodobé.

Makarska, Chorvátsko Čítajte viac More v Chorvátsku úplne zmenilo farbu. Úkaz pri Makarskej vidieť až z vesmíru Monako, Monte Carlo, kasíno Čítajte viac Päť najmenších krajín: Tipnete si všetky?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #kvalita vody #Istria