Obľúbený stredomorský ostrov zavádza turistické kvóty. Inšpektori budú kontrolovať nelegálnych dovolenkárov

Časy, keď sa letné dovolenkové destinácie bili o turistov, sú nateraz preč. Nastal nový problém - preplnenosť. Nadmerný turizmus trápi populárne mestá ako Benátky, ale aj plážové raje. Destinácie zavádzajú vstupné poplatky či kvóty.

15.11.2022 06:00
debata

Benátky už dávno zakázali výletné lode pri centre mesta a znížili počet obchodov so suvenírmi, navyše od 16. januára 2023 zavádzajú vstupenky. Aj Barcelona či mnohé talianske mestá bojujú s nadmernou turistikou.

Medzi miesta, ktoré sa z prílivu dovolenkárov vonkoncom neteší, patrí aj obľúbená Malorka. Po zrušení pandemických cestovných obmedzení zaznamenal španielsky ostrov toto leto bezprecedentný počet návštevníkov.

Turisti rýchlo zaplnili hotelové izby a dovolenkové prenájmy, a tak je debata o preplnenosti opäť na stole.

V reakcii na zástupy, ktoré na Malorku zasa prúdia, sa miestne úrady rozhodli obmedziť počet hotelových lôžok a spôsob ich predaja, informuje Euronews. Majú v pláne zastropovať hranicu 430 000 turis­tických lôžok na celý ostrov.

Podľa predsedníčky Rady Malorky Cataliny Cladery chce ostrov „turizmus vyššej hodnoty a menšieho objemu“. Avizovala tiež zvýšenie počtu inšpektorov cestovného ruchu, ktorí budú vykonávať kontroly nelegálnych dovolenkárov.

Pláž Cala Llombards na ostrove Malorka.
Baleárske ostrovy na čele s Malorkou sú už...
+11Kráľovnou leta bude opätovne Malorka, pláž...

Obľúbené párty destinácie zasahujú proti opitým turistom

Na Baleárskych ostrovoch zaviedli úrady tento rok množstvo prísnych nariadení v snahe znížiť preľudnenie. Pod drobnohľad sa dostali najmä opití turisti, ktorí sa predtým doslova tlačili na uliciach.

Alkoholické limity sa zaviedli v mnohých all inclusive rezortoch v Magalufe, El Arenale aj na ostrove Ibiza. Hostia v niektorých lokalitách si mohli k obedu aj k večeri objednať len po tri nápoje, všetky ďalšie alkoholické nápoje si museli kúpiť samostatne.

Legislatíva tiež zakázala takzvavné happy hours v krčmách, teda ponuky nápojov dva za cenu jedného. Tiež ​​predaj alkoholu v obchodoch medzi 21:30 a 8:00 a reklamu na párty lode v určitých oblastiach.

Toto leto zakázalo jedno z najobľúbenejších letovísk na Malorke, Playa de Palma, vstup do reštaurácií ľuďom vo futbalových dresoch a iných maškarných kostýmoch. Majitelia firiem sa spojili, aby vytvorili kódex obliekania zameraný na zníženie hlučného správania.

Najmä Ibiza sa snaží dištancovať od svojej povesti destinácie opileckých párty. Miestne orgány namiesto toho dúfajú, že sa zamerajú na udržateľnejší cestovný ruch, do popredia by sa mali dostať početné wellness a eko rezorty na ostrove.

Malorka, Mallorca, more, dovolenka, cestovanie, turistka, klobúk, leto, Baleáry, Baleárske ostrovy, Španielsko Čítajte viac Žiadne tielka, dresy! Reštaurácie na Malorke zavádzajú dress code, chcú stopnúť alkoholovú turistiku NEPOUZ, Malorka Čítajte viac Španielsko je top dovolenkovou krajinou. Toto sú najobľúbenejšie destinácie leta 2022 NEPOUZ, Baleáry, Malorka Čítajte viac Prehľad Baleár: Prečo stále všetci chodia na Malorku? A ktorý ostrov je pre vás ten naj?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Malorka