Najväčšia loď sveta bude korytnačka s megamestom na pancieri za 8 miliárd

Megajachta? Giga-, či terajachta? Pre takéto kategórie plavidiel zatiaľ neexistuje vhodné a priliehavé pomenovanie. Údiv vzbudzujú už len čísla okolo.

12.12.2022 06:00
debata (3)

Najnovšia luxusná loď, ktorá by mala brázdiť vody oceánov, by mala stáť 8 miliárd. Tejto závratnej sume sa však nemožno diviť – má to byť najväčšie plavidlo, aké bolo kedy zhotovené, píše CNN. Svedčia o tom jeho miery: má mať dĺžku 550 metrov a šírku 610 metrov.

Áno, má byť širšie ako dlhšie, to preto, že dizajnéri si vysnívali plávajúcu korytnačku, ktorá sa nebude ani len podobať na klasické lode, aké poznáme dnes.

Názov plavidla má byť tiež unikátny, pomenovanie Pangeos dostane podľa superkontinentu, ktorý existoval pred 200 miliónmi až 335 miliónmi rokov.

Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal?

Podľa dizajnéra Lazzariniho je jachta plnohodnotným „plávajúcim mestom“ a bude mať priestor pre hotely, nákupné centrá, parky a dokonca aj prístavy pre menšie lode a lietadlá, aby sa tam hostia dostali pohodlne a vo veľkom štýle.

Navrhnutá veľkosť a tvar naznačujú, že ani výstavba korytnačky nebude môcť prebiehať klasicky v lodných závodoch. Dizajnéri preto navrhli, že ich nápad by mohol uzrieť svetlo sveta na mieste, kde nič nie je nemožné, teda v Saudskej Arábii.

Pred začatím výstavby by bolo potrebné vybagrovať približne jeden štvorcový kilometer mora a postaviť kruhovú priehradu. Dizajnéri vytipovali ako ideálne miesto pre vznik Pangea priestor v prístave King Abdullah, asi 130 kilometrov severne od Jeddahu.

Pangeos bude rozdelený do blokov ako skutočné mesto, bude mať prístav aj hlavné námestie, z ktorého sa špirálovito budú rozbiehať ďalšie budovy.

Oblasť „horného plášťa“ obklopená záhradnými priestormi by slúžila ako pristávacie miesto pre lietadlá.

Pod obytným priestorom by bolo 30 000 „buniek“, ktoré by stavbu udržali nad vodou. Suterén by bol z ocele.

Petrohrad Čítajte viac Turisti obchádzajú Rusko. Týmto nahradili cársky Petrohrad či majestátny Vladivostok

Mala by obrovský ponor 30 metrov a bola by schopná plaviť sa rýchlosťou piatich uzlov. Strecha by mala solárne panely na napájanie jachty.

Megakorytnačka nebude kotviť v konkrétnom prístave, ani nebude mať stanovený itinerár, jednoducho sa bude plaviť diaľkami, takže samotná cesta bude cieľom.

Dizajnéri dúfajú, že výstavba najväčšej lode sveta by sa mohla začať v roku 2033 a odhadujú, že výstavba potrvá osem rokov.

Už teraz existuje crowdfundingová iniciatíva, ktorá umožňuje kúpiť si prostredníctvom NFT virtuálnu vstupenku za 16 dolárov, aj VIP apartmán za 169 dolárov. To sú sumy len za virtuálny byt, skutočné ceny apartmánov budú omnoho drahšie.

žralok belavý, žralok, Carcharhinus leucas Čítajte viac Evakuácia pláží: Najrýchlejší žralok na svete sa potuluje pri obľúbenej stredomorskej destinácii shucestovanie, lietadlo, letisko, kufor, dovolenka, mobil, internet, čakanie, meškanie, letecká doprava Čítajte viac Toto je momentálne najspoľahlivejšia letecká spoločnosť v Európe: Zrušila len 0,3 % letov

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #loď #jachta #plavidlo