Hranice zmiznú, zmenárne tiež. Cesta do Chorvátska bude od januára jednoduchšia

Ministri vnútra členských krajín Európskej únie 8. decembra definitívne schválili vstup Chorvátska do schengenského priestoru, informuje SchengenVisaInfo. Cestujúci zo všetkých častí zóny voľného pohybu tak budú môcť od 1. januára 2023 cestovať do Chorvátska bez hraničných kontrol.

09.12.2022 13:17
Dubrovník, Chorvátsko, dovolenka, cestovanie,... Foto:
Dubrovník - jedna z top destinácií Chorvátska.
debata

„Chorvátsko získalo jednomyseľnú podporu Rady pre vnútorné veci a spravodlivosť, 1. januára 2023 sa stávame členom Schengenu!“ tešil sa chorvátsky premiér Andrej Plenković.

Bez čakania

Chorvátsko sa prijatia dočkalo tri roky po tom, ako Európska komisia prvýkrát vyhodnotila, že krajina spĺňa podmienky vstupu do zóny bez klasických hraníc. Chorváti získali jednomyseľnú podporu od 26 členských štátov Schengenu, píše Euronews.

Čo to bude znamenať v praxi? Od 1. januára 2023 nastane uvoľnenie kontrol na chorvátskych hraniciach so Slovinskom a Maďarskom a cez hranice sa bude prechádzať pasu.

Košičanka v Chorvátsku Čítajte viac Začalo sa to letnou láskou: Košičanka hovorí ako vyzerá Chorvátsko mimo leta. A prečo sa niektorí Chorváti nekúpu v mori?

Dovolenkári teda konečne budú môcť na niekoľkohodinové a mnohokilometrové kolóny pred priechodmi zabudnúť: významne sa skráti čas cestovania, najmä počas exponovaných časov na začiatku leta či pred víkendmi, a more bude aj Slovákom „ešte bližšie“.

Kontroly nebudú musieť absolvovať ani ľudia prichádzajúci z iných schengenských krajín po mori.

Pri letoch do Chorvátska kontroly odpadnú o niečo neskôr, stane sa tak ku koncu marca 2023, pretože tento krok je tradične zviazaný so striedaním zimného a letného času.

Chorváti sa pripoja k 420 miliónom

Európsky bezhraničný priestor sa teraz rozrastá po viac ako desiatich rokoch, naposledy sa v roku 2011 pripojilo Lichtenštajnsko, upozornilo predsedníctvo Rady Európskej únie vo vyhlásení na Twitteri.

Balkánska krajina sa od januára stane 27. členom schengenského priestoru, ktorý aktuálne tvorí 22 štátov EÚ a štyri mimoúnijné krajiny (dokopy takmer 420 miliónov občanov): Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

Pripojenie k Schengenu je pre členské krajiny EÚ povinnosťou, pričom vstup novej krajiny si vyžaduje jednomyseľný súhlas únijných štátov, ktoré už súčasťou priestoru sú.

Oblasť je pomenovaná podľa Schengenskej dohody z roku 1985 a Schengenského dohovoru z roku 1990, ktoré boli podpísané v Schengene v Luxemburgu.

Kým Chorváti teraz oslavujú, Bulhari a Rumuni sú sklamaní, na ich prijtí sa ministri členských krajín nezhodli. Rakúsko zablokovalo vstupu oboch krajín z dôvodu nedostatočnej pripravenosti, Holandsko podporilo iba vstup Rumunska, ale bolo proti Bulharsku. „Potrebujú viac času,“ povedal začiatkom tohto týždňa rakúsky kancelár Karl Nehammer.

Video
Ako sa v mincovni razí chorvátske euro." Zdroj: Hrvatska kovnica novca.

Po markách a kunách konečne euro

Ďalším významným míľnikom v európskej integrácii bude pre Chorvátov, ale aj pre dovolenkárov, ktorí milujú tamojší Jadran, prechod krajiny na euro. Po markách, ktoré v minulosti používali, a terajších kunách teraz príjmu spoločnú európsku menu.

Rovinj, chorvátsko, more Čítajte viac Sťažnosti turistov: Čo im na dovolenke v Chorvátsku najviac prekážalo? A čo im na to odkázali domáci?

Zavedenie euromeny v Chorvátsku odsúhlasili únijní ministri financií v júli, do platnosti vstúpi tiež 1. januára 2023. Chorvátska vláda prijala akčný plán na prijatie eura už v decembri 2020.

Krajina sa teraz pripája k 19 ďalším krajinám bloku, ktoré túto menu používajú. Pevný konverzný kurz bol stanovený na 1 EUR = 7,53450 kn.

V decembri tak ešte budú musieť cestujúci do Chorvátska zamieňať svoje peniaze za kuny, od Nového roka už bude v krajine platiť euro. V súčasnosti má jedna chorvátska kuna hodnotu približne 0,13 €.

Priemerné ceny v Chorvátsku – reštaurácie

Strava, lacná reštaurácia: 60,00 kn (40,00 – 100,00)

Jedlo pre 2 osoby, reštaurácia strednej kategórie, trojchodové 300,00 kn (200,00 – 600,00)

McMeal v McDonalds (alebo ekvivalentné kombinované jedlo) 45,00 kn (40,00 – 50,00)

Domáce pivo (0,5 l čapované) 18,00 kn (13,00 – 25,00)

Dovážané pivo (0,33 l fľaša) 20,00 kn (15,00 – 25,00)

Cappuccino (bežné) 11,99 kn (8,00 – 16,00)

Cola/Pepsi (0,33-litrová fľaša) 15,22 kn (12,00 – 20,00)

Voda (0,33 litrová fľaša) 10,66 kn (8,00 – 15,00)

Numbeo.com

Chorváti dúfajú, že im to prinesie väčšiu finančnú istotu a zvýši ich životnú úroveň. Euro by tiež malo pomôcť Chorvátsku udržať na uzde prudko rastúcu infláciu, čo tiež znamená, že cestujúci môžu očakávať menej dramatických výkyvov cien.

Chorváti už teraz používajú euro na väčšinu svojich úspor a mnoho neformálnych transakcií. Ceny nehnuteľností, motorových vozidiel a ubytovania väčšinou uvádzajú v eurách.

Chorvátska mincovňa začala 18. júla 2022 vyrábať euromince s chorvátskymi národnými motívmi.

Top 8 najobľúbenejších destinácií v Chorvátsku. Ktorá je vaša naj?

Dubrovník, Chorvátsko
Dubrovník, Chorvátsko
+9Zo Záhrebu sa dá jednoducho presunúť k...

Dubrovník

Známy chorvátsky klenot a jeho čarovné staré mesto má množstvo pamiatok, ktoré treba vidieť

Plitvické jazerá

16 prepojených vodopádov, ktoré sa nachádzajú v Národnom parku Plitvické jazerá

Ostrov Hvar

Je považovaný za jeden z najluxusnejších chorvátskych ostrovov a je obľúbeným miestom mnohých hollywoodskych celebrít a iných známych osobností. Hvar je známy krásnym počasím, očarujúcou krajinou plnou levandule a celkovo romantickým nádychom

Istria

Polostrov je domovom mnohých letovísk, ktoré sú medzi turistami veľmi obľúbené. Samotné rovnomenné mesto sa môže pochváliť dobrým dopravným prepojením aj s talianskymi Benátkami

Záhreb

Záhreb často prirovnávajú k Prahe: jeho množstvo pamiatok, krásna krajina, množstvo dobrých reštaurácií a rušný nočný život sú veľkým lákadlom.

Ostrov Brač

Na ostrove sa nachádza slávna pláž Zlatni Rat, biely pieskový „jazyk“, ktorý neustále mení svoj tvar, pokračujúci borovicovým hájikom.

Makarská riviéra

Oblasť je známa ako útočisko pre mnohé prominentné osobnosti, ako aj pre bohaté rodiny. Riviéra je domovom množstva luxusných a cenovo dostupných letovísk a krásnych pláží.

Ostrov Vis

Ostrov bol až do roku 1989 pre širokú verejnosť uzavretý, no dnes je skvelým miestom na návštevu, ak chcete zažiť chorvátsku kultúru, ale nemáte radi davy. Posledne sa tu nakrúcali aj viaceré hollywoodske filmy. Medzi obľúbené pamiatky, ktoré stojí za to vidieť, patrí Modrá jaskyňa a Komiža.

Zadar, Chorvátsko Čítajte viac Aj my chceme most! Pri Zadare plánujú ďalší veľký projekt za 452 miliónov. Kto si brúsi zuby na zákazku? NEPOUZ Split Čítajte viac Žralok zabíjal v Chorvátsku naposledy v '74. Jadran je aj dnes plný predátorov, asi 300 ich je len pri Splite Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #schengen #Chorvátsko