Letná dovolenka je najlacnejšia v januári, first moment je zárukou najlepšieho výberu

Sezóna letných dovoleniek začína tradične už na prelome rokov, kedy sa čoraz častejšie skloňuje pojem first moment. Podobne ako známy last minute, aj first moment láka dovolenkárov na výhodnejšie cenovky, a to rezervovaním letnej dovolenky v predstihu. Ponuka je bohatá najmä na destinácie v Stredomorí, ktoré s príchodom leta rastú na záujme a tým pádom aj na cenovke.

12.01.2023 06:15
more, dovolenka, leto, cestovanie Foto:
Destináciám letnej dovolenky bude opätovne dominovať najmä Stredomorie.
debata (2)

Top letnými destináciami budú tradične krajiny v Stredomorí, dôkazom je aj ponuka first moment dovoleniek. Sezóna dovoleniek je aktuálne v plnom prúde a dopyt sa okrem zimnej exotiky sústredí aj na prímorské destinácie v Európe.

Tie s označením first moment ponúkajú výhodnejšie cenovky a najmä väčšiu dostupnosť v porovnaní s last minute dovolenkami. Zľavy pri first moment ponukách sú garantované, kým last minute značne ovplyvňuje vypredanosť tej-ktorej destinácie. Dôležitou je tiež flexibilita – last minute dovolenkári sa musia, takpovediac, prispôsobiť tomu, čo zostalo a kde sú voľné kapacity. Naopak first moment je určený pre tých, ktorí si radi vyberajú. Výhodnými sú tak pre rodiny s deťmi, keďže práve rodinné izby sa spravidla vypredávajú medzi prvými.

Cestovatelia sa dnes nemusia obávať ani zmeny plánov, flexibilné podmienky sú už samozrejmosťou v ponuke cestovných kancelárií. Spravidla zaplatia dovolenkári nízku zálohu a následne môžu svoju dovolenku zrušiť do 20 dní pred odchodom. Možnosťou je tiež služba FLEX, s ktorou je možné zájazd zrušiť 14 dní pred odchodom.

Egypt

Krajina faraónov je tradične jednou z top destinácií počas jarných mesiacov – Egypt kombinuje dovolenku pri mori a poznávačku. Zároveň je obľúbenou exotikou najmä pre rodiny s deťmi – do krajiny smerujú aj priamo z Bratislavy, a to len krátkym letom.

Obľúbenou voľbou je napríklad štvorhviezdičkový The Makadi Palace v Hurghade. Je výbornou voľbou najmä pre milovníkov potápania sa (nachádza sa v blízkosti školy potápania), nájdu v ňom tiež množstvo bazénov a športových aktivít.

Pobyt sa začína na cenovke od necelých 620 eur na osobu – v cene je zahrnuté stravovanie formou all inclusive, ubytovanie na sedem nocí, odlet z Viedne či Budapešti a tiež letiskový transfer.

Luxusnejšou voľbou je napríklad päťhviezdičkový Caesar Bax Resort v Marsa Matrouh. Rezort sa nachádza priamo na pláži s pozvoľným prístupom do mora, vďaka čomu je výbornou voľbou pre rodiny s deťmi.

Pre tie je pripravený rodinný klub so slovenskými animátormi, dospelých dovolenkárov zase poteší bohatá ponuka športov.

Pobyt začína na cenovke od približne 750 eur na osobu. V cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, stravovanie formou all inclusive, odlet z bratislavského letiska a tiež letiskový transfer.

Hurghada, Egypt Foto: SHUTTERSTOCK
Hurghada, Egypt, dovolenka, more, cestovanie Hurghada, Egypt

Taliansko

Celoročne je jednou z top destinácií slovenských dovolenkárov a počas leta to platí dvojnásobne. Taliansko nás v lete okrem obľúbených citybreakových destinácií láka na letnú dovolenku na ostrovoch či v obľúbených prímorských letoviskách.

Príkladom je štvorhviezdičkový pobyt v Santa Caterina v Kalábrii. Nachádza sa pri pláži v tesnej blízkosti mesta Scalea.

Hostia majú k dispozícii bazény či množstvo športových aktivít, na najmenších dovolenkárov čaká detský a junior klub.

Pobyt sa začína na cenovke od približne 700 eur na osobu. V cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, stravovanie formou all inclusive, letiskový transfer a spiatočný let z bratislavského letiska.

Možnosťou je tiež štvorhviezdičkový rezort Nicotera Beach nachádzajúci sa priamo na piesočnatej pláži, k dispozícii má však rovnako vlastný bazénový komplex a bohatý výber športových aktivít.

Pobyt sa začína na cenovke od necelých 750 eur na osobu. V cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, spiatočný let z bratislavského letiska, stravovanie formou all inclusive a tiež letiskový transfer.

Kalábria, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
Kalábria, Taliansko, more, dovolenka, cestovanie Kalábria, Taliansko

Turecko

Najlacnejšia all inclusive letná dovolenka je tradične tá v Turecku. Krajina patrí medzi celoročné destinácie, jej hlavná sezóna však začína na jar, kedy sa cestovatelia z Istanbulu presúvajú na Tureckú a Egejskú riviéru.

Obľúbenou voľbou je päťhviezdičkový rezort Side Star – nachádza sa pár metrov od hotela, ponúka však veľké množstvo aktivít priamo v areáli – medzi nimi tobogány, šport, ale aj wellness či disko.

Na najmenších dovolenkárov čakajú aj slovenskí animátori.

Pobyt sa začína na cenovke od necelých 800 eur na osobu – v cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, odlet z Bratislavy, stravovanie formou all inclusive+ a tiež letiskový transfer.

Možnosťou je tiež päťhviezdičkový rezort Trendy Lara nachádzajúci sa kúsok od pláže s ocenením Modrej vlajky.

Rezort ponúka množstvo bazénov, samostatný akvapark či miniklub pre najmenších dovolenkárov. Pre dospelých je k dispozícii bohatá ponuka športových aktivít či spa a wellness centrum.

Pobyt sa začína na cenovke od necelých 900 eur na osobu. V cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, odlet z bratislavského letiska, letiskový transfer a tiež stravovanie formou all inclusive+.

Antalya, Turecko Foto: SHUTTERSTOCK
Antalya, Turecko, dovolenka, cestovanie Antalya, Turecko

Albánsko

V posledných rokoch sa do popredia dostáva Albánsko ako nepoznaná a neobjavená perla Balkánu. Lákadlom sú najmä nízke cenovky, čoho príkladom je aj štvorhviezdičkový rezort Albanian Star.

Nachádza sa priamo na pláži a je výbornou voľbou aj pre rodiny s deťmi. Pobyt v rezorte začína na cenovke od necelých 800 eur na osobu.

V cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, stravovanie formou all inclusive, spiatočná letenka s odletom z Bratislavy a tiež letiskový transfer.

Možnosťou je tiež päťhviezdičkový Fafa Grand Blue Resort v oblasti Golem. Rezort bol otvorený len nedávno, nachádza sa priamo na pieskovej pláži v blízkosti množstva reštaurácií a obchodov.

Rezort je pripravený na deti, na ktoré čaká množstvo atrakcií, ale aj dospelých, ktorí sa môžu zrelaxovať vo wellnesse či využiť bohatú ponuku vodných športov.

Pobyt sa začína na cenovke od necelých 750 eur na osobu – v cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, spiatočná letenka z Bratislavy, stravovanie formou all inclusive a tiež letiskový transfer.

Albánsko Foto: SHUTTERSTOCK
Albánsko, more, dovolenka, cestovanie Albánsko

Cyprus

Stredomorský Cyprus je miestom, kde sa podľa legendy zrodila v blízkosti mesta Pafos grécka bohyňa lásky Afrodita. Toto božské miesto je navyše jednou z top letných, ale i jarných či jesenných destinácii Slovákov – teplé počasie na ostrove totiž začína už od mája a trvá minimálne do októbra.

Možnosťou je napríklad päťhviezdičkový rezort Kaya Artemis na Severnom Cypre. Samozrejmosťou je vybavenie pre deti, samostatný akvapark a tiež množstvo športových či relaxačných aktivít pre dospelých.

Pobyt sa začína na cenovke od necelých 950 eur na osobu. V cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, odlet z Bratislavy, letisková transfer a tiež stravovanie formou all inclusive+.

Možnosťou je tiež pobyt na Južnom Cypre napríklad v štvorhviezdič­kovom Golden Coast Beach. Ten sa nachádza priamo na piesočnatej pláži uprostred záhrady s bazénovým komplexom.

Hostia v ňom nájdu množstvo športových aktivít, ale aj relax v miestnom spa centre. Pobyt začína na cenovke od necelých 900 eur na osobu s ubytovaním na sedem nocí.

V cene je zahrnuté stravovanie formou all inclusive, spiatočná letenka z Bratislavy a letiskový transfer.

Ayia Napa, Cyprus, Foto: SHUTTERSTOCK
Ayia Napa, Cyprus, dovolenka, more, cestovanie Ayia Napa, Cyprus,

Grécko

Tradične jednou z top destinácii dovolenkárov je stredomorské Grécko, a to konkrétne jeho ostrovy. Príkladom je napríklad obľúbený Rhodos a štvorhviezdičkový rezort Blue Sea Holiday Village, ktorý sa nachádza v areáli s jediným 18-jamkovým golfovým ihriskom na ostrove.

Zároveň len pár desiatok metrov od pláže. V rezorte je na výber veľké množstvo športových aktivít či mini a maxi klub pre najmenších dovolenkárov.

Samozrejmosťou je wellness centrum a ponuka bazénov. Pobyt začína na cenovke od necelých 650 eur na osobu.

V cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, spiatočný odlet z bratislavského letiska, stravovanie formou all inclusive a tiež letiskový transfer.

Možnosťou na ďalšom z obľúbených ostrovov je tiež Zakynthos, a to konkrétne štvorhviezdičkový rezort Alexandra Beach Resort.

Rovnako sa nachádza priamo na pláži, k dispozícii má hneď niekoľko bazénov či dodatočných športových aktivít.

Samozrejmosťou je spa centrum či rodinný klub so slovenskými animátormi.

Pobyt sa začína na cenovke od necelých 800 eur na osobu.

V cene je zahrnuté stravovanie formou all inclusive, spiatočný let z Bratislavy, ubytovanie na sedem nocí a letiskový transfer.

Zakynthos, Grécko Foto: SHUTTERSTOCK
Zakynthos, Grécko, dovolenka, more, cestovanie Zakynthos, Grécko

Španielsko

Najobľúbenejšou krajinou slovenských cestovateľov počas leta, ale aj celého roka, je bezkonkurenčne Španielsko. Top letnou destináciou je tradične Baleársky ostrov Malorka, do popredia sa však dostáva aj susedná Menorka.

Na tej možno dovolenkovať napríklad v trojhviezdič­kovom Club Hotel Aguamarina – ten sa nachádza priamo na bielej pláži, k dispozícii má svoje vlastné bazény, tobogány či bohatú ponuku športových aktivít.

Pobyt v rezorte sa začína na cenovke od necelých 700 eur na osobu – v cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, spiatočná letenka z Bratislavy, letiskový transfer a tiež stravovanie formou all inclusive.

Aj pevninské Španielsko je bohaté na dovolenkové ponuky, napríklad v štvorhviezdič­kovom Best Maritim priamo na piesočnatej pláži.

Hostia majú v ponuke množstvo športových, zábavných aktivít, samozrejmosťou je miestna wellness zóna.

Pobyt v rezorte začína na cenovke od necelých 550 eur na osobu – v cene je zahrnuté ubytovanie na sedem nocí, spiatočná letenka z viedenského letiska, letiskový transfer a stravovanie formou polpenzie.

Menorka, Španielsko, Foto: SHUTTERSTOCK
Menorka, Španielsko, dovolenka, cestovanie, more Menorka, Španielsko,
NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky NEPOUZ, Mexiko, pláž, dovolenka, Čítajte viac Mexiko po slovensky? Do Cancúnu a k divom sveta vás prenesú akciové letenky Medzi top destinaciami zimnej sezony su aj rajske Maldivy. - Shutterstock.jpg Čítajte viac Toto je top 9 exotických miest, kam Slováci cestujú v zime. A letenky v novom roku stoja od 150 eur spiatočne
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Stredomorie #first minute #Pelikan.sk