Zdesení plavci sa pozerali, ako žraloky dohrýzli delfína, útok zachytilo video. Pláž okamžite uzavreli

Austrálske Sydney v sobotu na celý deň zavrelo dve pláže, keď na plytčine najmenej dva žraloky zaútočili na delfína a zabili ho.

24.01.2023 07:00
debata

Nikto z ľudí nebol zranený, plavčíci sa po spozorovaní žralokov rozhodli urýchlene vypratať pláž. Situáciu monitorovali pomocou dronov, ktoré majú bežne k dispozícii pre dohľad nad plavcami.

Žraloky na delfína zaútočili okolo siedmej hodiny ráno miestneho času. Na pláži boli v tom čase stovky ľudí a mal sa tam konať surferský festival.

Plavci videli zraneného delfína, ktorý mal na tele najmenej päť hryzancov a plával kúsok od brehu, kde neskôr uhynul. Svedkovia uviedli, že jeden zo žralokov meral najmenej tri metre.

NEPOUZ Split Čítajte viac Žralok zabíjal v Chorvátsku naposledy v '74. Jadran je aj dnes plný predátorov, asi 300 ich je len pri Splite

„Asi 20 metrov od pláže som videla delfína, ako pláva na boku a vedľa neho bol tieň. Keď som sa otočila, videla som asi trojmetrového žraloka belavého. Ten sa na mňa ale ani nepozrel, šiel po delfínovi,“ povedala stanici Nine Network Emily Petterssonová.

Delfín bol možno už pred útokom chorý alebo oslabený, uviedla Jools Farrellová z austrálskej organizácie na ochranu veľrýb. To by podľa nej vysvetľovalo, prečo sa delfín tak priblížil k pobrežiu.

„Žralokov je v oblasti naozaj veľa a pokiaľ sa tu objaví delfín, ktorému nie je dobre, tak ich to priláka, pretože to cítia,“ dodala Farrellová.

Útoky žralokov na ľudí sú pri plážach v Sydney ojedinelé. Vlani vo februári tam jeden muž zomrel po napadnutí žralokom, bol to prvý takýto prípad od roku 1963, uviedol The Guardian.

Pangeos Čítajte viac Najväčšia loď sveta bude korytnačka s megamestom na pancieri za 8 miliárd Atlantída Čítajte viac Desivá predpoveď: Cunami na 100 % zmetie mnohé európske mestá. Na útek máte 20 minút
debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #žralok #sydney