Príjmy Turecka z turizmu vzrástli vlani na rekordných vyše 46 miliárd dolárov, pomohli Rusi

Príjmy Turecka z cestovného ruchu vzrástli v minulom roku na rekordných viac než 46 miliárd USD. Napriek tomu sa jeho obchodný schodok zvýšil takmer o 140 % na vyše 109 miliárd USD, informuje správy agentúry Reuters.

01.02.2023 07:00
Marmaris, Turecko, more, dovolenka, člny,... Foto:
Marmaris, Turecko. Ilustračné foto.
debata

Príjmy Turecka z cestovného ruchu vzrástli za minulý rok o 53 % na 46,3 miliardy USD (42,47 miliardy eur), uviedol v utorok turecký štatistický úrad. To znamená nový rekord, pričom ten predchádzajúci z predpandemického roka 2019 bol prekonaný o takmer 12 miliárd USD.

Vlastné údaje zároveň zverejnilo ministerstvo turizmu. Ako informovalo, Turecko vlani navštívilo 44,6 milióna zahraničných turistov. V tomto ukazovateli tak krajina mierne zaostala za rekordom z roku 2019, keď počet zahraničných turistov dosiahol 45,1 milióna.

Oproti roku 2021 to však znamená výrazné zvýšenie počtu zahraničných návštevníkov, ktorých do Turecka prišlo v roku 2021 menej než 25 miliónov. Veľkou mierou podporili vlani cestovný ruch Rusi, ktorí po uvalení sankcií zo strany západných štátov za vojnu na Ukrajine smerovali v masách do tureckých letovísk.

Turecko, mešita Čítajte viac Turecko varuje svojich občanov pred cestou do EÚ aj USA, vraj rastú nálady proti islamu

Rusi boli vlani po Nemcoch aj druhými najčastejšími zahraničnými návštevníkmi. Navyše, odhaduje sa, že státisíce Rusov sa vlani presunuli do Turecka, ktoré v súčasnosti považujú za bezpečný prístav pre investície do nehnuteľností a iných aktív.

Čo sa týka odhadu na tento rok, minister pre cestovný ruch Mehmet Ersoy uviedol, že v roku 2023 očakáva z pohľadu príjmov ďalší rekord. Počíta s rastom príjmov z turizmu na 56 miliárd USD. Napriek rekordným príjmom z cestovného ruchu, ktorý patrí ku kľúčovým sektorom hospodárstva, Turecko vykázalo za minulý rok obchodný deficit na úrovni 109,54 miliardy USD. Oproti roku 2021 to znamená rast o 137 %.

Dôvodom bolo prudké zvýšenie dovozu energií, ktorých ceny najmä v 1. polroku prudko vzrástli, ako aj menová politika, ktorá spôsobila pokles kurzu tureckej líry. Turecko je vysoko závislé od dovozu energií, pričom v tejto oblasti zvýšilo vlani dovoz o vyše 90 % na 96,55 miliardy USD.

Turecko, leto, more, dovolenka, pláž Čítajte viac Turecko očakáva nával turistov z Európy, nahrávajú mu naše vysoké ceny energií Zem, príroda, zeleň, slnko Čítajte viac Gigantický prstenec rotujúci na vode: To je bombastická vízia futuristického hotela
debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #cestovný ruch #turizmus