Aké budú top letné destinácie Slovákov? Tu sú najobľúbenejšie letenky k moru

Záujem o letné dovolenky sa tradične u cestovateľov prebúdza príchodom jari, tento rok vidina dovolenky pri mori začala už v januári. Ukazujú to aj dáta cestovnej kancelárie Pelikán.sk, do top letných destinácií rezervujeme letenky už teraz, aj niekoľko mesiacov dopredu.

09.02.2023 06:10
NEPOUZ, Malorka, Španielsko, leto, pláž,... Foto:
Top destináciám leta posledné roky dominuje španielska Malorka.
debata (3)

Letu bude aj tento rok tradične dominovať Stredomorie na čele s ostrovmi. Top destináciou je niekoľko rokov po sebe Baleársky ostrov Malorka, konkurencia mu však vzniká o kus ďalej – výrazný nárast záujmu hlási napríklad Malta.

Top letné destinácie budú jasné už o pár mesiacov, na dátach Pelikán.sk však už teraz vidieť destinácie, ktoré budú patriť o pár mesiacov k tým najatraktívnejším.

AKCIOVÉ LETENKY

Barcelona, Španielsko

Katalánske mesto Barcelona je už teraz top citybreakom Slovákov a vďaka svojej prímorskej polohe sa v rebríčku top destinácií udrží v top trojke počas celého roka. Do Barcelony si už počas tohto januára zakúpilo letenky o 15 percent viac dovolenkárov ako v rovnakom období počas minulého roka. Spiatočné letenky do Barcelony sa aktuálne začínajú na cenovke od 50 eur s odletom z Viedne. K dispozícii je tiež napríklad odlet z košického letiska či Budapešti a Katovíc.

Barcelona, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Barcelona, Španielsko, more, leto, dovolenka, pláž Barcelona, Španielsko

Malta

Stredomorský ostrov Malta bol minulý rok absolútnym skokanom – v porovnaní s rokom 2019 rástol o 20 percent a Malta tak patrila k top destináciám Slovákov. Už teraz na dátach vidno, že aj tento rok bude rekordným – len v januári si letenky na Maltu kúpilo o 220 percent viac dovolenkárov ako za rovnaké obdobie v minulom roku. Spiatočné letenky na Maltu sa aktuálne začínajú na cenovke od necelých 70 eur s odletom z Viedne, k dispozícii je tiež odlet z Bratislavy.

Malta Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malta, leto, more, dovolenka, cestovanie, člny, Malta

Malorka, Španielsko

Baleársky ostrov Malorka je každoročne kráľovnou leta, a teda najobľúbenejšou letnou destináciou slovenských cestovateľov. V minulom roku rástla o viac ako 30 percent v porovnaní s predpandemickým rokom 2019 a už teraz kupujú cestovatelia letenky na letné mesiace – priemerné booking window, teda obdobie od kúpy letenky do odlet, je na úrovni štyroch mesiacov. Spiatočné letenky na Malorku sa momentálne začínajú na cenovke od necelých 70 eur s odletom z Viedne. Na Malorku poletíme tiež z bratislavského a aj košického letiska.

Malorka, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malorka, Španielsko, dovolenka, pláž, cestovanie, leto, more Malorka, Španielsko
Rybárska dedina, Malorka
Malorka, Španielsko
+6Pláž Torrent de Pareis na severe Malorky.

Burgas, Bulharsko

Bulharsko láka dovolenkárov najmä na vidinu lacnejšej dovolenky, aj preto je prímorské mesto Burgas jednou z top destinácií. Minulé leto rástol Burgas o 116 percent v porovnaním s letom 2021 a aj počas tohto januára rastie o viac ako 90 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022. Spiatočné letenky do bulharského mesta Burgas sa začínajú na cenovke od približne 50 eur s odletom z bratislavského letiska. K dispozícii je tiež odlet z Viedne či Budapešti.

Bulharsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Bulharsko, dovolenka, more, pláž, leto, Bulharsko

Dubaj a Abu Dhabi, Spojené arabské emiráty

Dávno neplatí, že Emiráty sú čisto zimnými destináciami, práve do Dubaja a Abu Dhabi cestujeme posledné roky aj počas letných mesiacov. Obe destinácie rastú v posledných rokoch najmä vďaka nízkonákladovým linkám smerujúcich z Viedne aj Budapešti a Emiráty v minulom roku rástli o takmer 70 percent v porovnaní s rokom 2021. Spiatočné letenky do Emirátov sa momentálne začínajú na cenovke od približne 130 eur s odletom z Budapešti. K dispozícii je tiež odlet z Viedne či Bratislavy.

Dubaj, Spojené arabské emiráty Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubaj, Spojené arabské emiráty Dubaj, Spojené arabské emiráty

Alghero, Taliansko

Ostrovná Sardínia je už začiatkom roka jednou z najpredávanejších destinácií slovenských dovolenkárov – Alghero rástlo v januári o 130 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2021. Slovenskí dovolenkári kupujú už teraz letenky na letné mesiace – booking window je na úrovni 4,5 mesiaca, s príchodom leta sa záujem ešte zvýši. Od marca navyše bude na Sardíniu smerovať aj priame letecké spojenie z Bratislavy. Spiatočné letenky do Alghera sa začínajú na cenovke od necelých 80 eur s odletom z Bratislavy či Budapešti.

Sardínia, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Sardínia, Taliansko, pláž, leto, dovolenka, cestovanie Sardínia, Taliansko

Malaga, Španielsko

Aj španielska Malaga je obľúbenou celoročnou destináciou – počas leta láka na prímorskú polohu, po zvyšok roka najmä na objavovanie mesta. V januári rástla Malaga o 70 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku – aj Malagu rezervujú dovolenkári najmä s odletom na jar a začiatok roka, booking window je podľa dát Pelikána na úrovni troch mesiacov. Spiatočné letenky do Malagy sa začínajú na cenovke od necelých 80 eur s odletom z viedenského letiska.

Malaga, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malaga, Španielsko, dovolenka, more, leto, pláž Malaga, Španielsko

Paphos, Cyprus

Aj Cyprus, podobne ako zvyšok Stredomoria, je lákavou voľbou slovenských dovolenkárov už počas zimy – cyperský Paphos tak už v januári rástol o 130 percent v porovnaní s januárom 2022. Booking window je aj v tomto prípade na úrovni viac ako 4,5 mesiaca. Spiatočné letenky do cyperského mesta Paphos sa začínajú na cenovke od približne 60 eur spiatočne s odletom z Viedne. V ponuke nájdu cestovatelia tiež odlet z Budapešti, ale aj Bratislavy.

Paphos, Cyprus Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Paphos, Cyprus, pláž, ostrov, leto, dovolenka Paphos, Cyprus
NEPOUZ, Mexiko, Cancún, pláž, exotika, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Mexiko či Dominikánska? Karibik láka na lacný all inclusive a predpandemické ceny leteniek NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky Rovinj, chorvátsko, more Čítajte viac Sťažnosti turistov: Čo im na dovolenke v Chorvátsku najviac prekážalo? A čo im na to odkázali domáci?
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pelikan.sk