Chorvátsko má ďalší úchvatný most a opäť v Dalmácii

Len vlani v lete sa otvoril dlho očakávaný most Pelješac, ktorý spojil chorvátsku pevninu s polostrovom Pelješac.

13.03.2023 06:00
debata (2)

Od jeho otvorenia v júli 2022 spája exklávu južného Chorvátska, ktoré je od zvyšku krajiny oddelené 25-kilometrovým pásom pobrežia Bosny a Hercegoviny v okolí mesta Neum. Šoféri tak už nemusia na ceste zo Splitu do Dubrovníka prekračovať hranice.

Most, ktorý Chorvátom postavili Číňania, bol prvým veľkým úspechom.

Chorvátsko Bosna Čína most Pelješacký otvorenie Čítajte viac Chorváti otvorili Pelješacký most veľkolepo. Pozrite si fotogalériu

A teraz je tu ďalší architektonický skvost, ktorý spojil brehy rieky Cetina, píše Total Croatia News. Stavali ho tri roky a prepája dva tunely Omiš a Komorjak.

Cez Cetinu sa klenie oceľovým oblúkom, ktorého konce sú zaistené v tuneloch na oboch stranách mosta, takže jeho dĺžka je väčšia ako viditeľná konštrukcia.

Podľa predpokladov sa po ňom bude jazdiť od jesene.

Projekt obchvatu Omišu, ktorého je nový most súčasťou, zmierni značné dopravné problémy pozdĺž pobrežnej cesty zo Splitu do Omišu.

Obchvat zahŕňa tiež výstavbu rýchlostnej cesty Stobrec, Dugi Rat, Omiš, ako aj tohto 224-metrového mosta spájajúceho dva tunely trčiace zo skál vysoko nad hladinou rieky.

Očakáva sa, že celý obchvat bude plne otvorený do konca roku 2025 a bude mať značný pozitívny vplyv na dopravný tok, najmä v Omiši, ktorý je v sezóne úzkym hrdlom plným nervóznych áut.

NEPOUZ Split Čítajte viac Žiadne plavky, alkohol na verejnosti či psy bez vôdzky v Splite! Za porušenie bude pokuta do 150 eur Chorvátsko, Galešnjak, ostrov, more, dovolenka, Čítajte viac Časť najslávnejšieho chorvátskeho ostrova je na predaj za milióny Zadar, Chorvátsko Čítajte viac Aj my chceme most! Pri Zadare plánujú ďalší veľký projekt za 452 miliónov. Kto si brúsi zuby na zákazku?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Most