Osem z top 25 pláží sveta je v Európe: Ktoré dostali od fanúšikov najlepšie recenzie?

Čo robí z pláže tú najlepšiu? Prostredie, vybavenie, počasie, unikátnosť... Internetový portál s recenziami cestovateľov Tripadvisor zverejnil zoznam najkrajších pláží sveta ako ich ohodnotili samotní návštevníci.

04.05.2023 06:00
debata

Stránka TripAdvisor analyzovala kvalitu a množstvo recenzií turistov z vlaňajška a na ich základe vytvorila top desiatku miest, kam sa určite oplatí zavítať.

Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Čítajte viac Ukrutne preľudnený Santoríni: Blogerka zažila nátresk, ponúka tipy, ako si užiť ostrov napriek davom

Najlepšou plážou sveta sa už po šiesty raz stala Baia do Sancho na ostrove Fernando de Noronha pri pobreží Brazílie. „Krásna odľahlá pláž, na ktorú sa dá dostať len po zostupových rebríkoch a kamenných schodoch,“ napísal jeden z jej návštevníkov.

Na druhom mieste sa umiestnila panensky čistá pláž Eagle Beach na Arube. „Pokojná a nedotknutá voda je krásne čistá, bez kameňov alebo morských rias. Pláž sa rozprestiera, kam až dovidíte,“ nadchýňa sa turista, ktorý ju navštívil.

V top 25 sa umiestnili aj pláže z Austrálie a Havaja. Kde sú najlepšie pláže v Európe?

Lagúna Balos – Kissamos, Grécko

Človek sa tu cíti ako na inej planéte. Je to úchvatné miesto s lagúnou na jednej strane a plážou na druhej, napísal o tomto mieste jeden z recenzentov.

Táto lagúna je jedným z najfotografo­vanejších miest na ostrove Kréta. Vyniká hypnotizujúcimi tyrkysovými vodami a panoramatickou krajinou.

Ak si sem naplánujete výlet, vopred si overte poveternostné podmienky, pretože na pláži býva pomerne často veterno.

Ak ju navštívte skoro ráno, zažijete lagúnu v jej najpokojnejšej podobe, zhodujú sa nadšení turisti.

Pláž Nissi – Ayia Napa, Cyprus

Rezort na pláži Nissi je obklopený tropickými záhradami. Svoj názov má podľa malého ostrovčeka, na ktorý sa môžete prejsť, keď je nízky príliv.

Destinácia je obľúbená medzi ľuďmi, ktorí radi žúrujú, v lete tu hrajú známi DJi. Má tiež celý množstvo kaviarní a barov, ale aj čisté toalety.

Pláž chráni ostrovček, vďaka ktorému je tu dobré počasie a pokojná voda na plávanie. Na pláži Nissi si môžete požičať vybavenie na vodné lyžovanie a windsurfing.

pláž, Barcelona, more, piesok, oceán, voda, leto, kúpanie Čítajte viac Obľúbené európske letovisko zakáže fajčenie na plážach. Ďalšie ho budú nasledovať

Pláž Falassarna – Kréta, Grécko

Falassarna je jeden kilometer dlhá piesočnatá pláž s čistou vodou a „nekonečnými ležadlami“ – ako to opisuje jeden recenzent. Jej dĺžka tiež zaisťuje, že nebýva príliš preplnená.

Zátoka, ktorá sa nachádza 59 kilometrov západne od mesta Chania, je domovom niektorých z najznámejších pláží na Kréte.

Oblasť okolo Falassarny je chránená prírodná rezervácia a ak tu zostanete celý deň, môžete vidieť jeden z najkrajších západov slnka na Kréte.

Pláž Playa de Muro – Malorka, Španielsko

Playa de Muro, ktorá sa rozprestiera od južného prístavu Alcudia po Can Picafort, je jednou z najobľúbenejších pláží v regióne.

Ponúka výlety loďou aj vodné športy. Na výber je tu množstvo reštaurácií a barov, do iných častí ostrova Malorka sa turisti pohodlne dostanú autobusmi.

K pláži Playa de Muro zasahuje prírodný park S'Albufereta, takže okrem kúpania môžu návštevníci aj pozorovať vtáky, či sa vydať na pešiu turistiku alebo cyklistiku.

Pláž La Concha – San Sebastian – Donostia, Španielsko

Táto 1350 metrov dlhá a 40 metrov široká pláž v tvare polmesiaca je jednou z najikonickejších v San Sebastiane. Pred vetrom je chránená okolitými horami, no na vode sú dobré podmienky na surfovanie.

Vďaka vybavenému prímorskému letovisku je La Concha populárna už od 19. storočia a často sa o nej hovorí ako o jednej z najlepších mestských pláží v Európe.

more, pláž Čítajte viac Mafiánske praktiky? Turistky zažalovali plážový bar za účet 600 eur za 2 drinky a meze

Spiaggia dei Conigli – Lampedusa, Taliansko

Na južnom pobreží ostrova Lampedusa na Sicílii sa rozprestiera pláž, ktorá pravidelne získava ocenenia ako jedna z najkrajších na svete. Minulý rok bola dokonca európskou jednotkou.

Má plytkú, čistú modrú vodu a jemný zlatý piesok.

Rovnako ako niekoľko ďalších na zozname, aj táto pláž je dosť odľahlá. Nie je tu veľa zariadení ako reštaurácie alebo obchody, takže je tu o to väčší pokoj.

Výhodou je, že Lampedusa má svoje vlastné letisko, ktoré je spojené s väčšinou hlavných uzlov Talianska. Spiaggia dei Conigli je od letiska vzdialená menej ako pol hodiny cesty autobusom.

Praia da Falesia – Olhos de Agua, Portugalsko

Táto pláž na Algarve dlhá vyše 8 kilometrov má zlatý piesok a výrazné oranžové útesy. Napriek tomu, že Praia da Falesia je obľúbenou turistickou destináciou, nie sú tu žiadne veľké turistické atrakcie, a to vďaka prírodnej rezervácii, ktorá sa nachádza za ňou.

Pri troch hlavných prístupových bodoch pláže býva rušno, ale len kúsok ďalej sú opustené zátoky.

Praia da Falesia sa dostala na 6. miesto aj v celkovom hodnotení najlepších pláží sveta. Jeden recenzent povedal, že jej „nádherné útesy s červeným pieskom vedú k zeleno-modrému oceánu a bielej piesočnatej pláži, ktorá sa zdanlivo tiahne donekonečna“.

Pláž Reynisfjara – Vik, Island

Štvrté miesto v celkovom hodnotení a najlepšia pláž v Európe je Reynisfjara s jej uhrančivým čiernym pieskom. Najkrajší pohľad na ňu je z útesov nad ňou.

Destináciu s impozantnými skalnými útvarmi týčiacimi sa nad vodou si vybrali aj filmári na natáčanie Hry o tróny.

Samozrejme, že toto nie je pláž vhodná na kúpanie, ani nejaké vodné športy, vlny tu dosahujú až 40 metrov a mrazivé teploty nedovoľujú vode ohriať sa.

To však návštevníkom nebráni užiť si návštevu na nej: islandská destinácia získala skóre 4,5 z 5 vo viac ako 2 000 recenziách.

Jeden návštevník povedal, že je to „pláž ako žiadna iná“ a dodal, že „na tomto mieste zabudnete na čas“.

Nemecko, čajka, mólo, Baltské more Čítajte viac Zaútočí Rusko na tento obľúbený dovolenkový ostrov? Domáci sa už vyzbrojujú slnečník Čítajte viac Tragédia na pláži: Dovolenkárku prebodol slnečník, ktorý uchytil vietor. Väčšina obetí pláží sú ženy nad 40

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TripAdvisor #pláže