Lacno a dobre? V týchto 3 destináciách Európy zaplatíte za dovolenku najmenej

Je jar, najvyšší čas začať plánovať letnú dovolenku. Po cestách do zahraničia bude v roku 2023 podobne veľký záujem ako pred pandémiou, a tak destinácie nemajú dôvod lákať na zľavy. Ich hlavnou atrakciou je ich krása a vybavenie, za ktoré sa nebudú hanbiť pýtať patričné sumy. Ktoré dovolenkové miesta budú tento rok predsalen najlacnejšie? A ktoré miesto je v Európe suverénne najdrahšie?

13.04.2023 06:00
debata

S rastúcimi rezerváciami stúpa aj cena výletov. Britská pošta (Post Office) preto vydala svoju výročnú správu o peniazoch a dovolenkách, aby pomohla turistom pri výbere výhodných destinácií.

Spoločnosť vytipovala tri európske miesta, ktoré ponúkajú relatívne lacný relax a jedno, ktoré sa radí medzi najdrahšie destinácie sveta.

Najlacnejšie dovolenkové destinácie v Európe v roku 2023

The Holiday Money Report, ktorý Post Office každoročne zverejňuje, hodnotí celosvetové destinácie z hľadiska cenovej dostupnosti.

Zlou správou je, že ceny za jedlo, nápoje a ďalšie turistické služby vzrástli v 80 percentách letovísk a miest na celom svete.

Marmaris, Turecko
Bo-Kaap
+8Bulharsko

S cieľom nájsť najlacnejšie destinácie na svete na rok 2023 správa porovnávala náklady na osem základných turistických položiek, medzi ktorými je káva, pivo, opaľovací krém a trojchodové menu.

Ako najlacnejšiu destináciu Európy menuje správa turecký Marmaris. Plážový rezort s kobaltovou vodou a nablýskanými prístavmi láka okrem mora a slnka aj na príjemné ceny.

Kávu tu kúpite za 1,65 eura, fľašu piva za 3,40 eura a trojchodové jedlo pre dve osoby vrátane domáceho vína vyjde na približne 45,60 eura.

Ak si potrpíte na kvalitné, ale aj výhodné nápoje, najlepšiu hodnotu za peniaze ponúka portugalské Algarve. V správe Holiday Money Report sa destinácia umiestnila ako najlacnejšia v eurozóne, hoci ceny od minulého roka vzrástli o tretinu.

Pobrežie členitých skalných útvarov a bielych domov sa však môže pochváliť najlacnejšou kávou (za 0,92 eura) a vínom (za 2,06 eura) zo všetkých destinácií na svete.

prt sc, letuška, youtube Čítajte viac Títo stevardi sa poriadne odviazali: Tu sú 3 najvtipnejšie videá z lietadiel, ktoré rozosmiali už milióny

A keď si neviete predstaviť dovolenku bez skvelého jedla, ale neplánujete nechať v reštauráciách celé imanie, zamierte na bulharské Slnečné pobrežie. Chutné a dostupné – také je jedlo a nápoje na tomto kúsku pobrežia Čierneho mora. Šálka kávy v bulharskom letovisku stojí len 1,09 eura, fľašu piva si kúpite od 2,18 eura.

Slnečné pobrežie je najlacnejším miestom v Európe čo sa týka jedla – trojchodové menu pre dvoch s vínom si tu doprajete za približne 40 eur.

Najdrahšia európska destinácia

Najviac z celej Európy vás vyjde dovolenka v studenom a drsne krásnom Reykjavíku. Hlavné mesto Islandu s famóznou modernou architektúrou a geotermálnymi kúpaliskami je jedným z najdrahších miest na jedenie a pitie v Európe.

Reykjavík má sľubnú scénu remeselného piva a rušný nočný život, no večery vonku môžu mimoriadne zaťažiť vašu peňaženku – fľaša piva alebo pohár vína vás vyjde na 10,25 eura.

Ak uvažujete o jedle, pripravte sa na účet okolo 156 eur za trojchodové jedlo pre dvoch doplnené vínom.

Najvýhodnejšie na svete

Ak sa pozrieme na dovolenky v širšom meradle, najlepšiu hodnotu za peniaze na celom svete, s poklesom nákladov o 7,5 %, ponúka Kapské Mesto v Juhoafrickej republike.

Hronský Beňadik Čítajte viac Nevšedná dovolenka: Tu je 5 tipov na čarovné kúty Slovenska, ktoré (možno) nepoznáte

Do top 15-tky sa dostali aj destinácie vo Vietname, na Bali, v Japonsku či na Srí Lanke.

Dopyt vzrástol aj po dovolenke v Egypte, na 10. mieste rebríčka sa objavila červenomorská destinácia Šarm aš-Šajch.

Naopak, v dôsledku nárastu cien v Európe klesli obľúbené destinácie – španielske Costa del Sol, Paphos na Cypre a Funchal na Madeire na 11., 12. a 14. miesto v rebríčku.

Tu je celý rebríček najlacnejších destinácií na dovolenku v roku 2023:

  1. Kapské Mesto, Južná Afrika
  2. Marmaris, Turecko
  3. Slnečné pobrežie, Bulharsko
  4. Mombasa, Keňa
  5. Algarve, Portugalsko
  6. Hoi An, Vietnam
  7. Kuta, Bali
  8. Tokio, Japonsko
  9. Colombo, Srí Lanka
  10. Šarm aš-Šajch, Egypt
  11. Costa del Sol, Španielsko
  12. Paphos, Cyprus
  13. Korfu, Grécko
  14. Funchal, Madeira
  15. Phuket, Thajsko
Funchal, Portugalsko, záhrada, voda, potok, vodopády, raj, ostrovček, palma, leto, dovolenka Čítajte viac Rýchlo, kým sa nezačne preľudnená sezóna! Týchto 6 európskych destinácií navštívte ešte na jar chorvátsko Krk Čítajte viac Osem miest Krku - osem dôvodov, prečo sa vybrať na dovolenku po moste na Zlatý ostrov bicyklovanie - žena - radosť Čítajte viac Tu je 10 najlepších miest pre cyklistov: 9 z nich je v Európe, takto vyzerajú park, Kalifornia, kruhy, odstup, Čítajte viac Toto sú najbezpečnejšie krajiny v Európe na cestovanie v roku 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letná dovolenka #lacné