Kedysi miesto smrti, dnes bizarná atrakcia. Posledná kolónia malomocných sa premení na...

Grécke ministerstvo kultúry oznámilo, že bývalá kolónia malomocných Spinalonga neďaleko pobrežia Kréty dostane nový šat aj účel: budovy na miniostrovčeku prerobia a vytvoria v nich výstavné priestory. Obnova budov Nemocnice malomocných je súčasťou propagácie a ochrany niekdajšej benátskej pevnosti.

19.04.2023 06:00
Grécko, Spinalonga, more, dovolenka, ostrov,... Foto:
Spinalonga
debata (1)

„Spinalonga bola mimoriadne dôležitým pevnostným komplexom benátskeho obdobia, ale aj miestom plným smutných spomienok z čias, keď ostrov slúžil ako leprosárium,“ cituje ministerku kultúry Linu Mendoni portál Greek Reporter.

Miesto má zaujímavú históriu. Benátčania vybudovali na neúrodnej skale silnú pevnosť a moslimovia ju premenili na významné obchodné centrum. V miestnej nemocnici sa neskôr zhromažďovali postihnutí leprou, na ostrove vznikla samostatná podporná komunita.

Oia, Grécko, domy, more, domy, veterné mlyny, biele domy, dovolenka, večer, západ slnka Čítajte viac Najvychytenejšie grécke destinácie sú pre domácich nad rozpočet. Dovolia si ich Slováci?

Malý ostrovček Spinalonga alebo Kalydon, ako je oficiálne známy, sa nachádza v slávnom zálive Elounda pri severovýchodnej časti Kréty, v regióne Lasithi, neďaleko mesta Plaka.

Spinalonga bola pôvodne spojená s pevninou Kréty, no Benátčanmia ostrovček oddelili pravdepodobne v 15. alebo 16. storočí. Celý ostrov sa následne zmenil na pevnosť, dookola neho vyrástli pevné múry.

Spinalonga, kolónia malomocných

Najznámejší a najtragickejší aspekt jej histórie sa však začal v roku 1903, keď sa Spinalonga začala využívať ako kolónia malomocných – a to práve kvôli svojej izolovanosti od pevniny.

Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Čítajte viac Ukrutne preľudnený Santoríni: Blogerka zažila nátresk, ponúka tipy, ako si užiť ostrov napriek davom

Jedna z posledných kolónií malomocných v Európe ukončila svoju činnosť až v roku 1957. Posledný obyvateľ, kňaz, opustil ostrov až v roku 1962 – to aby sa zachovala grécka ortodoxná tradícia pripomínať si pochovaného mŕtveho štyridsať dní, šesť mesiacov, jeden rok, tri roky a päť rokov po jeho smrti.

Dnes je neobývaný ostrovček, ktorý má prístavné zariadenia a pláže, jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií Kréty.

Okrem opustenej kolónie malomocných a pevnosti je Spinalonga známa svojimi malými kamienkovými plážami a plytkými vodami.

Grécko, more, pobrežie, piesok, vtáky, holuby, dvojica, prechádzka Čítajte viac Objavte najdlhšiu piesočnatú pláž v EÚ: Monolithi má neuveriteľných 25 kilometrov! Malé Kyklady, Grécko, zrúcaniny, ruiny, more Čítajte viac Päť vecí, ktoré nehovorte Grékovi! Podaril sa vám na dovolenke podobný trapas? Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Kréta