Vieme, kde budú v lete dovolenkovať Slováci. Top destinácie sa začínajú na cenovke 20 eur!

Leto je za rohom a s postupujúcou jarou sa mení aj záujem o dovolenkové destinácie - čoraz viac slovenských dovolenkárov mení exotiku za juh Európy, v ktorom leto začína spravidla už v máji či apríli. Lákadlom sú aj ceny leteniek - tie sa momentálne začínajú na sume od 19 eur spiatočne.

13.04.2023 06:10
NEPOUZ, Malorka, more, dovolenka, pláž Foto:
Malorka bola posledné roky top letnou dovolenkovou destináciou slovenských cestovateľov.
debata

Top destináciám dovolenkárov bezkonkurenčne dominujú tie prímorské – práve s príchodom apríla a mája sa začína najväčší dopyt po letných destináciách. Špecialisti najväčšieho slovenského vyhľadávača leteniek Pelikána preto odporúčajú nečakať a akciové letenky rezervovať okamžite.

Najobľúbenejšie letenky Slovákov sa momentálne začínajú na cenovke od 19 eur spiatočne. Trojicu top prímorských destinácií Slovákov momentálne tvorí španielsky ostrov Malorka, katalánska Barcelona a stredomorský ostrov Malta.

AKCIOVÉ LETENKY PO EURÓPE

Malorka, Španielsko

Baleársky ostrov Malorka je každoročne kráľovnou leta, a teda najobľúbenejšou letnou destináciou slovenských cestovateľov.

V minulom roku rástla o viac ako 30 percent v porovnaní s predpandemickým rokom 2019 a aj toto leto bude patriť medzi top letné destinácie.

Vyhľadávanie leteniek na Malorku rastú posledný mesiac o viac ako 50 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulým rokom.

Spiatočné letenky na Malorku sa momentálne začínajú na cenovke od zhruba 50 eur s odletom z Viedne. Na Malorku poletíme tiež z bratislavského a aj košického letiska.

Pláž Cala Llombards na Malorke, Španielsko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, pláž Cala Llombards, Malorka, Španielsko, dovolenka, more, Pláž Cala Llombards na Malorke, Španielsko.

Barcelona, Španielsko

Katalánske mesto Barcelona je už teraz top citybreakom Slovákov a vďaka svojej prímorskej polohe sa v rebríčku top destinácií udrží v top trojke počas celého roka.

Barcelonu za posledný mesiac vyhľadáva o 35 percent viac dovolenkárov ako v rovnakom období v minulom roku.

Spiatočné letenky do Barcelony sa aktuálne začínajú na cenovke od približne 70 eur s odletom z Viedne. K dispozícii je tiež napríklad odlet z košického letiska či Budapešti.

Barcelonská pláž Barceloneta, Španielsko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Barcelona, pláž, Barceloneta, Španielsko Barcelonská pláž Barceloneta, Španielsko.

Malta

Stredomorský ostrov Malta bol minulý rok absolútnym skokanom – v porovnaní s rokom 2019 rástol o 20 percent a Malta tak patrila k top destináciám Slovákov.

Už teraz na dátach Pelikána vidno, že aj tento rok bude rekordným – za posledný mesiac vyhľadáva letenky na Maltu o 60 percent viac dovolenkárov ako v rovnakom období v roku 2022 a predaj leteniek v prvých troch mesiacoch rastie o 45 percent.

Spiatočné letenky na Maltu sa aktuálne začínajú na cenovke od 65 eur s odletom z bratislavského letiska.

Rybárska dedina Marsaxlokk na Malte. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Rybárska dedina Marsaxlokk, Malta Rybárska dedina Marsaxlokk na Malte.

Paphos, Cyprus

Aj Cyprus, podobne ako zvyšok Stredomoria, je lákavou voľbou slovenských dovolenkárov na letnú dovolenku – cyperský Paphos už v prvých troch mesiacoch roka 2023 rástol o 63 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku.

Rovnako ho v poslednom mesiaci vyhľadáva o takmer 80 percent viac cestovateľov ako minulý rok.

Spiatočné letenky do cyperského mesta Paphos sa začínajú na cenovke od približne 50 eur spiatočne s odletom z Bratislavy. V ponuke nájdu cestovatelia tiež odlet z Budapešti či Viedne.

Paphos, Cyprus Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Paphos, Cyprus, dovolenka, more, Paphos, Cyprus

Alghero, Taliansko

Ostrovná Sardínia je už začiatkom roka jednou z najpredávanejších destinácií slovenských dovolenkárov. Rovnako patrí medzi najvyhľadávanejšie – v poslednom mesiaci bol záujem vyšší o viac ako 60 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022. Od konca marca navyše na Sardíniu smeruje aj priame letecké spojenie z Bratislavy.

Spiatočné letenky do Alghera sa začínajú na cenovke od približne 60 eur s odletom z Bratislavy či Budapešti.

Staré mesto Alghera, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Staré mesto Alghera, Taliansko, more, dovolenka Staré mesto Alghera, Taliansko

Solún, Grécko

Top gréckou destináciou je aj prímorské mesto Solún známe aj ako Thessaloniki. Okúpať sa možno v Egejskom mori či si vychutnať krásy mesta.

Zároveň je výbornou lokalitou pre milovníkov zábavy. V poslednom mesiaci navyše záujem o letenky rastie o viac ako 140 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku.

Spiatočné letenky do Solúnu sa začínajú na cenovke od 45 eur s odletom z bratislavského letiska. K dispozícii je tiež odlet z Viedne či Budapešti.

Solún, Grécko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Solún, Grécko Solún, Grécko

Záhreb, Chorvátsko

Hlavné mesto Chorvátska sa teší popularite u slovenských dovolenkárov už od minulého roka a napriek svojej vnútrozemskej polohe ide o najobľúbenejšiu chorvátsku destináciu na webe Pelikána.

Zo Záhrebu sa dá za pár hodín presunúť priamo k moru či si spraviť zastávku v národnom parku Plitvické jazerá.

Lákadlom je aj linka z Bratislavského letiska spolu s cenami leteniek – tie začínajú na cenovke pod 20 eur spiatočne. Vyhľadávania rastú v poslednom mesiaci o viac ako 100 percent, ukazujú dáta Pelikána.

Záhreb, Chorvátsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Záhreb, Chorvátsko Záhreb, Chorvátsko

Benátky, Taliansko

Talianske Benátky sú ikonickým mestom na vode, ktoré je popretkávané 610 kanálmi a spojené až 400 mostami.

Obľúbené je aj u slovenských dovolenkárov – v prvých troch mesiacoch roka 2023 rastie predaj leteniek o 450 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku.

Letenky do Benátok sa začínajú na cenovke od necelých 50 eur spiatočne s odletom z viedenského letiska.

Benátky, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Benátky, Taliansko Benátky, Taliansko

Malaga, Španielsko

Aj španielska Malaga je obľúbenou celoročnou destináciou – počas leta láka na prímorskú polohu, po zvyšok roka najmä na objavovanie mesta. V minulom roku si zakúpilo letenky do Malagy o 42 percent viac dovolenkárov ako v roku 2021, ukazujú dáta Pelikána.

Záujem rastie aj v tomto roku – za posledný mesiac rastú vyhľadávania leteniek do Malagy o 20 percent v porovnaní s minulým rokom. Letenky v prvých troch mesiacoch roku 2023 zakúpilo o 53 percent viac dovolenkárov.

Spiatočné letenky do Malagy sa začínajú na cenovke od zhruba 80 eur s odletom z viedenského letiska.

Malaga, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malaga, Španielsko Malaga, Španielsko

Trapani, Taliansko

Staronová linka bratislavského letiska smerom na Sicíliu sa v minulom roku stala jedným z bestsellerov letných dovolenkárov a inak by tomu nemalo byť ani toto leto – len v prvých troch mesiacoch tohto roka rastie predaj leteniek o viac ako 40 percent.

Trapani je historické mesto, ktoré láka na pokojnú dovolenku na najväčšom z talianskych ostrovov – očarí svojimi stredomorskými uličkami, ale aj okolitými dedinkami, medzi nimi napríklad neďaleká dedina Erice.

Vyhľadávania leteniek rastú posledný mesiac o 180 percent. Spiatočné letenky do Trapani zoženú dovolenkári s odletom z Bratislavy s cenovkou od necelých 50 eur.

Dedina Erice na Sicílii v blízkosti Trapani,... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Erice, Sicília, Trapani, Taliansko, dedina, mestečko Dedina Erice na Sicílii v blízkosti Trapani, Taliansko.
NEPOUZ, Malorka, Španielsko, leto, pláž, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Aké budú top letné destinácie Slovákov? Tu sú najobľúbenejšie letenky k moru NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky NEPOUZ, Maldivy, more, exotika, most, ostrov Čítajte viac Maldivy sú dostupnejšie ako kedykoľvek predtým: Koniec sezóny výrazne skresáva ceny leteniek aj hotelov
debata chyba
Viac na túto tému: #Pelikan.sk