Severný či južný? Cyprus ponúka dva svety na jednom ostrove. Poletíme naň aj z Bratislavy

Ostrovný Cyprus patrí každoročne k top letným destináciám slovenských dovolenkárov - lákadlom je slnečné počasie a najmä jeho prímorská poloha. Sezóna sa na Cypre začína už na prelome apríla a mája a trvá až do októbra. Vďaka tomu je výbornou voľbou ako na letnú, tak aj jarnú či jesennú dovolenku.

20.04.2023 06:10
NEPOUZ, Cyprus, Ayia Napa, pláž, more, dovolenka Foto:
Medzi top letoviskami južného Cypru je aj Ayia Napa.
debata

Cyprus, tretí najväčší ostrov v Stredomorí, patrí tradične medzi top letné destinácie slovenských dovolenkárov – vďačí za to aj svojej stredomorskej polohe, vďaka ktorej sľubuje teplé a stabilné počasie od mája až do októbra.

Ostrovná krajina je výbornou voľbou pre rodiny s deťmi, na svoje si však prídu aj mladí cestujúci za relaxom a zábavou.

Rodiny s deťmi ocenia najmä pieskové pláže, teplé more, ale aj bohatú ponuku atrakcií.

Záujem o letný Cyprus je pritom od začiatku roka, ukazujú dáta cestovnej kancelárie Pelikán.sk – predaj leteniek rástol v prvých troch mesiacoch roka o viac ako 41 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku.

A to aj napriek vyšším cenám leteniek. Priemerná suma spiatočnej letenky totiž v porovnaní s minulým rokom narástla o zhruba desať percent.

Spiatočné letenky na Cyprus sa začínajú na cenovke od približne 70 eur, výhodne vychádzajú aj kompletné dovolenkové balíky. Tie dovolenkárov vyjdú od necelých 390 eur na osobu, a to s letenkou, ubytovaním aj stravou a transferom.

AKCIOVÉ LETENKY NA CYPRUS

Sever verzus juh

Takpovediac oficiálnym Cyprom je práve ten južný; Severný Cyprus je územím, ktoré uznáva jediná krajina – Turecko. Aj preto sa obe destinácie delia na tzv. tureckú a grécku stranu. Okrem medzinárodného uznania sa však líšia aj dovolenkovo.

Pri letoch na Severný Cyprus je potrebné pamätať, že ide o územie, ktoré Slovensko oficiálne neuznáva, a preto v prípade núdze nebude slovenským dovolenkárom môcť byť poskytnutá oficiálne konzulárna pomoc či asistencia.

S tým súvisia aj lety – priamy let z Európy na severnú časť neexistuje, riešením je let s prestupom v Turecku a pri charteroch je typickým medzipristátie v Antalyi.

Presun medzi oboma časťami je bezproblémový a možnosťou je prílet do Larnaky na juhu krajiny a následný presun na sever.

Nevýhodou je v tomto prípade dlhší transfer z letiska do hotea, podľa dovolenkových špecialistov Pelikána však stále ide o jednoduchší presun ako v prípade prestupu v Turecku.

Pri oboch stranách je odporúčaním voliť minimálne trojhviezdičkové hotely, stravovanie sa pri oboch mierne líši.

Medzi top letoviskami južnej strany Cypru je... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Cyprus, Limassol Medzi top letoviskami južnej strany Cypru je Limassol.

Ako na sever?

Na sever, oficiálne známy ako Severo-cyperská turecká republika, cestujú dovolenkári s cestovným pasom, občiansky preukaz im stačiť nebude.

Špecialisti Pelikána odporúčajú voliť stravovanie formou all inclusive – keďže ide o tureckú stranu, sú pre ňu typické práve all inclusive rezorty spojené s krásnymi plážami.

Rozdiel v porovnaní s Tureckom je však v cene, v prípade Severného Cypru stúpa vyššie.

Na severnom Cypre sa nachádza len zopár hotelov, odporúčanými sú napríklad Kaya Artemis či Limak Cyprus De Luxe.

Severný Cyprus je známy ako turecká strana... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Severný Cyprus Severný Cyprus je známy ako turecká strana krajiny.

Južný Cyprus sa delí na východnú a západnú časť, každá má svoje letovisko – Paphos a Larnaku. Do západného Paphosu smerujú dovolenkári na krídlach nízkonákladových aeroliniek, túto letnú sezónu aj priamo z bratislavského letiska.

Do Larnaky okrem lowcostov smerujú aj charterové lety – najobľúbenejšími letoviskami sú Limassol, Ayia Napa a Protaras.

Samotný západ a východ sa líšia v niekoľkých veciach – ak si dovolenkári vyberú hotel na západe, musia rátať s tým, že priletia nízkonákladovo, prípadne charterom do Larnaky. V tomto prípade však na nich čaká dlhý transfer. Stravovanie je odporúčané minimálne formou raňajok.

Rozdiel je tiež pri plážach – pre východnú stranu sú typické dlhé piesočnaté; na západe je vstup do mora cez skaly a ide zväčša o menšie pláže.

Najznámejšou plážou je Coral Bay, ktorá sa nachádza približne 11 kilometrov od Paphosu. Práve z toho dôvodu však býva v lete preplnená.

Na východe v letovisku Protaras zas dovolenkári nájdu Fig Tree Beach, ktorá sa považuje za najkrajšiu na svete, či napríklad známu Nissi Beach v Ayia Napa.

Medzi Larnakou a Paphosom sa dá jednoducho presúvať autom, pozor si treba dať jedine na jazdu na ľavej strane cesty, ktorá je pozostatkom niekdajšej nadvlády Veľkej Británie – tá tu trvala až do roku 1960.

Do Larnaky na východe južnej časti smerujú tiež... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Cyprus, Larnaka Do Larnaky na východe južnej časti smerujú tiež charterové lety.

Kde sa ubytovať?

Možností na ubytovanie je hneď niekoľko, obľúbenou voľbou je napríklad trojhviezdičkový Stamatia Hotel na juhovýchodnej strane Cypru v letovisku Ayia Napa. Začína sa na cenovke od necelých 380 eur na osobu, v cene je zahrnuté ubytovanie, odlet z Viedne, transfer a stravovanie formou polpenzie. Zhruba dva kilometre od hotela sa nachádza Sculpture Park a smerom na juhovýchod po pobreží nájdu cestovatelia krásne pláže.

Odporúčaným priamo v centre letoviska Ayia Napa je tiež štvorhviezdičkový hotel Faros – výbornou voľbou je ako pre páry, tak aj pre rodiny s deťmi. Ten sa začína na cenovke od necelých 390 eur na osobu v cene s ubytovaním, spiatočnou letenkou do Larnaky, stravou a transferom.

V južnej časti krajiny, konkrétne na západe, si môžu dovolenkári vybrať napríklad štvorhviezdičkový Queens Bay Hotel, ktorý sa nachádza v blízkosti mesta Pafos – v cene od necelých 500 eur na osobu je zahrnuté ubytovanie na päť nocí, letiskový transfer, raňajky a tiež spiatočný let z Viedne.

Priamo v meste Paphos odporúčajú dovolenkoví špecialisti tiež štvorhviezdičkový Aquamare Beach Hotel s cenovkou od zhruba 450 eur na osobu. Nachádza sa hneď na verejnej kamienkovej pláži, hostia však majú priamo v hoteli k dispozícii bazény s toboganmi.

Luxusnom voľbou na Severnom Cypre je aj Limak Cyprus De Luxe Hotel, ktorý je vhodný najmä pre rodiny s deťmi – päťhviezdičkový hotel sa začína na cenovke od približne 1100 eur na sedem nocí, v cene so stravovaním formou ultra all inclusive, letiskovým transferom a odletom z Viedne či Košíc.

Limak Cyprus De Luxe sa nachádza v severnej... Foto: Limak Hotels
NEPOUZ, Limak Cyprus De Luxe Limak Cyprus De Luxe sa nachádza v severnej časti Cypru.
NEPOUZ, Malorka, more, dovolenka, pláž Čítajte viac Vieme, kde budú v lete dovolenkovať Slováci. Top destinácie sa začínajú na cenovke 20 eur! NEPOUZ, Malorka, Španielsko, leto, pláž, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Aké budú top letné destinácie Slovákov? Tu sú najobľúbenejšie letenky k moru NEPOUZ, Maldivy, more, exotika, most, ostrov Čítajte viac Maldivy sú dostupnejšie ako kedykoľvek predtým: Koniec sezóny výrazne skresáva ceny leteniek aj hotelov
debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Pelikan.sk