Pri chorvátskom ostrove Korčula sa podaril unikátny objav, majú turisti rátať s obmedzeniami?

Ostrov Korčula je známy ako pravdepodobné rodisko moreplavca Marca Pola a prvé miesto na svete, ktoré zrušilo otroctvo v roku 1214. História sa jedného z najkrajších chorvátskych ostrovov však týka omnoho viac.

27.05.2023 06:00
debata
Video
Inšpirujte sa pred letom! Ako to vyzerá na plážach v Chorvátsku? Pláž Kožino (Riviéra Zadar)

K zaujímavostiam ostrova patrí Vela Spila neďaleko Vela Luka, kde sa našli dôkazy o živote ľudí z doby kamennej, teda spred 20000 rokov. Archeológovia na Korčuli objavili aj kamennú tabuľu, na ktorej nápisy podrobne opisujú počiatky osady spred 2300 rokov.

K týmto historickým pamiatkam teraz pribudol najnovší objav, ktorý Univerzita v Zadare popísala na svojom Facebooku.

Počas podmorského archeologického výskumu vodou zaliatej neolitickej lokality Soline pri ostrove Korčula našli vedci pozostatky, ktoré prekvapili aj ich samotných. Pod nánosmi morského bahna sa objavila cesta, ktorá spájala niekdajšie praveké sídlisko hvarskej kultúry s pobrežím ostrova Korčula.

Starostlivo naukladané kamenné platne boli súčasťou štyri metre širokej komunikácie, ktorá spájala umelo vytvorený ostrov s pobrežím.

Chorvátsko Bosna Čína most Pelješacký otvorenie Čítajte viac Z ostrova Korčula do Splitu cez nový most Pelješac: Rýchly a parádny výlet

Rádiokarbónová analýza zachovaného dreva nájdeného na mieste sa zistilo, že osídlenie tu existovalo približne 4900 rokov pred Kristom. Ľudia teda chodili po tejto komunikácii pred takmer 7000 rokmi.

Archeologický tím potápajúci sa v lokalite Soline preskúmal centrálnu časť miestnej zátoky Gradina a na radosť všetkých sa v hĺbke 4 až 5 metrov našli dôkazy o existencii osady takmer identickej s osadou na Soline.

Na mieste sa našli neolitické artefakty ako pazúrikové čepele, kamenné sekery a úlomky mlynských kameňov.

Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #ostrovy #archeologické nálezy