Chorvátsko: Nová sezóna, staré problémy. Čo trápi krajinu pred letom?

Nová letná turistická sezóna je za dverami, no odborníci varujú, že je pravdepodobné, že staré problémy, ktoré sektor cestovného ruchu sužujú už dlhú dobu, sa opäť vrátia ako bumerang.

26.05.2023 06:00
Chorvátsko, dovolenka, letovisko, more Foto:
Pre Slovákov je stále obľúbenou destináciou Chorvátsko, ktoré je dostupné autom aj autobusovou dopravou.
debata

Ako píše Poslovni Dnevnik, miesta v chorvátskych hoteloch a penziónoch sa už zapĺňajú rezerváciami a odhaduje sa, že nadchádzajúce leto prekoná aj rekordnú predpandemickú sezónu 2019.

Zameranie na masovú návštevnosť a maximalizáciu zisku však automaticky vylučuje niektoré ďalšie aspekty plánovania cestovného ruchu.

V prvom rade sa to týka ekológie, dopravy a komunálnej infraštruktúry, nehovoriac o naliehavých sociálnych otázkach. O tom všetkom sa hovorilo ešte pred štyrmi rokmi, no dnes sa zdá, že sa na to viac-menej zabudlo, píše Deutsche Welle (DW).

Video
Ako to vyzerá na plážach v Chorvátsku? Pláž Kožino (Riviéra Zadar)

Tento trend sa netýka len Chorvátska, no v prípade obľúbenej stredomorskej krajiny a jej nadchádzajúcej turistickej sezóny však existuje nepopierateľný silný vplyv na ekológiou. Turizmus je tamojšie hlavné ekonomické odvetvie, a tak jeho spôsob riadenia nesmie ohrozovať jeho udržateľnosť.

„Popandemické oživenie cestovného ruchu bude mať určite aj svoju temnú stránku v podobe obnoveného tlaku na životné prostredie a prírodu,“ uviedol Hrvoje Radovanovič, vedúci programu ochrany prírody Green Action/Zelena Akcija.

Domnieva sa, že aj keď sa vyvíjajú určité snahy trochu „ozeleniť“ chorvátsky cestovný ruch, okrem iného aj na podnet samotných turistov, ktorí sú čoraz viac ohľaduplní k životnému prostrediu, pretrváva jeden strategický problém: hlavné tendencie pri plánovaní tzv. rozvoja tohto odvetvia sa stále primárne zameriavajú na prilákanie väčšieho počtu turistov, predĺženie sezóny a rozvoj cestovného ruchu v častiach krajiny, ktoré turisti doteraz väčšinou obchádzali atď.

Video
Ako to vyzerá v Chorvátsku? Napríklad aj takto krásne

Radovanovič upozornil, že infraštruktúra na mnohých miestach po celom Chorvátsku, najmä na pobreží, už nedokáže držať krok s takým množstvom turistov, o čom svedčia minuloročné problémy so zásobovaním vodou v častiach Istrie, ale aj inde. A kvôli klimatickým zmenám je možné očakávať, že takýchto situácií bude v budúcnosti len pribúdať.

Rastúcim problémom z hľadiska ochrany životného prostredia je aj likvidácia odpadov a odpadových vôd, ktoré produkuje čoraz väčší počet turistov.

A je tu aj ničenie ekosystému betónovaním a výstavbou ďalšej turistickej infraštruktúry. Žiaľ, nevyhli sa tomu ani chránené územia.

Video

Problémy sa netýkajú len environmentálnych oblastí, ale aj tých, ktoré súvisia so samotnou prácou v cestovnom ruchu. Podľa odhadov sektora v tejto krajine momentálne chýba asi 60 000 pracovníkov – čašníkov, kuchárov, barového personálu.

Chorvátski zamestnávatelia, s výnimkou stabilnejších, ako sú väčší hotelieri, stále neponúkajú svojim zamestnancom primerané platy, čo znamená, že sa im nedarí udržať zamestnancov, ktorí u nich pracovali počas predchádzajúcich turistických sezón.

Chorváti kvôli tomu už roky vo veľkom emigrujú na severozápad EÚ, zatiaľ čo na ich miesta prichádzajú pracovníci zo strednej a východnej Ázie, ktorí sú ochotní robiť za výrazne nižšie mzdy.

Portugalsko, Azenhas do Mar, more, leto, dovolenka, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Rebríček 10 najlacnejších miest na život: 5 z nich nájdete v Európe auto, dovolenka Čítajte viac Rozprávkové hrady, neznámy juh Dalmácie, tajomné Slavónsko... 3 prekvapivo skvelé roadtripy po Chorvátsku jedlo, muž, tanier, burger Čítajte viac Najdrahší burger v Chorvátsku stojí 1200 kún, predalo sa len 7 kusov. A kuchár chce cenu zdvojnásobiť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko