74 dní pod vodou a nekončí! Čo urobí s telom rekordéra extrémny tlak v oceľovej bunke na dne mora?

Americký výskumník prekonal svetový rekord v najdlhšom pobyte pod vodnou hladinou. Joseph Dituri strávil už viac ako 74 dní v oceľovej bunke na dne deväť metrov hlbokej lagúny pri ostrove Key Largo na Floride. A má v pláne tam aj naďalej zostať. Ako uviedol, vo svojej podvodnej kapsule nazvanej Jules' Undersea Lodge chce zostať najmenej 100 dní.

20.05.2023 06:00
podvodný rekord, kapsula, Joseph Dituri Foto: ,
Potápačský prieskumník a lekársky výskumník Dr. Joseph Dituri hľadí z veľkého okienka v Jules' Undersea Lodge. Za oknom je potápač Thane Milhoan.
debata

„Priviedla ma sem túžba po objavovaní a zvedavosť,“ povedal Dituri. „Mojím cieľom bolo od prvého dňa inšpirovať budúce generácie, robiť rozhovory s vedcami, ktorí študujú život pod morskou hladinou, a zisťovať, ako ľudské telo funguje v extrémnych podmienkach,“ do­dal.

Video
Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie

Predchádzajúci svetový rekord v počte dní strávených pod vodou pri okolitom tlaku bol 73 dní. Vytvorili ho dvaja profesori v roku 2014 v rovnakej oceľovej bunke na rovnakom mieste.

Na rozdiel od ponorky kapsula nepoužíva technológiu, vďaka ktorej sa prispôsobuje zvýšenému tlaku pod vodou.

Malá podvodná kapsula, ktorú tvorí jedna miestnosť, dostala názov po Julesovi Verneovi, ktorý sa preslávil svojím románom Dvadsaťtisíc míľ pod morom.

Na fotografii, ktorú poskytol Florida Keys News... Foto: SITA/AP, Frazier Nivens
rekord, pod vodou, Joseph Dituri Na fotografii, ktorú poskytol Florida Keys News Bureau, potápačský prieskumník a lekársky výskumník Dr. Joseph Dituri hľadí z veľkého okienka v Jules' Undersea Lodge. Podmorskú misiu Dituri, nazvanú Projekt Neptún 100, zorganizovala nadácia Marine Resources Development Foundation a spája lekársky a oceánsky výskum spolu so vzdelávacím dosahom.

Dituri pracuje na projekte pre University of South Florida a sleduje, ako ľudské telo reaguje na vystavenie extrémnemu tlaku.

Vedci sledujú zdravie 55-ročného výskumníka a rovnako aj psychologické dopady takej dlhej izolácie.

Dituriho pobyt pod vodou mu však nezabránil v plnení povinností profesora. Aj pod vodou vyučuje svojich študentov biomedicínske inžinierstvo on-line, uviedla univerzita.

Počas pobytu v podvodnej kapsule sa snaží čo najviac zamestnať, vstáva každý deň o piatej hodine ráno a cvičí. Je jedlá bohaté na bielkoviny, ako napríklad vajcia či lososa, ktoré si môže ohriať v mikrovlnnej rúre.

Aj keď si život pod vodou užíva, za jednou vecou mu predsa len smutno. „Čo mi z pobytu hore najviac chýba? Slnko,“ zveril sa agentúre AP.

Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Najlepšie krajiny sveta? Top 15 ovládla Európa, stálice sa hanebne prepadli chobotnica, akvárium Čítajte viac Pozor na hlavonožce v Jadrane: Pri Splite je v mori 100 000 chobotníc Janov, Taliansko, pirátska loď Čítajte viac Kolumbus, Piráti, delfíny, tropická guľa, pruhovaná história. Taký rozmanitý je Janov
debata chyba
Viac na túto tému: #ponorka #výskumník #podmorské plavidlo