Objavili sme Maldivy Európy! Budete ľutovať, že tento exotický raj ešte nepoznáte

Biele pláže a priezračná modrá voda sú pre mnohých synonymom Maldív, vyhľadávanej juhoázijskej destinácie. A čo je obľúbené, je aj drahé. Priamo v Európe však máme jeden stále neobjavený raj, ktorý ostrovnú krajinu v Indickom oceáne mimoriadne pripomína.

09.06.2023 06:00
Albánsko, Ksamil, dovolenka, more, turizmus,... Foto:
Nádherný jarný západ slnka v albánskom meste Ksamil na pobreží Iónskeho mora, vzadu scenéria národného parku Butrint.
debata

Ak túžite po exotike, ale rozpočet vás nepustí do Thajska, na Seychelly, alebo Maldivy, no ani Chorvátsko či Taliansko nie je vaša šálka kávy, vyberte sa na juh Európy, no trocha viac napravo, za Čiernu Horu.

Tam sa rozprestiera stále relatívne pokojný kút, ktorý ponúka jemný piesok alebo maličké kamienky omývané priezračnou a čistou tyrkysovou vodou. Reč je o Albánsku.

Cestovateľka a blogerka The Travel Mum (@thetravelmum) odporúča prímorské mestečko Ksamil, ktoré leží v časti Vlora.

Je to najjužnejšie letovisko Albánskej riviéry, čo by kameňom dohodil do Grécka. Naproti Ksamilu sa rozprestiera ostrov Korfu.

Video
Aj albánske hory sú očarujúce. Spojte dovolenku pri mori s turistikou. / Zdroj: Pixabay.com/ SoulMindRelaxa2

Od roku 2015 je súčasťou komúny mesta Saranda, od ktorého sa nachádza asi 8 kilometrov juhozápadne.

Ksamil sa nachádza na polostrove a je z troch strán obklopené vodou – Iónskym morom na západe, Butrintským jazerom na východe a na juhu Butrintským kanálom, spájajúcim Iónske more a Butrintské jazero. Miesto ponúka aj čarovné panorámy na okolité hory.

Po ceste sa do Ksamilu dostanete iba zo severu.

Ksamil je jednou z najviac navštevovaných lokalít na pobreží Albánska, a to ako albánskymi, tak aj zahraničnými turistami. Stále je to však omnoho menej, ako ich mieri do chorvátskych, talianskych či španielskych letovísk.

Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz

Ceny sú tu na albánske pomery vyššie, no pre slovenských dovolenkárov priaznivé. Za vstup na pláže sa neplatí, ale dajú sa prenajať ležadlá a slnečníky.

Okolo Ksamilu sa nachádza veľké množstvo menších piesočnatých pláží, obchodov, reštaurácií, barov, hotelov a apartmánov.

Západne od Ksamilu sa nachádzajú štyri ostrovčeky, ktoré ponúkajú totálny závan exotiky. Najbližšie dva z nich sú vzdialené len necelých sto metrov od pláže Ksamil 7.

Medzi ďalšie zaujímavosti patrí tamojšie Butrintské jazero, ktoré je súčasťou Butrintského národného parku.

Za návštevu určite stoja aj pozostatky historického gréckeho mesta Butrint, ktoré sú zapísané na zozname dedičstva UNESCO, Ali Pašov hrad na ostrovčeku južne od Ksamilu a Benátska veža.

Zaujme aj vojnový bunkrový tunel a kláštor v dedinke Manastir.

Rím, Taliansko, zmrzlina, Panteón, Pantheon Čítajte viac Už nebude zadarmo: Najobľúbenejšia talianska pamiatka začne vyberať vstupné Albánsko Kukës tunely bunkre komunizmus Čítajte viac Dlhý podzemný tunel z čias komunizmu otvoria turistom, vedie od radnice k veliteľskému centru s 37 miestnosťami NEPOUZ, Čierna Hora Čítajte viac Nový hit leta? Čierna Hora vás ohúri kvalitou aj nízkymi cenami, čoskoro pribudnú priame lety Amsterdam, Holansko, kanály, cestovanie, turistka, turizmus, dovolenka Čítajte viac Mladá Američanka zverejnila 5 miest v Európe, ktoré už nikdy nechce navštíviť. Jej dôvody zdvihnú tlak

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko