Do Zadaru poletíte pod 60 eur. Čo o meste vyhlásil majster hororou Hitchcock?

Jadran je Slovákom tento rok zas o niečo bližší. Počas posledných troch sezón sme si doň zvykli cestovať letecky, toto leto to bude aj bez kontroly na hraniciach či bez kún. Chorvátsko od januára vstúpilo do eurozóny a tiež Schengenu, čím uľahčilo cestu tisíckam Slovákov, ktoré sa každé leto presúvajú k tzv. slovenskému moru. Lákadlom sú okrem dobrej dostupnosti autom aj akciové letenky, ktoré sa počas leta začínajú na úrovni pod 60 eur spiatočne.

25.05.2023 06:10
NEPOUZ, Zadar, Chorvátsko Foto:
Zadar je najobľúbenejšou chorvátskou destináciou, no na päty mu šliape vnútozemský Záhreb.
debata

Prímorský Zadar je top dovolenkovou destináciou pri Jadranskom mori. K obľúbenosti mu pomáhajú dobré spojenia nízkonákladových aeroliniek z viedenského či budapeštianskeho letiska.

Video
Inflácia a prechod z kuny na euro. Aká drahá bude dovolenka v Chorvátsku? / Zdroj: TV Pravda

Dlhé roky sme k Jadranskému moru cestovali autom, v prípade Zadaru zhruba sedem hodín s odchodom z Bratislavy, ktorá dnes znamená približne jednu hodinu letu.

Lákadlom sú dnes aj ceny leteniek práve vďaka lowcostovým spojeniam – do Zadaru letíme toto leto od necelých 60 eur spiatočne.

„Zadar je výbornou destináciou na letnú dovolenku. Mesto ponúka dostatok atrakcií na celodenné objavovanie, hlavným lákadlom je zároveň jeho prímorská poloha,” vysvetľuje Katarína Šuchterová z Pelikán.sk.

Zadar je známy svojim Morským orgánom – experimentálnym hudobným nástrojom umiestneným na schodoch promenády. Orgán rozohrávajú morské vlny. Hneď vedľa sa nachádza Pozdrav slnku – inštalácia, ktorá po západe slnka spúšťa hru svetiel.

Samotný západ slnka je atrakciou Zadaru – bol to Alfred Hitchcock, ktorý ho kedysi označil ako najkrajší na svete.

AKCIOVÉ LETENKY DO CHORVÁTSKA

Priamo z mesta sa dá presunúť do menej rušných, avšak turisticky stále atraktívnych destinácií v okolí. Príkladom sú napríklad dediny Nin, Zaton či Privlaka, ktoré žijú z turistického ruchu, napriek tomu ponúkajú dovolenkárom pokoj a autentickejšiu atmosféru. Zo Zadaru sa dovolenkári navyše za necelú polhodinu presunú aj na ostrov Vir.

V okolí sa nachádza hneď niekoľko krásnych pláží, najobľúbenejšou je mestská pláž Kolovare – je ocenená Modrou vlajkou za čistotu a kvalitu, zároveň ponúka možnosti na športovanie a niekoľko stánkov s občerstvením.

„Za plážami sa oplatí si zájsť – v blízkej dedine Nin sa nachádza napríklad pláž Bilotinjak, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších v regióne. Ako jedna z mála v Chorvátsku je piesková, nie je však vybavená, preto si občerstvenie či ležadlá treba priniesť so sebou,” dodáva Šuchterová.

Krásne pláže sa nájdu aj na ostrove Vir – príkladom je menšia pláž Mala Slatina – v okolí sa nachádza hneď niekoľko reštaurácií a kaviarní. Pláž je síce sčasti kamienková a sčasti vybetónovaná, počas plávania však ponúka skvelý výhľad na neďaleké Velebity.

Dedina Nin v blízkosti Zadaru láka dovolenkárov... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, dedina Nin, Chorvátsko, dovolenka, more Dedina Nin v blízkosti Zadaru láka dovolenkárov aj na pieskovú pláž.

Tour de odmorište

Akciové letenky do Zadaru sa momentálne začínajú na cenovke od 56 eur na osobu.

Vypravenie jedného auta vyjde dovolenkárov o niečo viac – prvou položkou sú poplatky za diaľnice.

Desaťdňová diaľničná známka pri ceste cez Maďarsko bude dovolenkára stáť 19,64 eur, poplatky na chorvátskej diaľnici sú na trase cez priechod Goričan do Zadaru na sume zhruba 22 eur jednosmerne. Dokopy za diaľnice zaplatíme pre jedno auto zhruba 64 eur.

S pohonným hmotami ide cena vyššie – záleží od spotreby vozidla, benzínu či nafty. Pohonné hmoty sa tak na tejto trase pohybujú na sume od 150 do 200 eur spiatočne.

Výhodou auta v porovnaní s lietadlom je sloboda kedykoľvek sa zbaliť a odísť, zároveň ho využiť na spoznávanie krajiny. Cestovateľa zároveň neobmedzuje predpísaná váha či rozmery batožiny.

Západ slnka v Zadare označil Alfréd Hitchcock... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Zadar, Chorvátsko, mesto, more, dovolenka Západ slnka v Zadare označil Alfréd Hitchcock za najkrajší na svete.
NEPOUZ, Grécko, dovolenka, Mykonos, cestovanie Čítajte viac Ideálna letná destinácia? Týchto 8 gréckych ostrovov! A letenky sa začínajú na cenovke 70 eur NEPOUZ, Malta, dovolenka, more, Čítajte viac Najlepšia dovolenka v Stredomorí od 300 eur: Tieto destinácie sa oplatia najviac most, chorvátsko, Cetine Čítajte viac Chorvátsko má ďalší úchvatný most a opäť v Dalmácii
debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Pelikan.sk