Siahneme hlbšie do peňaženky: Aj táto plážová destinácia už zavádza turistickú daň

Nie je to už novinka, skôr očakávanie, kto bude ďalší... Viaceré obľúbené destinácie už zaviedli podobné poplatky, aby znížili negatívny vplyv turistov na svoje prostredie a domácich obyvateľov.

08.06.2023 06:00
dovolenka, more, pláž, oceán, zájazd Foto:
O turistickej dani už uvažuje aj niekoľko ďalších dovolenkových top miest.
debata

Teraz je tu ďalšie obľúbené mesto, ktoré sa rozhodlo účtovať návštevníkom poplatky. Podľa Travel and Tour World začne mesto v portugalskom, mimoriadne navštevovanom a obľúbenom regióne Algarve, účtovať návštevníkom dve eurá za noc a osobu.

Mesto Olhão sa po vzore miest Faro či Vila Real de Santo Antonio stane treťou destináciou v Algarve, ktorá pre svojich návštevníkov zavedie turistickú daň.

Video
Reklamácia dovolenky: Musí vám cestovná kancelária vrátiť peniaze? / Zdroj: TV Pravda

Starosta regiónu António Miguel Pina potvrdil, že polovica dane pôjde na udržiavanie čistoty v meste a zvýšenie bezpečnosti.

Poplatok dve eurá sa bude uplatňovať počas hlavnej sezóny. Od novembra do marca klesne na jedno euro a noc a osobu a očakáva sa, že každý rok vygeneruje okolo 300 000 eur.

Deti do 16 rokov budú oslobodené od dane a poplatky sa budú uplatňovať maximálne na päť nocí.

To znamená, že dovolenkári nezaplatia počas jedného svojho pobytu viac ako 10 eur.

Vyťažiť z turistického záujmu sa rozhodli už skôr aj iné navštevované mestá. Začiatkom tohto roka sa Manchester stal prvým mestom v Spojenom kráľovstve, ktoré zdaňuje návštevníkov, ktorí v ňom prenocujú. Za noc a osobu si mesto účtuje jednu libru. A možno budú nasledovať aj ďalšie britské mestá ako Bath, Oxford či Wales, Edinburgh dokonca už oznámil, že čoskoro asi začne účtovať turistom za pobyt dve libry za noc.

O turistickej dani už uvažuje aj niekoľko ďalších dovolenkových top miest. S možnosťou zaviesť kontroverzný poplatok sa pohráva aj španielska metropola Madrid.

Grado, mesto, kanál, Taliansko, Čítajte viac Milujete Taliansko? Toto sú 4 najväčšie chyby, ktorých sa môžete v krajine dopustiť Rovinj, chorvátsko, more Čítajte viac Sťažnosti turistov: Čo im na dovolenke v Chorvátsku najviac prekážalo? A čo im na to odkázali domáci? more, pláž Čítajte viac Mafiánske praktiky? Turistky zažalovali plážový bar za účet 600 eur za 2 drinky a meze

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #turistická destinácia